IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-продаваните малки SUV в България?

Градските кросоувъри вече са най-популярният сегмент на българския пазар

Кои са най-продаваните кросоувъри в България? Вече ви запознахме с бестселърите в отделните класове на леките автомобили (вижте линковете под статията) и сега идва време да обърнем внимание и на SUV моделите - най-големия и най-бързо растящ сегмент и на европейския, и на тукашния пазар.

Има обаче един проблем. Поостарялата европейска система на автомобилните класове поставя всички тези автомобили в един общ сегмент - J. Тук са и малките паркетни кросоувъри, и големите SUV с по седем места, и специализираните офроудъри. А изобилието на пазара вече е такова, че се налага да ги разделим на отделни класове, за да не сравняваме продажбите на Mercedes GLS с тези на Renault Captur.
 
 
b-suv, субкомпактни кросоувъри
Субкомпактните кросоувъри са вече най-популярният сегмент на българския пазар
 
   
Ще изберем подхода, който вече ползват повечето застрахователи в Европа: делим ги на субкомпактни (A-SUV и B-SUV), компактни (C-SUV), средноразмерни (D-SUV), и така нататък. Логично ще започнем с най-малките. Които всъщност са и най-големи по пазарен дял у нас: през 2021 статистиката показва 5170 нови регистрации в сегмента на субкомпактните кросоувъри, което е 16.6% от целия пазар на нови коли в България. Класирането е на база регистрациите в Пътна полиция, като сме включили само автомобили в категории M1 и N1.

Няма никакво ясно определение кои кросоувъри са субкомпактни. Обикновено това са машини с дължина между 3.90 и 4.40 метра, но има и изключения. При някои спорни модели сме взели предвид как ги определя производителят им и на каква платформа са построени.
 
  
20-те най-продавани малки SUV в България (ГАЛЕРИЯ):

 

0 от 500