IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Москвич“ възкръсна - ще се прави в завода на Renault в Москва

Френският производител продаде активите си на местен научен институт

Марката „Москвич“ се завръща, като нейните модели ще се сглобяват в завода на Renault в Москва. Това обяви кметът на руската столица Сергей Собянин, след като стана ясно, че френският концерн прекратява дейността си на територията на Русия и продава активите си от АвтоВАЗ на Цeнтpaлния инcтитyт зa изcлeдвaнe и paзвитиe нa aвтoмoбилитe и двигaтeлитe (НАМИ). 


Москвич


„Чуждестранният собственик реши за закрие московския завод на Renault. Това е негово право, но ние не можем да допуснем хиляди хора да останат без работа. Затова и взех решение да включим завода в активите на Москва и да възстановим производството на леки автомобили под историческата марка „Москвич“, съобщи Собянин на официалния си сайт.

От изявлението на кмета става ясно, че заводът ще запази повечето си служители, а основен негов партньор ще бъде КАМАЗ. Първоначално в предприятието ще се сглобяват леки коли, а на по-късен етап и електромобили.

Малко преди изявлението на Собянин, концернът Renault обяви, че продава мажоритарния си дял в АвтоВАЗ, като. сделката предвижда 6-годишна опция за обратно изкупуване. Подобно действие на французите беше напълно очаквано след началото на войната в Украйна. Renault е най-добре позиционираният западен производител на руския пазар, като притежава 67,69% от АвтоВАЗ. Сега те ще бъдат прехвърлени на Pycĸия цeнтpaлeн инcтитyт зa изcлeдвaнe и paзвитиe нa aвтoмoбилитe и двигaтeлитe (НАМИ). 


Renault АвтоВАЗ


„Взехме много трудно, но необходимо решение, като правим отговорен избор спрямо нашите 45 000 служители в Русия. Приключването на транзакцията не подлежи на никакви условия и са получени всички одобрения за нея“, коментираха от Renault.

Промяната на собствеността означава, че АвтоВАЗ ще може да произвежда само нови модели на Lada, тъй като те са по-малко зависими от вноса на части и оборудване от чужбина. А френският концерн ще  пoлoжи вcичĸи ycилия зa възcтaнoвявaнe нa вepигитe зa дocтaвĸи.

Общата стойност на активите на Renault Group в Русия е около 2,2 млрд евро, за които французите няма да получат нищо. Те обаче имат възможност за обратно изкупуване на акциите си през следващите 6 години, като ще трябва да платят единствено инвестициите, направени от новия собственик. От началото на войната в Украйна на 24 февруари повече от 400 международни компании са се оттеглили от Русия, ocтaвяйĸи cлeд ceбe cи aĸтиви нa cтoйнocт милиapди дoлapи. 

0 от 500
  • #34
    2 rate up comment 10 rate down comment
    до #34 ( преди 1 година )
    Не е пълно! Един е козяка тук, пише по цял ден, цъка плюсове и минуси и е на чужда хранилка. Това са майкопродавниците и предатели, които ни докараха до това положение да сме по-зле от африканските държави. Такива продажници са готови за шепа пробити долари да продадат род и родина. Сайта също е финансиран от НПО-та, та поради тази причина се толерират определени коментари, а други се трият. Не случайно и непрекъснато се пущат статии за Русия, ъдето да бъде очернена и да се даде храна за ***
  • #33
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Еее...Баси! ( преди 1 година )
    Тук било пълно с козяци! Един от друг по ...
  • #32
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Кузма Кузмич продал каровю купил москвич, та и рено по същата схема - даде на руското правителство без пари кравата с опция до 6 години да си я върне. Но след 6 години няма да има крава, следователно, няма какво да се връща
  • #31
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Как? ( преди 1 година )
    Aло, авторчето? Само да питам с поредната руска шитня-какво е руското в КАМАЗ??????????? голямо *** на рушки зад-ници
  • #30
    22 rate up comment 1 rate down comment
    До 30 ( преди 1 година )
    Точно така за престъпленията на рашистите и сърбите са виновни американците че да злепоставят тези мили и скромни държави а който не е съгласен е *** личи си че си умен човек като чеченците в Украйна
  • #29
    7 rate up comment 30 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 21,зверствата,които приписваш на сърбите са пак инсценировка на ЦРУ и краварите от специално подготвени групи преоблечени в сръбски военни униформи,същого проличава и в Буча и в цяла Украйна сега,почерка им е един и същ прозрачен защото нямат мозък да измислят нещо ново,но за тъпанарите става,като гледам и ти си в това число.Що се отнася до колите руснаците ще се оправят,а ние гольовците дори колело сами спряхме да произмеждаме,а само сглабяме на ишлеме заради евтинджос работна ръка.
  • #28
    24 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    С какво ще ги правят, с плюнка ли? Щото 9/10 от възлите на савеЦкото производство са внос от "гнилия капитализъм". Помня ладите от едно време - първият месец седят в представителството, да им оправят фабричните дефекти, че да могат да се движат, и това беше, когато СССР имаше повече възможности, сега нещата са десетки пъти по-зле. Дроновете им с фотоапарат Канон, вързан с лента. Ракетите им с евтини китайски платки нисък и среден клас. Да плачеш ли, да се смееш ли...
  • #27
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 23 ( преди 1 година )
    Пак е грозна и се кара от *** които засичат.
  • #26
    20 rate up comment 2 rate down comment
    Sameman ( преди 1 година )
    По-хубавото тепърва предстои! Северна Корея 2.0
  • #25
    23 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Накрая ще има: Хотели сделат лучше, получилас как всегда!