IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Лондон ще се плаща за пътуване с личен автомобил

Предложението е на кмета на града, като може да бъде реализирано до 2024 г.

За всяко пътуване в Лондон с личен автомобил може да се взима такса, съобщава The Guardian, като посочва, че предложението е на кмета на града Садик Хан и може да бъде реализирано до 2024 г.


Лондон


Според градоначалника, тази мярка ще помогне в борбата с изменението на климата и ще намали пътуванията. А това ще помогне на града да изпълни поставената от властите цел, като се превърне във въглероено неутрален до 2030 г.

За целта ще бъде разработена система за плащане, която ще вземе предвид изминатото разстояние, времето за пътуване и местоположението на автомобила. Кметът смятат, че въвеждането на таксата ще реши и проблема със социалната справедливост, тъй като най-бедните лондончани не притежават автомобили, но пък страдат от тях.

Садик Хас е възложил на общинската компания Transport for London (TfL) да разработи цялостна тол-система. Предвид сложността на задачата, тя може да бъде изпълнена не по-рано от 2024 г., но има начини шофьорите може да бъдат принудени да плащат и преди това, като бъдат въведени по-прости временни алтернативи.

Сред тях, например, е въвеждането на дневна такса за „чист въздух“ за всички пътувания с автомобили с бензинови и дизелови двигатели, както и разширяването на зоната с ниски емисии (Ulez), в която пътуването със стари автомобили струва 12,50 паунда.

Друг възможен вариант е въвеждането на градска входна такса, от която ще бъдат освободени електрическите автомобили и другите „зелени“ превозни средства.

0 от 500
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А на военните кой им държи сметка коя екокатегория е танкът, бтр-ът или самальотът??? А с какво ше ми фърчите до Льондон..? Сигурно на гърба на птеродактил...щот е баш еко! Просто Земята се задъхва щот сме 8млрд. калпака
  • #14
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 11 ( преди 2 години )
    Само факта че КПД на месото е поне 5 към 1 спрямо земеделската продукция е супер замърсител - ползваме 5 пъти повече ресурси за да изхраним един човек. Или казано по просто - зърното добито от 100 декара площ може да изхрани 500 човека за 6 месеца или да бъде дадено на животни от чието месо тези 500 човека ще могат да бъдат изхранени за месец.Точно заради този проблем далечните космическите мисии ще се изхранват с растителна храна. Другото е твърде неефективно!
  • #13
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Triforce ( преди 2 години )
    За животновъдството - гледай филма The game changers. Колкото и да има грешки във филма, специално за животновъдството ще ти стане ясно. На 70% да е вярно, пак е проблем.
  • #12
    7 rate up comment 0 rate down comment
    еди кой си ( преди 2 години )
    В момента да караш из Лондон е все едно да си Бангладеш. Този кмет първо вдигна цената на билетчето от 1 паунд на 2 паунда в момента, въведе нискоемисионните зони и ако се заблееш.. хоп глоба 60 паунда. Приятелите ти трябва да дойдат с такси или гр транспорт до вас на гости щото няма да се вдигне бариерата разпознаваща рег. номера.Ако и това направи за което пишат няма да се учудя че ще има протести.
  • #11
    0 rate up comment 6 rate down comment
    до 8 ( преди 2 години )
    Я да ни обясниш, как и защо животновъдството е замърсяващо?
  • #10
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Неизвестен ( преди 2 години )
    Преди година казах че ,собствен автомобил ще е лукс.По този начин замърсихме природата без да мислим.В бъдеще ще сме само на обществен транспорт.Много неща съм познал.Хората да се готвят за голями катаклизми.Корона вируса га предвидих преди три години.Хората да са по умни да не си завиждат ,а да си помагат.
  • #9
    9 rate up comment 1 rate down comment
    хммм ( преди 2 години )
    като чуя за социална справедливост и започва да ми се повръща
  • #8
    6 rate up comment 8 rate down comment
    До Фичо от 6 ( преди 2 години )
    Говоря за умереност. Не за пълен отказ. Хората обаче са лакоми. За всичко. И когато се обяснява, че животновъдството е замърсяващо, обясняват, че това е заговор. Сакън да не почнат да ядат месо през ден, камо ли пък през два дена. Същото е с колите. Вместо 5-10 минути пеша, с колата. Вместо с метрото, пак с колата. Горивото вече е 2,50. Да не би да е намаляло движението?
  • #7
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Chicho_Ficho ( преди 2 години )
    Е то ако пак няма коли, месо в магазина и още едно две неща, оти ги ручахме жабетата с демокрацията :)
  • #6
    8 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Какво ви става на повечето? Всяка година в Европа умират повече хора от мръсен въздух отколкото от коронавирус. Толкова ли е важно да си карате колите, когато ви скимне? Сега ще почнете да обяснявате, че има и по-големи замърсители. Да, има - животновъдството. Ама и месото няма да намалите. Защото живеете заради тумбаците си. Хайде сега кажете за въглищата, естественото земно замърсяване и т.н.