IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes се отказва и от B-Class

Миниванът отива в историята, кросоувърът GLB остава

Един от популярните модели на Mercedes-Benz в последните години – B-Class, няма да получи наследник и ще изчезне от гамата на марката през 2025 г. Това съобщава Motor.es, като причината за решението на германския производител е повече от ясна – търесенето на миниванове намалява, а потенциалните им купувачи се насочват към кросоувъри.


Mercedes-Benz B-Class


Същото се наблюдава и при семейството A-Class, където седанът, комбито и шутинг-брейкът CLA постепенно губят популярност за сметка на кросоувъра GLA. При B-Class продажбите падат, но пък кросоувърът GLB се раддва на потребителски интерес, като това се дължи и на факта, че той се предлага с три реда седалки.

Първото поколение на B-Class с индекс W245 се появи на пазара през 2005 г. Този модел е изграден на платформата, използвана и от A-Class, но заради по-големите си размери е разположен на едно стъпало нагоре в гамата на производителя от Щутгарт. Първата генерация се предлагаше само с предно предаване, но при втората – W242/W246, която излезе през 2011 г. като опция се появи и трансмисия със задвижване на четирите колелла.

Освен с бензиновите и дизеловите силови агрегати, B-Class можеше да бъде оборудвана с хибридни (Hybrid/F-Cell), газови (NGT) и електрически (E-Cell) двигатели. Всичко това обаче явно не помага на модела да се задържи успешно на пазара.

0 от 500