IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо руско-украинската криза заплашва електромобилите?

Конфликтът ще доведе до санкции на Русия и проблеми с доставките на никел

Цената на никела достигна най-високото си ниво от повече от 11 години насам, като причината е нарастващото търсене, съчетано с недостиг на запаси. Но това не е всичко, защото се задава още една опасност, която може да се отрази на автомобилната индустрия.


никел


Референтната цена на никела за тримесечието на Лондонската метална борса достигна 23 565 долара за тон, което е ръст от 1,8% спрямо предходното тримесечие. На Шанхайската фючърсна борса, където се търгуват цветни метали, най-търгуваните акции от никел достигнаха рекордно ниво от 176 280 юана или 27 796,52 долара за тон.

Тази тенденция става все по-осезателна на фона на случващото се на границата между Русия и Украйна. Търсенето на никел нараства, а запасите намаляват. Факт е, че този метал не се използва в батериите на електрическите превозни средства, а в производството на неръждаема стомана, но неговите свойства го правят незаменим и за електрическата мобилност.

„От една страна, увеличението на цените произтича от перспективата за непрекъснато нарастващо търсене на батерии, докато от друга страна има опасения относно предлагането, което може да бъде обект на допълнително свиване", обяснява ситуацията анализаторът Даниел Бриземан от Commerzbank.

В този контекст геополитическата криза е особено актуална. Запасите от никел, изчислени от Лондонската метална борса, наистина са най-ниските от 2019 г. Те възлизат на 94 830 тона в сравнение с 264 606 тона през април 2021 г. Сведенията от Шанхай представят подобна картина, като проблемите не свършат дотук. Според Goldman Sachs, дефицитът на никел е около 30 000 тона, което предвещава още по-големи трудности.

А те се усложняват и от случващото се на границата между Русия и Украйна. Напрежението там расте, а САЩ вече обещават сериозни санкции за Русия. И както предполага агенция Reuters, те ще засегнат именно никела, на който Русия е един от водещите производители и износители в света. Надеждата е, че положението няма да се влоши и ескалиращото напрежение скоро ще спадне. Засега обаче ситуацията не обещава нищо добро.

0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 8 за твое най-голямо съжаление съм живял доста преди 89 г.,като още перз 77г. бях един от малкото които носиха дънки и то оригинални на Луис,както и цветни блузки с щампите на Камел и Ротманс,като никой не ме дърпал по улицата и да са ми казвали да ги махна.Не забравяй,че по това време и България произвеждаше вече дънки Рила в два цвята,светло и тъмно синньо. Не пишете простотии,някой сме живели и имаме лично вижадане на нещата,които не са тове което го пишете.
  • #7
    7 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    явно не си живял преди 89 в общество в което по улиците те дърпат милиционерите защо си облечен с дънки и маратонки и с блузка и слушаш западна музика на уокмен докато братята руснаци ходят с ватенки и *** тия с ушанките все си мислят че някой нещо им е длъжен ***
  • #6
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    знаех си, че има бая комунисти, но тук даже сте мнозинство
  • #5
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Украйна, Молдова и Грузия не са в НАТО за това има кризи, заплахи и изнудване иначе по темата никела е нищо в сравнение с това че ще се вдигне цената на петрола която и без това върви нагоре
  • #4
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    То добре че беше Боко тиквата че да се запази световния мирА относно руския ботуш се поинтересувай от няки фактиНо да ти ги кажат знаещи хора А относно баскетболиста той си отиде заедно със създателя сиТоест заедно с Меркел
  • #3
    16 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Руски ботуш? Ти сериозно ли? Кога е имало такъв и кога сме били чужда колония с бази на колонизатора както сме сега, че нещо не се сещам? По време на "руския ботуш" бяхме 9 млн.и имахме държава, а в момента сме под 6 млн.и сме най-бързо изчезващата нация в света и то без война. Най-бедни, болни и умиращи! Факт! Самите ни западни "приятели" го казват не че не се вижда. Та в това отношение,дай пак за ботушите под какъв сме в момента и как изчезваме откакто ни стъпка!
  • #2
    7 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ако се разкарат нато тук ще има руски ботуш и ще бъде като преди 89 и в интерес на истината бойко беше голям баскетболист тупаше топката 12 години и го играеше разпределител между европа турция русия сащ
  • #1
    13 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нато и сащ да се разкарат и няма да има криза.