IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda CX-60 дебютира като най-мощния сериен автомобил на марката

Премиум-кросоувърът получава нова платформа, двигатели с 6 цилиндъра и хибридно задвижване

Японската компания Mazda стартира стратегията си в превръщане на производител от премиум-сегмента. Първата крачка в тази посока е внедряването на нова платформа и редови 6-цилиндрови двигатели, както и на хибридни агрегати, които се зареждат от електропреносната мрежа.


Mazda CX-60


Всичко това дебютира при кросоувъра CX-60, който най-после беше официално беше показана на света. А Automedia беше единственият български представител на предпремиерното представяне на модела, който ще играе сериозно роля в новата стратегия на японския производител.

Кросоувърът с два реда седалки е малко по-голям от CX-50, като е изграден на платформата Mazda Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture. Тя е със задно предаване, но работи и със задвижване на четирите колела. Размерите на автомобила са дължина от 4745 мм, широчина – 1890 мм, височина – 1680 и междуосие от 2870 мм.


Mazda CX-60


Външният вид на новия SUV се основа на дизайнерската философия на Mazda „Kodo-Soul of Motion“ и разполага с дълбоко изваяна предна част с агресивна задна част. Вниманието привличат вертикално подредените фарове и L-образните дневни светлини. На клиентите ще бъдат предложени осем цвята - Jet Black, Deep Crystal Blue, Sonic Silver, Platinum Quartz, Arctic White, Rhodium White Premium Metallic, Machine Grey и Soul Red Crystal. За модела ще се предлагат джанти с диаметър 18-20 цола.

В салона на автомобила се появяват редица нови функции. Mazda CX-60 разполага с пълен TFT-LCD цифров инструментален панел, 12,3-инчов информационно-развлекателен дисплей и голям гead-Up дисплей, който е три пъти по-голям от този на CX-30. Кросоувърът е оборудван с нова система за персонализиране на водача, която включва автоматично ръководство за позицията на шофиране. За целта се използва камера за откриване на позицията на очите на водача и информация за тяхната височина, което позволява са се регулира автоматично седалката, волана, head-Up дисплея и огледала в перфектната позиция.


Mazda CX-60


Инженерите на Mazda са предвидили и достатъчно пространство за различни предмети и товари. Обемът на багажника е 570 литра, като при сгънати задни седалки той се увеличава до 1726 литра.

Най-интересните новости обаче са в задвижващите системи. Новият SUV-модел ще се предлага с избор от три двигателя. Сред тях е първият първият plug-in хибрид на Mazda, който съчетава модифицирана версия на вече съществуващия 2,5-литров SkyActiv-G 4-цилиндров бензинов двигател с електрически двигател и батерия с капацитет 17,8 кВт/ч. Съвкупната мощност е 323 к.с. и 500 Нм, което прави CX-60 PHEV най-мощният сериен автомобил, който Mazda някога е създаван.


Mazda CX-60


Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,8 секунди, а максималната скорост е ограничена на 200 км/ч. Само на електричество тази версия може да измине 60 км, като при нормално зареждане с променлив ток батерията се зарежда напълно за 4 часа. Разходът на гориво при версията с 18-цолови джанти 1,5 л/100 км, а при тази с 20-цолови – 1,6 л/100 км.

Вторият вариант на задвижване се състои от 3,0-литров редови 6-цилиндров бензинов двигател e-Skyactiv X, който е част 48-волтова “мека” хибридна система. Mazda също така ще предлага CX-60 с 3,3-литров e-Skyactive D дизел, който използва същата технология. Мощността на тези мотори ще зависи от пазарите, на които ще се продават.


Mazda CX-60


Всички версии на Mazda CX-60 са оборудвани с нова 8-степенна автоматична трансмисия. Тя разполага с многодисков съединител и интегриран електрически мотор/генератор, който замества традиционния преобразувател на въртящия момент. Системата i-Activ AWD също част от стандартното оборудване. При не са налични са различни режими на шофиране - нормален, спортен, офроуд, теглене и EV. Модификацията CX-60 PHEV може да тегли до 2500 кг.

