IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо зимната течност за чистачки е опасна в топлото време

Повечето шофьори подценяват този проблем, но той не е никак малък

Въпреки настъпването на пролетното затопляне на времето много шофьори продължават да използват зимната течност за чистачките на своя автомобил. Това важи основно за водачи, които са я сипали в края на зимния сезон и не искат тя да бъде изхабена напразно. Тоест, така и така съм дал пари, нека си я използвам. Това обаче може да бъде опасно, предупреждават експерти.


течност за чистачки


Когато топлото време настъпи, пътищата изсъхват и консумацията на този препарат рязко спад. И в колата изведнъж остава почни пълен резервоар със зимна течност, от чиито свойства за предотвратяване на замръзването вече никой не се нуждае. Шофьорът обаче я използва за измиване на предно стъкло, тъй като това му изглежда логично, а и „всички го правят“, така че не би трябвало това да представлява проблем.

Всъщност е точно обратното. Факт е, че основата на всяка течност от този вид е или изопропилов, или метилов алкохол. И двата са отровни, като първият е по-малко опасен, а вторият – повече. А в края на зимния сезон дори по-малко опасният – изопропилов алкохол, да остане в резервоара, шофьорът ще продължи да вдишва неговите пари всеки път, когато реши да напръска стъклото.


течност за чистачки


През зимата тази опасност за здравето е приемлива в някаква степен, защото това е начинът за размразяване на прозореца. Защо обаче трябва същата тази мръсотия да се диша и през лятото? Да не говорим, че зимната течност има силна и гадна миризма, като при изопропиловия алкохол тя е много по-голяма.

Освен това, съставът на „зимната" течност за измиване не е подходящ за използване през лятото. Всъщност, през топлия сезон малко върху стъклото се лепят по-различни замърсители. Това са, например, насекоми, частици от асфалта, които са размекнати от слънцето, както и цветен прашец. И за тяхното отстраняване е нужен различен състав на течността. Те не се намират в зимния вариант и затова трябва да се използва летен.


течност за чистачки


Затова и най-логичното действие в този момент е да се отървете от „зимната“ течност за чистачки, независимо, че сте дали пари да нея. Най-лесният начин за това е тя да бъде изпръскана наведнъж, като се препоръчва това да бъде направено на автомивка. Така веществото ще изтече в канализацията, а след това и в пречиствателната станция. А вие ще можете да отмиете остатъците от течността, останали върху стъклото.

0 от 500
  • #20
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Зимна течност ( преди 1 година )
    Няма такава глупост! Да бяхте казали, купете си лятна течност, вместо тия небивалици!
  • #19
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Батко ( преди 1 година )
    На моята кола, казанчето е в калинка. В двигателния отсек имам само отвор за налива е. Никаде няма кран за източване. Как да го източна??? Карам Ауди А3
  • #18
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Икономичен ( преди 1 година )
    Прав е автора, прав е! Аз точно това правя всяка пролет. Източвам си я в бутика, но не я хвърлям, а си я ползвам за разредител вечер с ракийката Хахажабабха
  • #17
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Смеееех ( преди 1 година )
    МУАХАХХАХХААХАХАХ......
  • #16
    37 rate up comment 3 rate down comment
    Xaxax, мега глупости ( преди 1 година )
    Първо, зимните течности се правят и със етилов алкохол. Което е чисто и просто ракия един вид.. И действително, като пръскам със зимна течност, в купето мирише на ракия. Колкото останало - останало. Доливам догоре с лятна течност и продължавам. Зимата - обратно! Стига сте писали небивалици!
  • #15
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Plamen ( преди 1 година )
    Горе написаното е публикуване на немислещи. Няма връзка на миячното устройство с купето, това е възможно но само при силен насрещен вятър, когато се оттича течността през предвидените отвори за оттичане на вода, то тя да се засмучи някак си от навлизащи въздух в купето, но и тук не може понеже има филтър на купето за автомобилите да речем след 2000 година. Просто трик да се купува веднага лятна течност. Но нали и на наличната зимна може да й се намали визкозитета чрез доливане
  • #14
    53 rate up comment 3 rate down comment
    110 ( преди 1 година )
    И на автора баща му да беше свършил навън и да се беше забърсал с пердето, ама де да се сети?
  • #13
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Някой да не продава течности?
  • #12
    18 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не знам каква течност за чистачки си купува авторът, но метилов алкохол съдържат само долнопробните марки. Онези, от които измряха десетки чехи преди години. Читавите зимни течности са с етилов и не се продават навсякъде. Затова винаги се чете съдържанието.
  • #11
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Ламбре ( преди 1 година )
    Да я изпръскаме наведнъж и да я издишаме наведнъж вместо малко по малко докато свърши. Страшна логика.Ако беше проблем щеше да има пропка за източване.А това че има разлика зимна-лятна е ясно. Зимната не чисти добре насекомите.