IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Машината, която спаси руската военна индустрия

Историята на Су-30, идеалния боен самолет за развиващите се страни

Въпреки носталгичните спомени, които носят за някои от нас, трудно може да се твърди, че съветските автомобили са епохални постижения. Най-доброто, което може да се каже за тях, е, че вероятно са били максимумът, постижим при ограничените ресурси на социалистическия лагер, и при суровите условия в най-голямата по площ страна в света. Но има друга област на транспортното машиностроене, в която СССР наистина беше на гребена на вълната, що се отнася до съвременност на технологиите. Става дума, естествено, за бойните самолети - защото ако ресурсите за потребителски стоки като автомобилите бяха ограничени, военните конструктори рядко са срещали подобни проблеми. Тук ще ви разкажем за един от последните бойни самолети, разработени преди разпадането на Съветския съюз - Су-30.


Су 30


Представен в началото на 80-те години на миналия век, самолетът Су-27 се превърна не само в машина, която изпреварва времето си, но и в универсална платформа за разработване на нови модели самолети. Модернизационният потенциал на Су-27 се оказа просто колосален. На негова основа са създадени машините Су-30, Су-33, Су-34 и Су-35. Особена популярност придобиха самолетите Су-30 и Су-34.

Все пак няма да е съвсем правилно да се каже, че Су-34 е по-добър от Су-30. Тези самолети са напълно различни. И именно поради тази причина "30-ката", а не "34-ката", е много популярен като експортен продукт. Към днешна дата Су-30 е един от най-популярните модели за износ. Тиражът на самолета към момента е около 650 екземпляра. Освен всичко друго, това прави нашия герой и един от най-популярните самолети от т.нар. 4-то поколение.

В много отношения именно чуждестранните поръчки за Су-30 в смутните времена на 90-те помогнаха на Русия да запази своята военна авиационна индустрия. "30-ката" е бърза, доста модерна, маневрена машина, способна да поразява еднакво добре въздушни и наземни цели.


Су 30

И всичко това за много малко пари по стандартите на военната авиация. Излишно е да казваме, че именно този набор от причини прави Су-30 толкова популярен сред държави, които не могат да си позволят скъпи военновъздушни сили, но все пак искат да имат на свое разположение прилични бойни машини, които са от значение поне в регионалните конфликти.

Резултатът е идеална бойна машина за развиващите се страни. Отделно трябва да се спомене, че Су-30 е и отлична тренировъчна машина. Освен това, поради своята гъвкавост, самолетът може да бъде адаптиран за различни задачи с помощта на допълнително оборудване, инсталирано на него. При желание Су-30 лесно се превръща и в разузнавателна машина.


Су 30

0 от 500
  • #24
    10 rate up comment 19 rate down comment
    Fury ( преди 2 години )
    До #24. Ние не купуваме самолети. 8 самолета са нищо. Ние купуваме сигурност, зад тази сделка стои САЩ. Зад Грипен е една фирма SAAB от неутрална Швеция с произведени 100 бройки. То автомобилите им фалираха, а докога ще произвеждат и подържат самолети в хоризонт 30 г. е божа работа. Пък и на нас ни трябват самолети за еър полисинг и да има на какво да се учат пилотите. Няма да се бием с някой, въпреки че Израел правиха чудеса с подобни по-стари версии на Ф 16.
  • #23
    12 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    За бяхте написали цената, че да знаем колко можеше да купим с парите за ефките
  • #22
    19 rate up comment 8 rate down comment
    fermera ( преди 2 години )
    Нашата сделка със САЩ за F16 е поставвнр под зависимост.Тези ссмолети са с контрол на достъпа и данните от AESA радара ориват първо в ЩатитеНие плащаме хардуера и заплатите *** персобала там.За ремонт ссмо колесник и хидравлика за всичко осранало навън.И ракетата AIM 120 AMRAAM трудно ще свали някой от СУ тата с едно попадение.А AIM 9 AMRAAM пропусна СУ 22 в Сирия и стана за смях.
  • #21
    13 rate up comment 7 rate down comment
    fermera ( преди 2 години )
    Руснаците повишиха ресурса на техните двигатели АШ 41 и дори го унифицираха за монтаж на СУ 30 СУ 34 и СУ 35 в случай на подмяна.Проектиеани са дс воюват в обхвата на техните зенитни системи.Уникалноро на СУ 34 е че има радар и ракети въздух-въздух и може да се пази сам,за разлика от СУ 24 и ТУ 22.Баввт СУ 57 заради двугатела,но и подменят хидравличната система с електродинамична.Не ги хваля,обективен съм.За мен Грипен С с ракета Метеор и Ирис Т ще справи с тях и можем да си ги позволим.Сегашн ...
  • #20
    6 rate up comment 20 rate down comment
    R ( преди 2 години )
    До 19Виждам си доста осведомен, от ведомостите на Мосьфилм.Там всичко им е най-хубавото. Поне докато не ги срещнеш на фронта - Сирия, Карабах, Ирак, абе смях ти казвам.Затова сега са се съсредоточили срещу страни без армия - Мали.
  • #19
    10 rate up comment 27 rate down comment
    Fury ( преди 2 години )
    До #19. Не съм американски "привърженик". Гледай обективно на нещата. Руските са толкова секретни, че никой не ги е виждал, освен мултипликации. От 17 г. не могат да произведат двигатели за Су 35. Ама нали им виждаш гражданските самолети - само Боинг и Ербас. За колите, да не говорим. Битова техника -няма. Космическата техника - пълен резил, цялата им марсианска програма пропадна. Един познат от Москва ми казва - вече и пироните ни са внос от Китай....Тези освен да продават суровини, друго няма
  • #18
    9 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    нали на остров дамански не бяхте използвали лазерни оръжия??? сега па на миговете сте имали лазери, тва намирисва леко на психиатрични разстройства
  • #17
    18 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    колко от коментиращите са служили в армията навремето?колко от вас са си блъскали главите с руската АНТИЧНА техника.Знаете ли какво е ВАРЕМ и колко далеч могат да стигнат гореспоменатите антики преди да издъхнат.
  • #16
    36 rate up comment 15 rate down comment
    Моля без критики А ( преди 2 години )
    Гледам има доста Американски привърженици който си мислят че американските самолети са по добри явно нищо не знаете Русия показват винаги това което Американците искат да видят а най доброто при тях е секретно и ще се види само във войната едно от тях е миг-41 да не говорим пък за ракетите им който развиват 19 маха ...
  • #15
    18 rate up comment 28 rate down comment
    dani444 ( преди 2 години )
    Браво на руснаците. С този самолт постигнаха двойно по - голям експорт от лада.