IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Времето на евтините коли приключи!

Производителите вече залагат на скъпи модели и не дават отстъпки

Ако искате да си купите нов автомобил, ще трябва да чакате. Но не само това е проблемът – ще трябва да платите и доста висока цена. И това не се дължи само на пандемията от коронавирус и войната в Украйна. Причините са коренят много по-дълбоко и са на път да променят автомобилната индустрия като цяло.


продажби


Според изданието Motorzeitung, само за 3 години най-евтината версия на Volkswagen Golf в Германия е поскъпнала с 9000 евро. Най-продаваният модел в Европа през последните години в момента струва цели 28 5090 евро, като той съвсем не е изолиран случай – бързото покачване на цените вече е масова практика. Едновременно с това автомобилните производители все повече премахват евтините модели от списъка си с оферти и постепенно покупката на автомобил се превръща в лукс.

Недостигът вече се усеща

Тъй като на пазара има все по-малко нови коли, пазарът на употребявани автомобили също страда. Смята се, че основната причина за високото ниво на цените през последните 2-3 години са честите случаи на спиране на производството. Автомобилният експерт Фердинанд Дуденхофер също е на това мнение.

„Тъй като коронавирусът, недостигът на чипове и военните действия в Украйна влияят негативно на доставките на важни компоненти и материали, автомобилните компании произвеждат много по-малко превозни средства, отколкото биха могли да продадат“, отбелязва специалистът.


продажби


Според него има недостиг на налични коли, а дефицитните стоки, както знаете, са скъпи „Автомобилните производители могат да си позволят да продават малкото си коли на цени, които сметнат за подходящи, тоест на завишени цени. Дългогодишната практика да се дават отстъпки на клиентите е нещо от миналото“, казва Дуденхофер.

Наред с това, автомобилната индустрия в момента произвежда и продава предимно онези модели, които имат висок марж. Това, както може да се досетите, са скъпи модели с много опции, плюс новите електрически автомобили.

Малките са извън играта

Достъпните малки автомобили, особено в началните нива на оборудване, са нещо, което става все по-трудно за закупуване. При поръчка днес за такава кола, ще трябва да чакате с месеци. Като цяло сегментът на субкомпактните модели рязко намаля. Предишни бестселъри - като Peugeot 108, Skoda Citigo или Opel Adam, вече не се произвеждат. А тези, които останаха - като Volkswagen Up или Smart, се превърнаха в електрически превозни средства.


продажби


В един от най-конкурентните ценови диапазони доскоро – около 10 000 евро, където Dacia Sandero и Mitsubishi Space Star се продаваха като топъл хляб, сега можете да намерите съвсем малко играчи. Настоящите герои - Kia Picanto (13 250 евро), Renault Twingo (15 800) и Fiat Panda (13 490) вече се предлагат за суми, с които преди няколко години можеше да се купи добре оборудван малък автомобил,

По-големи размери

В същото време малките автомобили, разположени един клас нагоре, са на път да станат следващите жертви на настоящата икономическа ситуация. От конфигурацията на производители вече изчезват версиите с 3 врати, бедно оборудване и малки двигатели. Audi, например, вече обяви, че ще напусне сегмента. Главният изпълнителен директор на Audi - Маркус Дюйсман потвърди пред Frankfurter Allgemeine Zeitung, че субкомпактните модели A1 и Q2 няма да получат наследници и така компактните A3 и Q3 ще заемат място на „входен билет“ в света на Audi.

В момента минималните цени за продуктите на компанията започват от 29 000 евро. Причината за този обрат на събитията е проста - по-големите и по-скъпи коли правят повече пари. Рентабилността за повечето автомобилни производители днес е много по-важна от чистите продажби, като пример за това е и друга голяма компания – Ford, където започват да преконфигурират продажбите си в Европа.


продажби


Промяната означава, че ще се залага на скъпи модели като Mustang и Mustang Mach-E, а компактните Fiesta и Focus стават безинтересни за автомобилния производител. Ако тези два модела все пак получат наследници, те ще бъдат или електромобили, или кросоувъри. И съответно ще струват много повече, като ще носят повече пари на производителите си.

