IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новият електромотор на Renault ще бъде 100% френски

Двигателят е съвместна разработка с Valeo и ще се появи през 2027 година

Френският производител Renault продължава усилията си по отношение на електрическата мобилност. След като пое съвместен ангажимент с компанията Verkor за производството във Франция на високопроизводителни батерии, марката обяви ново партньорство - с Valeo и нейното дъщерно дружество Valeo Siemens eAutomotive.


Renault


Целта на новото сътрудничество е съвместната разработка на нов електромотор, който ще също да бъде проектирани и произведен във Франция. Според официалното съобщението на Renault до медиите, този нов двигател трябва да пристигне до 2027 г., ще развива мощност от 200 кВт (около 270 к.с.) и няма да използва редкоземни елементи. Моторът ще бъде произведен в завода на Renault в Клеон (Нормандия).

Според подписания от трите компании меморандум, те ще имат конкретни задачи в проекта. Renault ще поеме развитието на ротора и общата архитектура на двигателя, който ще представи в конфигурация „всичко в едно" за постигане на висока ефективност и контрол на теглото и размерите.

От своя страна, Valeo и Valeo Siemens eAutomotive ще проектират високоефективен статор, способен да доставя по-голяма мощност, без да изисква по-голяма консумация на енергия.

„Радваме се да си партнираме с Valeo, чието ноу-хау е признато в цял свят. Заедно ще проектираме и разработим ново поколение високотехнологични електродвигатели, произведени в нашия завод в Клеон. Това партньорство е нова демонстрация на способността ни да бъдем в челните редици на електрическата революция“, коментира Лука де Мео, главен изпълнителен директор на Renault.

0 от 500