IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Керамика за автомобили – рекламен трик или полезна услуга?

Нанопокритието осигурява лъскав вид и защита, но има и някои недостатъци (ВИДЕО)

Нанокерамиката или керамичното покритие е модерен начин да придадете на автомобила си лъскав вид и да предпазите каросерията от негативните влияния на околната среда. Но дали наистина е така? И струва ли си да нанасяте керамика върху кола?


керамика


Как действа нанокерамиката?

Керамичното покритие се състои от специален полимер, който се нанася на слоеве върху автомобила. То предпазва цвета на автомобила от избледняване, а освен това му придава лъскав вид, сякаш току-що е напуснал автосалона. Нанасянето става чрез пръскане или просто чрез нанасяне на малки порции от полимера, последвано от полиране.

За разлика от хидрофобните покрития или автомобилните восъци, които просто остават на повърхността на автомобила в продължение на месеци до една година, нанокерамиката осъществява химическа реакция с боята на каросерията, за да създаде „полупостоянно" покритие. В зависимост от грижите, керамиката може да издържи от 2 до 5 години, за да осигури най-добрата защита на цвета.

Плюсове на нанокерамиката?

Основният плюс на нанокерамиката е идеално гладко хидрофобно покритие. Благодарение на това свойство, машината „отблъсква" не само вода, но и всякакви замърсители на водна основа. Ако нивото на мръсотия е по-високо от обикновено, то може да остане върху тялото, но това не е проблем. Дори след силно изцапване с кал нормалното измиване е достатъчно, за да се премахне цялата мръсотия от повърхността.


керамика


Защитата от слънцето е второто важно предимство на тази технология. При по-светлите цветове избледняването може да не е толкова забележимо, но ярките и по-тъмните цветове страдат много от слънчевите лъчи. Също така, керамичното покритие предпазва боята от въздействието на различни химикали. Тъй като химическите съединения не достигат до боята, тя е предпазена от подуване.

Недостатъци на нанокерамиката?

Технологията обаче си има и недостатъци. Тя защитава външния вид на автомобила или по-скоро неговия цвят. Покритието дава дълготраен ефект и блясък, но това е всичко, което може да направи. Ако някой твърди, че керамичното покритие ще спаси колата от стърготини и драскотини, той просто лъже.


керамика


Освен това, нанасянето на керамика върху повърхността на автомобила няма да спести проблемите с измиването. Първо, не цялата мръсотия изтича от самото тяло, част от нея остава. Второ, това покритие не спасява от утаяване на прах върху повърхността на машината, сблъсък с насекоми, птичи изпражнения и други. Цялата тази мръсотия ще остане върху колата, което означава, че редовните посещения на автомивката са задължителни.

Колко струва поставянето?

Цената на услугата е различна като зависи от качеството на използвания полимер, размера на автомобила (огромен SUV и малък автомобил ще изискват различни количества полимер) и първоначалното му състояние. Например, нова кола от салона ще изисква само нанасяне на полимер, сушене/изпичане и довършително покритие, а автомобил със съществуващи дефекти – драскотини и петна от ръжда, изисква тяхното предварително отстраняване, което увеличава цената. Тя също зависи от броя на слоевете, които се нанасят, както и от подготовката на автомобила за процедурата.


0 от 500