Все повече SUV и електромобили

При SUV-автомобилите нещата са ясни от няколко години – те носят много повече печалби от класическите седани, например. Масовите потребители харесват моделите от този клас и това също е една от причините евтините малки коли да умрат. Добавете и увеличаването на интереса към електрическа превозни средства, които също струват доста повече от еквивалентите си, оборудвани с двигатели с вътрешно горене.

Самите производители и тук се възползват от ситуацията, като предлагат своите електрически превозни средства с богат набор от оборудване, което само по себе си осигурява относително високи базови цени.


продажби


Средната стойност на продаваните в Германия автомобили е 31 801 евро. Това е с 6800 евро повече (27%) от преди година. При малките автомобили ръстът е 27,8%, а при лекотоварните – 31,1%. И причината е една и съща – недостиг на нови коли на пазара. Сега корпоративните автопаркове все повече отлагат обновяването на своя автопарк, което не благоприятства развитието на продажбите на лизинг. Поради това цените се покачват, включително в сегмента на сравнително новите употребявани автомобили.

Какво ни очаква?

Водещи експерти от индустрията са категорични, че това не са най-добрите времена за купувачите на автомобили. И като говорим за хора, които искат да купуват нови евтини автомобили, те няма да се променят в обозримо бъдеще. Ситуацията може да започне да се нормализира през 2024 г., смята Фердинанд Дуденхофер, но и това не изглежда много сигурно. А причината е, че автомобилните производители ще продължат да разширяват гамата си с по-добре оборудвани и съответно по-скъпи модели, които носят по-големи печалби.


0 от 500
  • #8
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Той ( преди 1 година )
    285090 евра . да не продавате Бугати.
  • #7
    44 rate up comment 7 rate down comment
    Класика ( преди 1 година )
    Нищо не влияе освен ненужните тонове жици и чипове измислени от спекулантите и увеличаването теглото на автомобилите с неясна цел наречена от популистите че е от полза за безопасността и бандитската зелена секта изповядваща недоказани неща и усложняваща иначе съвършените двигатели с безмислени иновации,пародии на загрижеността! Всички са сплотени бандити на новия ред-новите леви,по страшни комунисти и от бившите наши,нещо като клонинг-Догановци!!! И Пеевски!!!! Мощно международно ДПС !!!!
  • #6
    45 rate up comment 27 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Стига с тая разсипия на ресурси. Тук се научиха, че с 2-3000 лева купуваш някакава димяща бангия и почваш да тровиш с пушеци. Популацията се увеличава по света, не може всички с коли, нито е ефективно, нито има ресурси за постоянно увеличение. Бъдещето е мах по 1 кола на семейство, споделени ел.коли, хубав обществен транспорт и така!
  • #5
    26 rate up comment 2 rate down comment
    Гочето с голфа ( преди 1 година )
    И без да си прочут експерт от данните разбираш - за една година инфлацията е 27%. Не може да печаташ пари и да внасяш всичко от Китай, номера минава известно време после идва отрезвяването. Колите стават все по оборудвани и по-скъпи съответно и това също повдига цените.
  • #4
    39 rate up comment 1 rate down comment
    До #2 ( преди 1 година )
    Нищо няма да доведе! Новите еко стандарти са непостижими за бюджетните автомобили и това се вижда в цената! Стават скъпи. Производителите просто ще ги спрат
  • #3
    20 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Освен това една малка Тойота Хибрид харчи в пъти по-малко от един Туарге V6 и не струва по 80 хиляди както аналогична сапунерка на ток.
  • #2
    35 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Напълно грешна статия, обедняването на хората масово ще доведе точно до появата на повече бюджетни модели на приемливи цени. Тези номера с Киа и Шкода да ходят в горния сегмент няма да минат, просто там няма да има хляб за всички тях.
  • #1
    21 rate up comment 13 rate down comment
    Sveto ( преди 1 година )
    Така е малките коли ще изчезнат а старите почнаха да намаляват у нас повечето коли са до 5000 лв като са гробници с много дефекти и амортизирани ,като казвам ,че ще изчезнат не значи ,че ще стане за две три години но за десетина години или петнайсет ще намалеят колите по пътищата забележимо