IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кен Блок смени Audi с Porsche за атаката на Pikes Peak

Уникалното Hoonipigasus е звяр с 1420 конски сили и 4х4

След 11 години, пилотът-шоумен Кен Блок се раздели с Ford и заложи на нов договор с Audi. Оказва се, обаче, че американецът не е твърдо "женен" за марката с четирите ринга, а има доста по-сериозна подкрепа от страна на Volkswagen Group, които му дават да се възползва и от другите марки на концерна, а в по-конкретно в случая - от Porsche.


Porsche Hoonipigasus


Блок ще заложи на специален болид на Porsche, с който да атакува победата в тазгодишното издание на знаменитата планинска надпревара Пайкс Пийк в Колорадо, САЩ. Но трябва да имаме предвид, че моделът, наречен Porsche Hoonipigasus, не идва от спортния отдел на Цуфенхаузен, а специално разработен за пилота.

Уникалният Hoonipigasus е машина със средноразположен двигател, която ни напомня за 911 RSR. Окраската на болида е специална, като пунктира на тази от знаменитото Porsche 917/20 Pink Pig от 1971 година. За задвижването се грижи 6-цилиндров 4-литров боксер двигател с туинтурбо, който постига колосалната мощност от 1420 конски сили.


Porsche Hoonipigasus


Масивната тяга се предава към четирите колела, а цялото тегло на Porsche Hoonipigasus не надхвърля 1000 килограма. Разработеният от BBi Autosport болид е със специално настройващо се по височина окачване, което използва GPS координати, базирани на телеметрията на миналогодишното издание на Pikes Peak.

Кен Блок ще участва със специалната машина в тазгодишното юбилейно издание на знаменитото планинско изкачване, което отбелязва точно един век от първото си провеждане. Американецът ще атакува "Състезанието към облаците" в клас PPO (Pikes Peak Open).


Porsche Hoonipigasus


Тазгодишната надпревара няма да е първата, в която взима участие Блок. Дебютното му участие на Пайкс Пийк е през 2005 година с рали-автомобил от Група N с мощност от 200 конски сили. През 2017 пък, американският пилот се пусна по трасето със специалния Ford Mustang Hoonicorn RTR V2, който, както и Hoonipigasus, разполагаше с мощност от над 1400 "коня".

0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 4 rate down comment
    PLAID ( преди 1 година )
    Една кола досега се е качила догоре за под 8 мин. и е минала Goodwood за под 40 сек. (което е по-бързо от F1) и това е VW I.D. R. Най-бързата немодифицирана кола е Model S Plaid, а Model 3 дава време 11:02