IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

По-евтино ли излиза да карате електромобил в България?

Eто точна сметка колко ще ви струва най-достъпната електрическа кола в София за пет години

Електромобилите все още са средно с 50% по-скъпи от конвенционалните автомобили. Мантрата на производителите е, че те са по-изгодни в дългосрочна перспектива, защото изискват по-малко поддръжка и потребяват по-малко енергия. Отделно правителствата се стараят да ги насърчат с преки субсидии или различни данъчни отстъпки, и дори България вече попада в този списък, макар и плахо.


Dacia Spring, Hyundai i10, разходи
   
    
Наистина ли обаче е по-изгодно да карате електромобил в истинския живот? В Automedia.bg решихме да пресметнем всички основни разходи по един автомобил с електрическо задвижване за стандартната 5-годишна експлоатация, и да ги сравним с разходите за съпоставим бензинов автомобил.

Големият проблем при такива сметки е, че зависят от начина на употреба, на поддръжка и зареждане, които са индивидуални при всеки човек. Ние сме разгледали един доста стандартен случай: употреба основно в голям град (в случая - София), около 15 000 км среден годишен пробег, постоянен адрес в кварталите на града с периодични, но не непрекъснати пътувания до центъра.  

Сметката ни е базирана върху най-достъпния в момента електромобил на българския пазар - Dacia Spring, и върху най-евтиния по ценова листа негов конкурент с двигател с вътрешно горене - Hyundai i10.
  
   
Електромобил срещу бензинова кола: кое колко излиза? (ГАЛЕРИЯ):


 

 

0 от 500
  • #73
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Бъчварче, абе ти да не спираш с крака случайно. Отваряш вратата и почваш да си сурнеш крака, хахаха ти изби рибата с тая фиеста. Ако това е истина, което за мен е абсурдно да е истина, знаеш ли, че ако не са разглобявани спирачните апарати и не са смазвани водачи, гумички и всичко много добре почиствано поне на 5 г., то спирачните цилиндърчета да са блокирали. Със спирачки се занимавам повече от 20 г. и съм наясно, че пишеш небивалици. А спирачна течност сменяш ли или и нея не си сменил?
  • #72
    7 rate up comment 2 rate down comment
    carpe_diem ( преди 2 години )
    Хаха, не съм аз тоя с къщата, живея в малък апартамент 50 квадрата ;)Ама имаме двор - заграден с автоматична врата и т.н. и в един момент ще се вдигна да организирам някаква зарядна станция да си имаме за нашата електричка ;)
  • #71
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    счетоводителя дай да видим къщата стига ни балямосва със зоито на съседа
  • #70
    9 rate up comment 2 rate down comment
    carpe_diem ( преди 2 години )
    При други стойности сметките може и да не излязат. При трети - да си много на далавера с електричката. При по-скъпите коли разликите в полза на ел колата са огромни. За по-евтини или при типичната бай Ганьовска сметка - ама аз искам да си карам таралясника за 1000 лева, ел колата ми е много скъпа, не излиза сметка, много ясно. Хубаво е да сравняваме съпоставими неща, а не ябълки с круши ;)
  • #69
    5 rate up comment 4 rate down comment
    carpe_diem ( преди 2 години )
    ... 750 гоишно за ток (смятано на 25 ст. - има безплатни станции, има нощна тарифа вкъщи, но има и платени по левче / kWh). Общо всички разходи - 58000 лева. Продажна цена 25000 и като извадиш едното от другото, получаваш... 33000 лева всички разходи по колата за тоя период. Или същото. Значи не много голяма електричка с 50 kWh батерия на 1-2 години за 4 години ти струва колкото бензинова кола на старо за 15000 лева. Смятал съм го на 15000 км на година (човекът кара доста, има и гараж вкъщи).
  • #68
    6 rate up comment 3 rate down comment
    carpe_diem ( преди 2 години )
    #54: ДВГ - 15000 покупна цена; 800-900 годишно за застраховки; 600 годишно за обслужване, 1000 годишно ремонти; 3400 годишно бенз (по 2.80 съм го смятал) стават общо 38000 лева всички разходи минус 5000 продажна цена след тия 4 години - всички разходи са ти около 33000 лева. Zoe на 1.5 г: 42000 покупна цена (15000 първоначално плюс 48 месеца по 650 - сметната е и лихва, споко), 1800-2000 годишно застраховки, 200 обслужване, 250 ремонти (нищо, че е в гаранция)...
  • #67
    5 rate up comment 3 rate down comment
    До 64 ( преди 2 години )
    "смех" е само степента на невежеството ти :)
  • #66
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    за да не те помислим за барон фон Мюнхаузен или за прокопиев и да пишеш тук в свободното си време качи видео в тубата да видим къщата колата фотоволтаиците може и колибката на кучето пък ние ще се организираме да ти дойдем на гости
  • #65
    11 rate up comment 11 rate down comment
    смех ( преди 2 години )
    Обаче най-якото е как ше си зарежда колата с фотоволатик през нощта те тва вече е якаият хумор и забава
  • #64
    11 rate up comment 16 rate down comment
    Смех ( преди 2 години )
    Какви фотоволтаици бе то един фотоволтаик един хладилник немое зареди оня кола щял да зарежда