IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо не трябва да изключвате двигателя при включен климатик

Мнозина подценяват това правило и така увреждат системата

Климатикът улеснява живота на шофьорите. Благодарение него климатът в салоните на нашите автомобили стана много по-приятен. И дори в най-горещия ден в колата цари комфорт, а водачът и пътниците не трябва да отварят прозорци, дишайки изгорели газове и прахоляк. Климатиците обаче понякога се повреждат. И вместо свеж охладен въздух, в кабината започва да  влиза топъл въздух с мухлясал мирис на влага. И малко хора осъзнават, че виновникът за това са самите те, които неправилно управляват климатичната система, изключвайки двигателя, докато  климатикът работи.


климатик


Работата е там, че студеният въздух, преминаващ през изпарителя и през въздуховодите, охлажда не само купето, но и повърхностите, съседни на елементите на системата. Ако го погледнете от другата страна, то там под капака има горещ двигател, тоест има температурна разлика, защото каналите на климатика и изпарителя са студени, докато като цяло температурата в двигателния отсек е доста висока. Въздухът, преминаващ през изпарителя, вече съдържа влага, чийто излишък се изхвърля навън под автомобила под формата на конденз.

Към това се добавя и т.нар. точка на оросяване при изключване на климатика заедно с двигателя. Следователно това са благоприятни условия за образуване на конденз в системата, а оттам и за нарастване на броя на бактериите, което в резултат ще даде тази неприятна миризма в купето. Как може да се избегне това?

Логично е да предположим, че за да изравните температурната разлика и да избегнете точката на оросяване, трябва да изравните температурите. С други думи, климатикът трябва да се изключи малко преди да се изключи двигателя на автомобила. Не е необходимо да стоите без климатик половин час. За това са достатъчни две до три минути, през които студените повърхности се нагряват, а излишната влага (конденз) се изпарява и част от нея излиза през дренажната тръба.

Още по-добре е предварително да изключите климатика, като изчислите приблизително горепосоченото време преди планираното място за паркиране. През тези минути интериорът няма да има време да се затопли до некомфортна температура, но климатичната система ще изсъхне и ще се проветри.


климатик


Ако четете това след като миризмите все пак са успели да се появят в купето на вашата кола, тогава климатичната система трябва да се почисти, за да се отървете от бактериите, които са се настанили там. Това не само ще ви лиши от неприятна миризма, но и ще подобри работата на климатика като цяло. Тъй като мръсотията, събрана върху изпарителя, е добър топлоизолатор и не позволява на въздуха, преминаващ през изпарителя , да се охлади правилно.

Можете да почистите системата в специални сервизни центрове. А можете да го направите и сами с помощта на аерозолни дезинфектанти. От импровизираните средства професионалистите препоръчват използването на аптечен хлорхексидин или други дезинфектанти, като Лизоформин 300 и Хлорамин В.

Всеки собственик на автомобил трябва да знае, че превенцията е по-добра от всеки ремонт. Поради това е необходимо да се следи климатикът през целия период на притежание на автомобила и е задължително да се дезинфекцира поне веднъж годишно.

Трябва също да следите състоянието на дренажната тръба. Ако последната се запуши, тогава бактериите ще се зарадват на това и кондензът в крайна сметка може да се излее в кабината. И, разбира се, не забравяйте да изсушите системата, преди да изключите двигателя. А това става, като изключите климатика две - три минути преди да спрете автомобила.


0 от 500
  • #6
    10 rate up comment 22 rate down comment
    //// ( преди 1 година )
    Пълни глупости е цялата статия. Просто си има специални препарати за почистване на изпарителя. Два пъти в годината е достатъчно и няма да има никакви миризми в автомобилът. А от техническа гледна точка статията е в сферата на научната фантастика!
  • #5
    4 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    По *** статия не бях челКарам кола с климатроник повече от 5гИ никога не съм го спирал.Дезинфекция само 1 път всяка пролет и смяна на филтър купе.
  • #4
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И къде се слага този дезинфектант, хлорхексидин и т. н. ?
  • #3
    7 rate up comment 34 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    От 14 г. карам качествени автомобили с климатроник, винаги карам на *** и никога не чакам тръбите да се продухват. В годината не мирише повече от 2 пъти, най-често първото пускане на климатика след зимата. Поредната безсмислена статия.
  • #2
    43 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Винаги спирам климатика 2 мин преди да спра и после не мирише лошо. Оставете вентилацията обаче включена за да изсъхне докато паркирате.
  • #1
    25 rate up comment 12 rate down comment
    Хъм ( преди 1 година )
    Значи за това хората си купуват нови коли и ги сменят на 5-6 години,че то после цяла наука да се грижиш за таратайка.