IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия предупреждава за недостиг на бензин заради санкциите

Източната част на страната ще има най-големи проблеми, казва министърът на икономиката Роберт Хабек

Петролното ембарго срещу Русия вероятно ще окаже огромно влияние върху цените на горивата в Германия, като основните проблеми ще възникнат в Източна Германия, каза министърът на икономиката Роберт Хабек.


горива


„В случай на незабавно спиране на вноса на суров петрол от Русия, не можем да гарантираме, че доставката на гориво към бензиностанциите ще бъде непрекъсната. Възможно е и рязко покачване на цените. Но това не означава, че ние като държава, като нация ще изпаднем в петролна криза“, каза още министърът.

Ще припомним, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представи нов план за икономически санкции срещу Русия. Основното в него е пълна забрана за внос на руски петрол. Доставката на руски суров петрол трябва да бъде спряна до шест месеца, а вносът на петролни продукти - до края на годината.

През 2021 г. 35% от вноса на суров петрол в Германия идваше от Русия: една трета бе изпратена по море до Западна Германия, две трети по тръбопровод до рафинериите в Бранденбург и в Саксония-Анхалт.

Западна Германия не е толкова застрашена, тъй като френската петролна група Total, която управлява рафинерията в западната част, заяви, че може да се справи без руски петрол до края на 2022 г. Заводът произвежда 3 милиона тона бензин годишно за около 1300 бензиностанции в Саксония-Анхалт и Тюрингия.

Проблеми обаче ще има в Източна Германия. Според Хабек основният проблем ще е в рафинерията в Швед. Факт е, че тази рафинерия покрива около 25% от нуждите на Германия от суров петрол и е 91.67% собственост на руската компания Роснефт.


горива


Заводът преработва 12 милиона тона суров петрол годишно, или 220 000 барела на ден (бензин, дизелово гориво, мазут). Той снабдява с гориво близо 90% от бензиностанциите в Берлин и Бранденбург.

Именно тази рафинерия ще има нужда от други доставчици на суров петрол, а суровината ще се доставя от други части на Германия с влак или с камиони, което ще доведе до допълнителни разходи. От техническа гледна точка е възможна алтернативна доставка до рафинерията в Швед с танкери през пристанищата Рощок и Гданск.

„Големият въпрос е дали Роснефт, като собственик на руска рафинерия, е готова да преработва „чужд“ петрол. Ако не, тогава единствената възможност е да се национализира рафинерията“, казва Йоахим Рагниц, заместник-ръководител на филиала в Дрезден на института IFO, цитиран от немското издание Auto Motor und Sport .

Освен скъпите доставки с танкери, петролът от други страни е много по-скъп. Така например северноморският Brent или американският WTI струват 30 долара за барел (159 литра) повече от руския Урал. Всичко това ще предизвиква бързо покачване на цените на горивата в страната и цената на бензина скоро може да надхвърли 3 евро за литър.

0 от 500
  • #28
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ивелин ( преди 1 година )
    ""Ще припомним, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представи нов план за икономически санкции срещу Русия. Основното в него е пълна забрана за внос на руски петрол."""Тая кривокрака предателка усойница изпълнявайки желанията на задокеанският си господар ще унищожи Европа.
  • #27
    4 rate up comment 4 rate down comment
    До 29 ( преди 1 година )
    Поредните манипулации писани без изобщо да се провери дали е вярно САЩ, Австралия и Британия също налагат ембарго на руския петрол а намерение че ще го направи са изказали и от Япония
  • #26
    7 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Поредното доказателство, че ЕС се управлява от американски марионетки, чийто държави налагайки санкции търпят по-големи загуби от санкционирания. В същото време сащ увеличават вноса си на петролни и не само продукти от Русия. Вече ЕС ще купува петрол, втечнен газ и др.продукти чрез посредника сащ на мн.по-високи цени. Естествено политиците ще си харчат комисионните и захлебеното, а народа ще плаща цената. Докато народите търпят такива продажни управляващи така ще е. Не се ли събудим умираме...
  • #25
    4 rate up comment 1 rate down comment
    12% им остават ( преди 1 година )
    Повечето от спирането на руския нефт там е минало Германия вече намали дяла му от 35 на 12%. Саудитска Арабия намали цената на петрола си за юни явно не на всяка цена им го купуват колкото и да опитват да злоупотребяват с картела си а при нас както писах положението е хем още купуваме основно руски нефт който поевтиня хем цените на горивата са много нагоре като че ли вече има ембарго
  • #24
    4 rate up comment 8 rate down comment
    18-ти ( преди 1 година )
    Я не определяй кой говори глопусти бе урана е изкопяем ресурс и се добива Сащ нямат такива рудите са в Русия критен.
  • #23
    3 rate up comment 8 rate down comment
    18-ти ( преди 1 година )
    Я не определяй кой говори глопусти бе *** урана е изкопяем ресурс и се добива Сащ нямат такива рудите са в Русия критен.
  • #22
    5 rate up comment 6 rate down comment
    До 12 ( преди 1 година )
    Най корумпираните американски марионетки, а не ***.
  • #21
    6 rate up comment 9 rate down comment
    Пинко ( преди 1 година )
    18 не говори глупости, Уестингхауз произвежда и снабдява с ядрено гориво всякакъв вид АЕЦ, включително и такива, с реактори, като нашите! Аман от незнаещи опоркаджии.
  • #20
    9 rate up comment 13 rate down comment
    Киро ( преди 1 година )
    Никой не говори за незабавно спиране, а до края на годината. Кремъл към момента има 6% от световния добив, така че айде някак да се оправим и без кремълски петрол!
  • #19
    11 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Смях, какво печели Европа с това че ще продължи да изнася валута за стани извън ЕС, но с разликата че ще купува по-скъпо?