IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault и Geely обединиха сили

Двата концерна ще произвеждат заедно автомобили в Южна Корея

Renault Group и Zhejiang Geely Holding подписаха споразумение за сътрудничество в Южна Корея. Той предвижда от 2024 г. двата партньора да създадат изцяло нова линия за производството на превозни средства.


Lynk & Co 05


Новите автомобили ще бъдат предназначени както за пазара в Южна Корея, така и за износ. В новото сдружение френският концерн ще участва с производствените си мощности в предприятието Renault-Samsung Motors в Пусан, докато Geely ще влезе в този съюз с платформата Compact Modular Architecture (CMA), разработена в Швеция заедно с Volvo.

Тази архитектура вече е в основата на моделите от серия Volvo 40, няколко модела на Geely, електрическият автомобил Polestar 2 и автомобили с марка Lynk & Co. Също така китайската страна ще участва в съвместно предприятие със силови агрегати, като това ще бъдат както двигатели с вътрешно горене, така и хибридни агрегати.

Освен производството, Renault ще поеме дизайна и обслужването на клиентите, а също така ще предостави някои модерни технологии, „надхвърлящи очакванията на южнокорейския пазар". На купувачите се обещават „премиум функции“, но какви точно – не се съобщава.

От Renault допълват, че сътрудничеството с Geely е част от стратегията Renolution и е насочено към развитие на бизнеса на Renault-Samsung Motors. Базирането на автомобилите в Пусан ще позволи по-лесното им транспортиране в САЩ, където марката Lynk & Co иска да стъпи.

Снимка: Geely

0 от 500
  • #3
    9 rate up comment 10 rate down comment
    рено фена ( преди 2 години )
    отишъл в некакъв голям магазин за коли, части и рекъл: - Искам чистачки за Реното!Продавачката погледнала колата и рекла:-Много коректно предложение, но можете ли да дойдете утре, че колегата, който се занимава с бартери днес си замина по-рано.
  • #2
    6 rate up comment 6 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Немските "премиуми" ще ги пребият с турбинирани дизели шестаци. Би турбо ама не би турбо.
  • #1
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 2 години )
    Технологии на Koenigsegg, финансовата мощ на Geely, практичната елегантност на Renault, традициите и постоянството на Volvo, електрониката на Samsung, качеството на Nissan и рутината на Mitsubishi, обединени! Това наистина е Renolution!(нищо не пречи да продължавате да сте слепи)