IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рискуваме нормалните хора да не могат да си купят кола, казва шефът на Stellantis

Eдин електромобил трябва да измине 70 000 км, за да неутрализира само емисиите за производството на батерията си, твърди Карлос Тавареш

Електрификацията е изцяло решение на политиците в Европа, не на автомобилната индустрия. Тя крие в себе си огромни социални рискове и заплашва да направи така, че хората от средната класа повече да не са в състояние да си купят автомобил, заяви Карлос Тавареш, главният изпълнителен директор на групата Stellantis. Португалският мениджър разговаря с журналисти от няколко европейски издания, включително Corriere della Sera.
 
  
Карлос Тавареш, Stellantis
 
   
При сегашния енергиен микс в Европа един електромобил трябва да измине 70 000 километра, преди да неутрализира емисиите само от производството на батерията си, твърди Тавареш. В същото време цената на електрическите коли си остава с 50% по-висока от тази на автомобилите с ДВГ. Продължването на правителствените субсидии за електромобилите не е устойчива политика от бюджетна гледна точка, но пък без тях социалният риск ще нарасне значително, добавя Тавареш.

63-годишният португалски мениджър ръководи групата Stellantis от началото на миналата година, когато тя бе образувана от сливането на PSA Peugeot-Citroen и FCA Fiat-Chrysler. Преди това Тавареш бе дясна ръка на Карлос Гон в Nissan и Renault. Ето още част от въпросите, на които мениджърът отговори.


16 въпроса към Карлос Тавареш (ГАЛЕРИЯ):


 

0 от 500
  • #43
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Ха 55 ( преди 2 години )
    Еми това пак е изцяло заради политиците, не го правят автомобилните производители нарочно!
  • #42
    16 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ЕС е една голяма корупционна схема която под предтекст "зелено" ще остане скоро и на студено, но също така ЕС не определя нищо в света и е подчинена на Русия, САЩ и Китай. Няма как за кола която струва 30к бензинка, да извадя 80-90k за едната батерия.
  • #41
    13 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Е нали точно това е целта на глобалистите хората да не карат автомобили. Електричните и автономното управление са последния етап да се случи това. Тогава дори и да имаш кола от централата винаги могат да ти я спрат или засилят в някоя пропаст според зависи. Вижда се колко лесно Теслите се хакват и всеки хакер може да поеме управлението върху колата ти. Бъдещето не е много розово...
  • #40
    9 rate up comment 7 rate down comment
    До 36 ( преди 2 години )
    Ти осъзнаваш ли,че света върви към производства в които няма да има нъжда човек да върти струга и кормилото?!?! Май не си наясно, че в близките деситилетия, дохода на така наречената средна класа ще се формира от държавни субсидии и ще е толкова колкото да може да съществува и да потребява бързооборотните стоки създадени в автоматизирани фабрики!Автомобила не е част от това което ще бъде отредено на средната класа да потребява!!!
  • #39
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Човекът разбира се е прав, но също така и лъже. Със сигурност идеите за електрически коли не са тръгнали от политиците, самите автопроизводители са лобирали. Естествено, че е много по-лесно да се правят електрически коли. И естествено, че печалбите са по-големи, каквито и простотии да дрънкат за цената на батериите. Истината е, че колелото се е завъртяло и няма връщане. Друг е въпросът, че целта е средната класа да изчезне, а това с колите е просто резултат. Налага се шеринг модел.
  • #38
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Do 43 ( преди 2 години )
    Климатичната истерия не е измама, но истерията за влиянието на автомобилте върху климата си е чиста измама! И няма за какво да се бърка мечатата на електрозомбитата с екологията!Те просто са хорица вярващи в мантрата за евтин автомобил, който не се нуждае от поддръжка и който ще се движи с безплатна енергия от слънцето!Това са хора на които им е трудно да си покрият разходите за комфортен личен транспорт, а се изживяват като визионери!!!
  • #37
    14 rate up comment 6 rate down comment
    К. ( преди 2 години )
    Един въпрос към еко-талибаните - представете си за момент, чисто хипотетично, че климатичната истерия е просто една измама, от която добре се изхранват климатичните измамници. В момента енергетиката на Европа колабира, скоро ще я последва и Америка, ако там не се осъзнаят. Сами се унищожаваме, накрая ще е крахът на нашата цивилизация. Кога сме виждали цени на ел. енергията и газа с 400%, 600%, 1000% по-високи? Кога??? Лудост!
  • #36
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    никой няма да ви пита дали бензина и дизела са по 5 лева литъра
  • #35
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Политицие са наи глупаите същества и нетрябва да им се позволяваДа решават вдичко
  • #34
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Dizel ( преди 2 години )
    Хората имат средна класа и имат проблем, ние нямаме и ще караме дизели, щото електричните няма да имат втора ръка...