IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза: Tesla Model Y ще стане най-продаваният автомобил през 2022 г.

Експерти очакват броят на колите на ток и хибридите да надхвърли 10 млн. единици

През тази година броят на продажбите на хибридни и изцяло електрически автомобили вероятно ще нарасне до 10 млн единици. Прогнозата е на BloombergNEF, чиито експерти очакват, че Tesla Model Y ще се превърне в най-продавания автомобил на ток до края на 2022 г.


Tesla Model Y


Според анализаторите, ако фабриките на Tesla в Берлин и Тексас започнат масово производство на Tesla Model Y, то през тази година американската марка ще успее да предложи на клиентите над 800 000 бройки от електрическия SUV. Не е изключено, електрическият SUV да стане и най-продаваният автомобил в света изобщо.

В прогнозата си BloombergNEF посочва, че през 2020 г. са били продадени 3,2 млн коли с електрифицирани задвижващи системи, а през 2021 г. техният брой се е удвоил до 6,6 млн. Това означава, че до края на този година продажбите на хибриди и електромобили може да надхвърлят 10 млн, като около 75% от тях ще бъдат изцяло електрически.

Китай си остава най-големия пазар на колите на ток, следван от Европа и Северна Америка. Продължава и развитието на инфраструктурата за зареждане, като се очаква до края на година броят на зарядните станции по света да нарасне от 1,8 на 2,7 млн единици. Ще се увеличи и производството на батерии, но тук плановете може да претърпят промени заради недостига на суровини и нарастващите цени на материалите за производство на батерии.

0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Еми то без model y сув версия на модел 3 така че
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Тесланар ( преди 2 години )
    Тая грозна бангия ли ще стане най-продавания автомобил? Бухахахха
  • #17
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Само подривната дейност на немците бавещи пускането на завода в Берлин може да забави Модел У.
  • #16
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    e, щом намеси кредисимо е ясно що нямаш пари
  • #15
    2 rate up comment 4 rate down comment
    До 11 ( преди 2 години )
    "Приятелю" ти като четеш, асимилираш ли прочетеното?!? Някъде да ти говоря за съотношение цена/качество или прогнози за фалит на Тесла!Говоря ти за чисто пазарни механизми и реалности!Най-продаван автомобил на годината последните 50 години винаги е бил средноразмерен, среден клас автомобил.По актуални цени в порядъка на 25-30 000 евро!Я ми обясни, на база на какво това ще се промени и изведнъж масовия потребител ще почне да харчи 50-70 000 Евро за автомобил,за да ви се сбъданат мечтите?!
  • #14
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Муахахаха До 9 ( преди 2 години )
    Не, бъзикам се с всички "разбирачи" тук, хем страшни фенове на Тесла, хем твърди клиенти на Кредисимо, които кола за 8000лв не могат да си купят без кредит, ама сипят прогнози за коли за над 100 000лв, че ще станат най-продаван автомобил. А Bloomberg ги интересува ритъма на финансовите пазари и всяка "прогноза" която ще доведе до раздвижване на нечии акции им е добре дошла!!!
  • #13
    1 rate up comment 5 rate down comment
    До 11 ( преди 2 години )
    Киа например предлага по добро съотношение цена качество и какво получаваш за парите си
  • #12
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ако напиша сигмоидална крива сигурно ще прозвучи като китайски със смески от суахили, нали?
  • #11
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Tesla съобщи в неделя, че е доставила 936 000 автомобила през 2021 г., което е 87% увеличение в сравнение с предходната година, въпреки недостига на компютърни чипове, който наруши производството на автомобили по целия свят.Само през четвъртото тримесечие компанията достави повече от 308 000 превозни средства, което е 71% увеличение спрямо тримесечието година по-рано. Преобладаващата част от доставките са на седана Model 3 и хечбека Model Y. " 87%. увеличение си е нелинейна функция...
  • #10
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    "През последните три месеца на 2021 г. Tesla генерира приходи от 17,72 милиарда долара, от които 16,0 милиарда долара идват от бизнеса с превозни средства. От тази сума, четвъртото тримесечие на Tesla отчете нетна печалба от 2,32 милиарда долара и печалба на акция от 2,05 долара. На коригирана база, компанията спечели $2,54 на акция." направо са фалирали