IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model 3 е най-продаваната кола в Европа през декември

Окончателният победител за 2021 година обаче отново е Volkswagen Golf

Тактиката на Tesla да засилва доставките в края на всяко тримесечие донесе на американската марка първото място в Европа през декември, показва статистиката на консултантската компания JATO Dynamics. С 26 974 регистрации за месеца, Model 3 е не само най-продаваният електромобил на Стария континент, но и най-продаваната кола изобщо, с доста голям аванс пред Peugeot 208 и Renault Clio. Този резултат е достатъчен, за да влезе Model 3 в Топ 20 за годината - историческо постижение за Tesla. Ръстът на годишна база е 64% - споделен рекорд за годината с Hyundai Tucson.
 
 
Tesla доставки
 
  
Освен американците, пазарен ръст през 2021 отчитат групата Hyundai-Kia, Geely (включително Volvo), Mazda, Subaru, Suzuki и Toyota. Най-големият печеливш на европейския пазар обаче са китайските марки, разглеждани от JATO в една обща категория - те отчитат 113% ръст спрямо 2020 година.

Сред най-продаваните модели за годината в Европа обаче няма изненада: въпреки 28-процентовия спад спрямо 2020 отново лидер е Volkswagen Golf. Германският компактен модел покори европейския пазар за пръв път през 1983 и оттогава само четири пъти не е бил номер 1. Недостигът на полупроводници сви драстично производството му през есента и през ноември Golf бе едва 35-ият най-продаван модел в Европа. През декември обаче се изкачва на шеста позиция. Вижте в галерията кои са останалите 49 най-продавани автомобили за 2021 година.
 

Най-продаваните коли в Европа за 2021 (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    " Стига с тази реклама на Тресла, че вече сте смешни. Миналата година, я изкарахте първа марка, почти всички месеци, а накрая се оказа, че модел 3 едвам влиза в 20ката, Тресла като цяло не влиза и в 50десятката. Добре че тук е пълно с пубери и личности с ниво на образование 3ти клас, че да ви се връзват. " Това защо не е изтрито? Кой обижда сега пръв?
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Браво, после разправяйте че хората не искат коли с 4 врати, а само сув
  • #7
    2 rate up comment 5 rate down comment
    до 4 ( преди 2 години )
    Маржът на печалба на компанията не е пряко свързан с цените на Тесла за Европа. Факт е, че миналата година Мъск намали значително цените за ЕС, за да влезе в обхвата на субсидиите, които в повечето страни бяха така замислени, че да го елиминират от тях. Оттогава Model 3 се предлага в Европа на цени, близки до себестойността, по думите на самия Мъск. А на номер 6 - никъде не твърдя, че Тесла се продава заради субсидията. Само казвам, че при текущата ситуация не печелят от евр. пазар.
  • #6
    8 rate up comment 1 rate down comment
    До 8 ( преди 2 години )
    До момента са произвели няколко стотин коли за тестови цели и от над месец чакат разрешение за продажба на продукцията което се очаква да получат в следващите дни
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Какво стяна с Немският завод?
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    До 3 ( преди 2 години )
    Така е! Но побързай да купиш, защото след това е спрат субсидията, а ще сложат 9 хиляди евро върху цената на ДВГ колите и пак ще са на една цена!
  • #3
    8 rate up comment 17 rate down comment
    до 1 ( преди 2 години )
    Всички, на които им дават по 9000 евро субсидия, за да го направят :) И да видим колко още Tesla ще издържи да продава на себестойност в Европа
  • #2
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Така е ( преди 2 години )
    И са на 17 място, защото само това са успели да произведат и доставят! Модел 3 с малката батерия, е с доставка чак август тази година!
  • #1
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Така е ( преди 2 години )
    Вече не само зомбираните купуват Тесла! Вече всички купуват Тесла!