IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

15-те най-продавани нови коли в България през 2022

Aston Martin за поне 630,000 лева и Bugatti за 7 милиона допълниха автопарка у нас през април

Напук на драстично повишените цени, пазарът на нови автомобили в България продължава да расте, показва традиционната справка на Automedia.bg в данните за регистрациите в МВР. За първите четири месеца на годината у нас са регистрирани 10 591 нови леки автомобила в категориите M1 и N1 - с 520 повече (+5.2), отколкото за същия период на 2021 година. Само през април новите регистрации са 2752.
  
    
Bugatti Chiron Supersport, Ваньо Алексиев, Биомет
Първата бройка Bugatti Chiron Supersport с българска регистрация вече е факт. Снимката е от профил на собствениците в социалните мрежи
 
  
Повечето дилъри, с които разговаряхме, смятат, че биха продали и по-големи количества, ако не бяха сериозните проблеми с доставките покрай продължаващата криза за микрочипове. Ако се вярва на официалните данни на МВР, реекспортът е пренебрежимо малък - едва 190 отписани леки автомобила от началото на годината, или по-малко от 2%.

Toyota продължава да е най-продаваната марка от началото на 2022 година у нас, следвана от Renault. Едва на четвърта позиция остава дългогодишният пазарен лидер в България - Dacia. Румънската марка по традиция стартира по-слабо и засилва темпото през втората половина на годината, а сега страда и от загубата на най-продавания си в предишните години модел - Dokker, който вече се продава под името Renault Express.
    
     
 

ТОП 12 ПРЕЗ АПРИЛ
Toyota - 327
Renault - 308
Dacia - 231
Kia - 220
Volkswagen - 178
Peugeot - 170
Skoda - 146
Citroen - 138
Hyundai - 135
Mercedes - 116
BMW - 105
Ford - 100


Продължава тенденцията за свиване в по-ниските пазарни сегменти и за ръст при по-скъпите автомобили - естествена последица от политиката на повечето производители да отдават приоритет на по-доходните модели при недостига на чипове.

Свръхлуксозният автопарк у нас, който вече включваше пет бройки Ferrari и 4 Lamborghini, през април е допълнен от първия на нашия пазар Mercedes AMG GT Black Series (със стартова цена около 610,000 лева), Aston Martin DBS Volante (начална цена близо 630,000 лева) и, не на последно място, от едно Bugatti Chiron Supersport (с цена от 7.2 милиона лева). Ако се съди по публикации в социалните мрежи, последният автомобил е купен от семейството на собственика на транспортната компания "Биомет". Доставката съвпадна донякъде куриозно с протестите на превозвачите, настояващи за повече подкрепа от страна на правителството.
  
   
Най- продаваните марки и модели в България (ГАЛЕРИЯ):

 

 

 

 

0 от 500
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Дръпнал/т ( преди 1 година )
    Даваме най много пари за Тойоти ако се тегли чертата. Може би между мерцес и тойтоа може да има някакво сравнение в общите пари, но зависи мерцедес дали наистина са средно 3 пъти по скъпи от Тойота. Това ще е интересна съпоставка.
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до 7 ( преди 1 година )
    Липсата на реекспорт в статистиката на МВР не значи, че няма реекспорт. Значи само, че колите за реекспортиране дори не се регистрират. Ако видите данните на дилърите за продажбите, количествата са доста по-големи от регистрациите
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Почти няма реекспорт първо, защото дилърите в момента не правят отстъпки и цените се изравняват със западните. И второ пристигналите бройки се препродават над цената на поръчката.
  • #6
    6 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Няма как скъсаците от Киа да продават повече.от Дачия
  • #5
    6 rate up comment 2 rate down comment
    dotim ( преди 1 година )
    Аве гледай малко и тогава говори ве папагал, в табличката са само за Април. Тръгнал да нарежда сайта, а той не знае какво става на този свят. И това бугати е точно от 2022, старото му е от преди години. Как не те е срам да пишеш такива глупости е маняк!
  • #4
    16 rate up comment 2 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    Ти си кръгъл... интелект, баце. Едната таблица е от началото на годината, другата е само за април :D и бугатито е точно отпреди три седмици. Преди това имаше обикновен Chiron през 2018. На мама и тате гените ли ти влияят? :D
  • #3
    3 rate up comment 16 rate down comment
    ТИМ ( преди 1 година )
    всяка статия ви е все по-злеНеудачия била на 4то, в табличката отстрани на 3то място.Поне и да си проверявате инфото...това бугати изобщо не е от 2022 в бг...На летището клетките ли ви влияят...
  • #2
    32 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Бугатито е на един беден българин, който едвам свързва двата края с транспортната си фирма. Изисква от настоящето правителство да не плаща тол такси. Много добър приятел на Влади Горанов очевидно, защото когато го хванаха с крадена кола на Капитан Андреево, именно той дойде да го вземе и да избягат.
  • #1
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не е възможно да са продадени 51 докера