IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво да правим, ако колата ни е "запушена" на паркинг

Много шофьори изпадат в тази неприятна ситуация и не знаят как да реагират

Проблемите с наличността на паркоместа се дължат на постоянното нарастване на броя на колите в жилищните райони, като капацитетът за паркиране остава същият Поради критичния недостиг на безплатни места за паркиране в големите градове, родните шофьори понякога умишлено нарушават правилата за движение или пък правят грешки случайно.


паркиране


Това им действие обаче създава много неудобства на други шофьори. Често се случва вече паркирана кола да не може свободно да напусне паркинга поради наличието на друга кола отзад. Трябва да знаете, че има и редица законови методи за разрешаване на конфликта, без да се прибягва до увреждане на имущество и нарушаване на закона.

Основни нюанси

Проблемите с наличността на паркоместа се дължат на постоянното нарастване на броя на колите в жилищните райони, като капацитетът за паркиране остава същият. Невъзможно е да се пренебрегне и фактът, че отделни обитатели си определят определено място за паркиране и го смятат за свое. В случая говорим за арогантност и неспазване на законите, забраняващи всякакво ограничаване на свободата на движение.

Обикновено ситуацията се решава от самия шофьор, който трябва да се обърне за помощ към полицията. Инспекторите съставят протокол за нарушителя и му налагат глоба.

Правни аспекти

За да освободите бързо "запушена" кола и да продължите да шофирате, трябва да вземете предвид основните правни аспекти. Трябва да обърнете внимание на следните понятия:

Паркинг. Специално обособен сектор с подходящ пътен знак или маркировка, който е предназначен за дългосрочно паркиране на превозни средства. Паркирането е както безплатно, така и платено. Първите се срещат в жилищните райони.

Как да действаме, ако колата е блокирана на паркинга

Важно е да следвате определена последователност от действия, ако станете заложник на неприятна ситуация и установите, че колата ви е блокирана по този начин. В този случай е по-добре да не предприемате никакви действия сами. Ако не е възможно да се свържете с извършителя на инцидента, трябва да се извикат специализирани органи, които имат право да документират нарушението и безопасно да разрешат проблема.

Някои собственици на автомобили не спазват закона, пукат гуми или причиняват имуществени щети на пречещото превозно средство. Въпреки това, всякакви подобни действия могат да доведат до отговорност, както административна, така и наказателна. В тази връзка трябва да се отбележи, че всякакви действия по отношение на нарушителя се предприемат само от правоприлагащите органи, като се спазват разпоредбите.

Основното, което трябва да направите е първо да опитате да намерите шофьора, който е причинил неприятностите. Но ако шофьорът не се върне дълго време, трябва да се свържете с служителите на реда и да им поверите решаването на проблема. Ако човек блокира колата ви във ваше присъствие, обърнете му внимание, че нарушава закона. При липса на положителни промени от негова страна се обадете в полицията.

Свързването с инспекторите на КАТ обаче е последната мярка, която трябва да се предприеме, ако няма време за чакане или шофьорът откаже да премести колата си. Можете да се обадите в полицията и да съобщите за случилото се. Възможно е служителят да уточни регистрационните номера на блокирания автомобил, за да разбере самоличността на собственика. Скоро полицаите ще отидат на място и ще съставят съответния протокол и ще повикат служби, които да репатрират колата нарушител.


0 от 500
  • #20
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Проблемът е, че в 90% от случаите ще чакаш екип на полицията по-дълго отколкото шофьора на другата кола :D
  • #19
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Скоро полицаите ще отидат на място и ще съставят съответния протокол и ще повикат служби, които да репатрират колата нарушител." ами не става точно така, дори близко до това не става... Ченгетата освен да репресират хората които се движат по лиците друго почни не правят, трябва да има сериозен проблем че да си го преместят от единия в другия крачол
  • #18
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Още може ( преди 2 години )
    Когато всеки българин има пищов няма да има вдигнати чистячки
  • #17
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Българина ( преди 2 години )
    До #18.бай Пешо, не че се гордея, но съм го правил това! Два пъти!То като няма друг начин и ти прелее, запретваш ръкави, друг начин няма!!!След последното ми 'посещение' жената слушала разговорите на *** в съседното жилище - Да пуснем пак чалгата на 6? - Ти да не си луд? Тоя лудия пак да се върне???
  • #16
    6 rate up comment 0 rate down comment
    От 15 до Бай Пешо ( преди 2 години )
    Правя разлика, да! Търси си правата в твоя случай, заведи си дело срещу неизвестен извършител. Успех! Следващия път пак така паркирай. За протокола не подкрепям такива вандалски прояви, но някои не разбират от намеци
  • #15
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 2 години )
    Нарушенията на едни не трябва да водят до престъпления от други. Ако вляза в домът ви с взлом, защото синът ви пуска силна музика след нощния час, и след това го ошамаря и му счупя уредбата, това престъпление ли е или предупреждение!? България е пълна с ***!
  • #14
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Brudleyp ( преди 2 години )
    Една госпожица с голямо самочувствие и малка Корса реши, че може да спира, където си иска. Трима човека чакахме над един час. Дойде, опитахме да поговоеим с нея най-човешки, нещо номерче, туй-онуй... "А бе я не ме занимавате, ***!" и си замина. На следващия ден същата работа. Обаждане до органите, които казаха, *** с битови проблеми не се занимават. Този път обаче случайно се препънах близо до Корсата и падайки се хванах за огледалото, което остана в ръцете ми. Оставих го на предната седалка.
  • #13
    0 rate up comment 8 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 2 години )
    До#15. Правиш ли разлика между нарушение и престъпление? Неправилно паркиране е нарушение и се налага глоба, а за рушене на чужда собственост (счупената антена) по НК е престъпление за което може и да полежиш на топло. Ако ни ти се вярва чети раздела "Престъпления против собствеността".
  • #12
    14 rate up comment 1 rate down comment
    #13 Бай Пешо ( преди 2 години )
    Знаел си че си в нарушение, но въпреки това си паркирал! Може би си заслужил предупрежденията
  • #11
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Макс ( преди 2 години )
    Да, проблемът с паркирането е сложен и ще става все по-сложен. Живея в Испания от много години. До преди 4-5 години почти нямаше проблем. Сега като се върна от работа обикалям поне 15 минути по всички съседни улици с идеята и очакването някой да излезе и да паркирам там. Ако не стане трябва да ида до стадиона, ама е на километър.