IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейците загубиха интерес към Lada

Руските машини разчитаха на пралелен внос в ЕС, но и той спада

АвтоВАЗ напусна официално пазарите на Европейския съюз още през 2019 година, като руският автомобилен производител посочи за основна причина все по-затягащите се стандарти за вредни емисии. Руските машини трябваше да бъдат сериозно модернизирани, за да отговорят на новите регулации, което принуди компанията да се откаже от ЕС напълно, заради малкия обем продажби.


Lada


Въпреки официалното напускане на европейските пазари, някои автомобилни търговци продължаваха да предлагат машините на Lada неофициално, чрез така наречения "паралелен" внос. Търговците закупуваха автомобили от Русия и, позовавайки се на вратички в правилата, ги лансираха като употребявани или за специално предназначение.

Но и този бизнес явно вече започва да не е толкова доходоносен и интересен, тъй като продажбите на руските коли в Европа бележат спад за трета поредна година. Така, за изминалата 2021-ва, търговците са успели да реализират едва 1577 нови автомобили Lada, което прави с 22,9 процента по-малко, спрямо 2020 година.

Много е вероятно, след поредният спад, "паралелните" търговци съвсем да изгубят интерес към руските автомобили и вносът на модели на Lada на нашите пазари да се превърне по-скоро в нещо инцидентно. От друга страна, обаче, повишаването на цените при всички "западни" марки, включително и бюджетни като Dacia, може и да позасили интереса към моделите на АвтоВАЗ.

И докато в Европа нещата не са розови, в родната Русия Lada може да се похвали с успешно приключване на 2021 година. Въпреки кризата с микрочиповете, която породи забавяне на някои производства, марката е успяла да лансира у дома над 350 000 автомобила, което е ръст с 2,1% спрямо 2020. Нещо повече - два от моделите на компанията са на първо и второ място по популярност на пазара на нови коли.

0 от 500
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Dedal ( преди 2 години )
    То пише колко руснаци искат да карат руски коли, 350 000 само за ми слага година. По груби сметки 1000 човек на ден ги обзема неудържим порив да притежават лада.
  • #17
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Toto Rino ( преди 2 години )
    А колко от руснаците искат да карат руски коли?
  • #16
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Еееееех напрао ги съжалявам ,златен шанс са изтървали
  • #15
    8 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 17,я преди даобиждаш *** разпран,прочети какви условия трябвада изпълниш за да работиш в Русия и такива *** като теб глъмави дори за миячи на *** не ги вземат.И русофилите не ходим да мием задниците на тъпанраите западналяци,а ти сигурно от опит личен пишеш.
  • #14
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Сребролюб Мангизлиев ( преди 2 години )
    Би трябвало някои от вас да са наясно, че не става въпрос за Лада 2101-2107 (лиценза на ФИАТ 124) а за доста по съвременни автомобили с предно предаване.... с поостарял двигател Рено :)
  • #13
    25 rate up comment 13 rate down comment
    Киро ( преди 2 години )
    Хаха, тая статия е закъсняла някакви си 32 години...кой се интересува от руски щайги с дизай от преди 70 години и имитация на тогавашни технологии, но сделани от подути от пиене друзья.
  • #12
    40 rate up comment 23 rate down comment
    До 16 ( преди 2 години )
    Колега, всички комунисти - русофили са такива кухи *** , като него. Ама ми е интересно, защо нито един русофил не отиде в Русия да изкарва пари, ами всички ходят в сърцето на инпериализма- Лондон, да редят гипсокартон , та да изкарат некой лев? Такива жалки нещастници са били и ще си останат.
  • #11
    39 rate up comment 17 rate down comment
    Класика - глупакът ( преди 2 години )
    Признай си другарю Класика че си умствено недоразвит *** и ще ти олекне. Кажи си откровено - твоят автомобил руски ли е? А някоя от другите ти вещи да е руска? Лаптопът,телефонът,телевизорът? Или може би на кухненските ти уреди пише "Сделано в России"? Но иначе си комунист и русофил,нали така?
  • #10
    18 rate up comment 32 rate down comment
    Класика ( преди 2 години )
    Добитъка коприва скрап с електроника!!! Затова им пробутаха и ковид,защото са *** купуваш тоалетна хартия??????!Виж завиждам им на руснаците че си купуват истински коли за удоволствие и наслада от живота....,а не като добитъка който безумен купува тесни капсули подвижни,натъпкана с никому ненужна електроника освен сложена да следи какво прави добитъка,а той в диво отчаяние иска още ел.*** и нещастен в своето безумие,той е щастлив че не се различава от стадото и има същото като другит ...
  • #9
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И 1500 са много, гледам обяви и за една Нива ти търсят 10000лв горница. Сравнено с цената в Русия