IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шофьори са заплашени с глоба, ако карат по инерция

Причината е, че при такова движение контролът върху автомобила намалява

Шофьорите във Великобритания бяха предупредени, че рискуват глоба от 1000 лири за едно често срещано действие – движение по инерция, съобщава изданието DorsetEcho. Решението на властите е след консултация с експерти, че движението на неутрална предавка е напълно безсмислено. В случая не се пести гориво и може да се стигне дори до повреда на автомобила. А рискът от получаване на глоба се дължи на факта, че в случая водачите рискуват, тъй като не контролират колата си.


неутрална предавка


„Не е незаконно да пуснете автомобила си по инерция, но ако се стигне до инцидент, при който нямате контрол върху превозното средство, извършвате нарушение. В правилника за движение по пътищата е записано, че движението на автомобил на неутрална предавка или с натиснат съединител намалява контрола на водача върху превозното средство“, обясняват експерти.

Те са категорични, че общоприетото твърдение, според което движението по инерция пести гориво, не е вярно. Когато автомобилът бъде изключен от скорост, блокът за управление на двигателя намалява подаването на гориво. Самият двигател и колелата са изключени от системата, а това не позволява на горивото да попада в горивните инжектори. Съответно, автомобилът няма необходимата мощност и това увеличава риска от попадане в опасна ситуация.

Проучване във Великобритания показва, че 45% от запитани шофьори прибягват до движение по инерция. Те смятат, че при работа на празен ход или в бавно движещ се трафик двигателят на автомобила им пести гориво. Повечето от тях обаче не отчитат факта, че при изключване от скорост разчитат единствено на механичната спирачка за намаляване на скоростта и това води до нейното по-бързо износване. Част от водачите признават и че държат съединителя натиснат, което също е предпоставка за бъдещи повреди.


0 от 500
  • #49
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Гг ( преди 2 години )
    Колата е била автоматик и нито шофьорката нито полицията се сетиха че автомобила има и неутрална скорост и при преместване на неутрална и при заяло жило на газта тя щеше да се форсира но на място,леле какви умствени капацитети има.
  • #48
    2 rate up comment 0 rate down comment
    г ( преди 2 години )
    Това в статията са пълни глупости и автора незнаен какво пише,за леките коли работа на неутрална е без проблем всичко е наред,при превозните средства над 3.5 тона е друг въпрос защото там има моторна спирачка и ретардер и е съвсем различни,а автора е с умствен капацитет на американец,една и блокирала уж газта на висока скорост не помня вече беше над 150 и тя продължава да я натиска и увеличава скоростта до 190 говори по тел.с 911 и отпред патрулка чисти движението,а авариралата кола била автомат
  • #47
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Д.Кънев ( преди 2 години )
    Аман от дивотии.
  • #46
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Ганеца ( преди 2 години )
    Явно не само в българия се раждат ... закончета. Това важи за камиони и рейсове спускащи се по наклон или без наклон, за автомобили които се движат по инерция със скорост 50 км. Не виждам причина да не си пусна колата по инерция, чак пък и опасно да е. Да за ония пишман шофьори които разчитат на електрониката на автомобила може и да е така. Едно е най важно да се спазва ограниченито и дистанция, да не се шари из лентите и най важното не преминаваш в другата лента без да си погледнал
  • #45
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Ккк ( преди 2 години )
    Глупаците от Волво са си направили скоростните кутии на камионите да изключват автоматично при спускане хаха. Ама друго си е някой акъл в министерството да ти каже, че не си прав
  • #44
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 43 ( преди 2 години )
    Е ти откри топлата вода,след 3000 об./мин.,даже разхода трябва да е 0, ако си надолнище и на скорост...
  • #43
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Прости им господи... ( преди 2 години )
    Безсмислена статия за набиране на кликове, защо се ядосвате. Неверни и некомпетентни твърдения от "експерти" в цялата статия.
  • #42
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Уилт ( преди 2 години )
    Трабантът ми имаше фрайлауф на 4-та. А можех и да го гася.
  • #41
    3 rate up comment 21 rate down comment
    COLT ( преди 2 години )
    Mitsubishi Colt 2009. Бордови компютър: по инерция 1 л., на скорост 0.1 л. Точка.
  • #40
    17 rate up comment 2 rate down comment
    Манго ( преди 2 години )
    Тогава като може да караш на свободна по кой закон ще ги глобят а искам да знам