IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо е по-добре да не тонирате горната част на предното стъкло

Ако все пак решите да го направите, проверете какви ограничения се налагат от правилника

У нас забраната за затъмнени стъкла важи за предните странични стъкла, както и за предното стъкло на автомобила. Но за лентата отгоре на предното стъкло не са предвидени глоби. Ето защо някои шофьори си позволяват да залепят тъмна лента по горния ръб на триплекса. Има ли смисъл от подобно тониране или сенниците са достатъчни, ви разказваме сега.


тониране


Затъмнените ивици по горния ръб на предното стъкло при автомобилите не са рядкост. Тонирането, направено от производителя на предното стъкло, е съвсем друга работа. Едното неразделна част и отговаря на наредбите и правилата, а другото - може да се направи самостоятелно, но дали е добре за водача, когато колата е оборудвана със сенници?

Мнозина са го изпитали лично, че на автомобил, на който горната част на предното стъкло е затъмнена, в слънчев ден това не помага. Сенниците също не са панацея - да, те блокират пътя на слънчевите лъчи в очите ви, което леко подобрява видимостта, но също така водачът не се отървава от огромно количество разсейвана светлина.

Всъщност всичко е много просто - както се оказва, поляризираните слънчеви очила работят най-добре, напълно освобождавайки картината на вашия свят от излишното бяло. За тях няма разпоредби и най-важното е, че никой няма да ви помоли да излезете от колата, за да измерите степента на затъмняване на очилата. А дори допълнителната тъмна ивица е повече за красота, отколкото за предпазване от слънцето. сенниците спасяват положението донякъде, но очилата са панацеята.

Но какво да кажем за ивицата? Поставянето не е забранено. Но в рамките на стандартите, които съгласно Постановление на Комисията на Митническия съюз от 09.12.2011 г. № 877 от 2019 г. предписват ширината на слънцезащитната лента да бъде не повече от 14 сантиметра.

Като цяло, ако наистина искате да залепите тъмна ивица на предното стъкло на колата си, тогава можете да го направите, но по закон тя трябва да е с
максимална широчина 14 см. Но за какво? Сенниците покриват много по-голяма площ от стъкло от тъмната ивица. А както вече споменахме, слънчевите очила ще направят останалото.

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Защото има шофьори който седят ниско, има и полегнали даже ама те са друга категория. Тази лента е точно за нискоседящите и идва от моторспорта. А всичко дошло от там има смисъл , ама не е за всеки. Също така аз карам ниска кола, седя ниско в нея и имам 6 диоптъра очила. То ест слънчевите очила не са ми опция. Е те такава лента си имам и ми помага. Ама за повечето шофери дето седят високо тя им пречи. Така де, полезна е ама не е за всеки.