Инженерите на Mazda са поработили сериозни и върху окачването. Отпред то е с двойни напречни носачи, а отзад – многозвенно. От японската компанията твърдят, че окачването „позволява на шофьорите да усещат плавно движение на автомобила, независимо от ситуацията на шофиране“. Всъдеходът също така разполага със система за кинематичен контрол (KPC) на Mazda, която стабилизира CX-60 при високи натоварвания чрез леко спиране на вътрешното задно колело.


Mazda CX-60


Новият модел японския производител разполага и с най-модерните системи за безопасност и асистенти на водача. В базовото оборудване влизат голям брой системи, включително 360-градусово наблюдение за случващото се около автомобила, система за поддържане на лентата на движение, разпознаване на пътни знаци, интелигентен градски спирачен асистент с функция за разпознаване на пешеходци и велосипедисти, заден асистент за аварийно спиране с разпознаване на пешеходци, наблюдение на мъртви зони, предупреждение трафик отзад, i-Adaptive Cruise Control, асистент при стартиране по наклон и система за сигнализация при аварийно спиране.

Mazda CX-60 ще бъде и най-скъпият модел на компанията, като цените му ще стартират от 52 000 евро. Версията PHEV, която е специално за европейските пазари, вече може да се поръчва при някои дилъри на марката, а първите доставки ще се осъществят през есента. Предстои излизането и на вариант с 3 реда седалки, който ще се казва CX-80 и ще получи същите задвижващи агрегати.


Още снимки на новата Mazda CX-60 - вижте в галерията:


0 от 500
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Дедов Янко ( преди 1 година )
    До #11 В каква огромна грешка си! Мазда е една от най- иновативните и самостоятелни марки..а, вземи прочети историята и разгледай моделите...ако искаш, преди да пишеш ;) а..2 литра на 120 коня, ти явно си някакъв супер маркетинг разбирач...по здрав двигател няма! Щом го предлагат, значи има пазар. Дали ще си ги купи Вуйньо, за нас е все тая. Ако малко повече пропетеш ще видиш, че Мазда си направиха собствени 6 цилиндрови мотори още преди БМВ да анонсират своите такива от новата серия...
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ... ( преди 1 година )
    ...който Mazda някога е създаван.
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    z8 ( преди 2 години )
    Петърчо погледни го тоя" гead-Up дисплей" и си пооправи правописа вместо да се хилосваш на тия снимки.
  • #18
    5 rate up comment 2 rate down comment
    333 ( преди 2 години )
    Верно много пишман разбирачи има тук. Аз пък от личен опит - с Мазда от 5 години мога да потвърдя, че с изключение на тънките ламарини - никакво друго оплакване нямам. Хубава и здрава кола. И удобна. Карал съм бмв- та 6 година ни подред преди това - освен че са неудобни сандъци и цената за всяко нещо е до небето, през два три месеца видях по сервизи. И говоря за нови коли.
  • #17
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Браво, най-мощната ти кола е всъщност SUV
  • #16
    10 rate up comment 0 rate down comment
    APP ( преди 2 години )
    Чета коментарите, разбирам че се изказват основно разбирачи и маркетингови специалисти, които никога не са купували кола от магазина още повече и мазда. Повечето само си обикалят немски и френски талиги и цъкат в/у сделката на живота си и чакат денят да сикупят нова 10-15г премиум издухана флигорна. Още CX60 я няма на пазара и бай *** вече е наяснодо 12 маркетинговия, специалист, ако мазда е решила да прави атмосферен мотор то е защото има къде да го продава добре в Азия и Австралия и НЗ.
  • #15
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Карам сегашната CX-5 и я смятам за най-удобната и френдли кола, която съм имал.С удоволствие ще ъпдрейдвам с тази, но с някой от 3л бензин или 3,3л дизел.Които, защото не е споменато в статията, ще са налични през 2023
  • #14
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    #8, Радев, миличък, в училище май не са успели да те научат да четеш докрай, а? Цените ЗАПОЧВАТ от 104 хил. лв., т.е. пълното оборудване ще удари 150 хил., ако се съди по дизпазона на цените на текущите модели, който е над 50%.
  • #13
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Волксваген продава около 7 пъти повече от Мазда. Ти сигурно си от онези предатели, които разпространяват опорките на ***. Колко рубли ти плаща?
  • #12
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И от кои немци изостава като се продава в повече и то в пъти от кошниците на фау ве