IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кабината на автомобила на Audi за рали „Дакар“ е като на самолет

Екипажите на тима ще имат доста сложна задача с толкова много уреди

На 1 януари Audi ще се отправи към Саудитска Арабия с най-новия си рали-автомобил - RS Q e-tron. Седмици преди старта на състезанието компанията-производител показа отвътре доста сложния кокпит на хибридното превозно средство.


Audi RS Q E-Tron


Факт е, че състезателните коли, особено тези за подобни ралита, станаха много сложни през последните години, като голяма тежест падна върху навигаторите. Пилотите на Audi – в случая това са Матиас Екстрьом, Стефан Петерханзел и Карлос Сайнц, получават познат набор от контролни уреди, въпреки че единственото средство за движение на RS Q e-tron е чрез електрически двигатели, които се зареждат от генератор на бензин.

Електрическата мощност обаче изисква известни технически хитрости от страна на Audi. Тя означава, че не само обикновените спирачки ще включват система за регенериране на енергия, но и хидравличната ръчна спирачка ще разполага с такава.


Audi RS Q E-Tron


В същото време бутоните на волана управляват клаксона, чистачките и въвеждането на данни, чрез които водачът може да съхранява информация за аномалии по време на шофиране, като тя ще може да се запази за определено време, за да бъде разгледана по-късно. Ограничителят на скоростта (в ралитата има такива зони) също е на волана.

Множеството екрани предоставят на водача най-различна информация. Този зад волана показва налягането в гумите, предавките (напред, неутрална и задна) и текущата скорост. Той може също така да предупреждава водача за предстоящо изключване или за други проблеми.


Audi RS Q E-Tron


Втори малък екран, разположен над и вляво от волана, е основно компас, докато третият дисплей отдясно също показва текущата скорост на автомобила. Четвърти екран се намира между водача и навигатора и дава информация за спирачната система и редица други функции. Под него са поставени група бутони, които позволява на екипажът да управлява 24 системи, сред които е климатикът.

Всичката тази техника трябва да се управлява от пилота и навигатора му при движение с до 170 км/ч по пустинни дюни, което прави задачата на екипажа още по-тежка. Навигаторът на Петерханзел – Едуард Буланже, призна, че в момента половината му енергия отива за справяне с допълнителните системи, което го отвлича от обичайните му задължения.


Още снимки на електромобила на Audi за рали "Дакар" - вижте в галерията:


Навигацията сега също е по-трудна от всякога. Въпреки че получават таблети с информация за маршрута вместо хартиена пътна книга (тя също е налице, но се използва само при повреда на таблета), спецификата на трасето се запазва умишлено неясна, за да се увеличи предизвикателството. Таблетът има GPS, но той се ползва само в определени случаи. Така навигаторът трябва да използва карти, знаци между отделните точки и компас, за да се справи. А за да бъдат нещата още по-сложни, информацията за маршрута на предстоящия етап се дава на екипажите само 15 минути преди старта.

Освен всичко друго, в пилотската кабина е инсталирана и система Iritrack, която комуникира директно с организаторите на състезанието и се използва в случай на спешност. Чрез него екипажът може да поиска медицинска помощ за себе си или за друг екип. Системата автоматично подава информация на организаторите в случай на сериозен проблем, но екипът може да използва системата, за да увери персонала, че не се нуждаят от медицинска помощ или спасяване, ако инцидентът е по-лек.

Снимки: Audi

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    само който не се е качвал в самолет може да напише подобна глупост
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Трябва да върнат старите правила както бяха едно време. Да се ползват само серийни модели. Както беше когато Mitsubishi спечелиха 12 пъти рали Дакар със кола която до голяма степен си беше на стоковата платформа на Pajero. Иначе какъв е смисълът да се правят някакви прототипи само за ралито и после никой да не може да си купи такава кола. Това сега вече не е рали а е нещо друго.
  • #4
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Kick ( преди 2 години )
    Посегнаха и на офроуда, гадове, но това няма да изкара и 2часа в пустинята
  • #3
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Бай Кольо ( преди 2 години )
    Audi ще ги бие всичките като мачета у дирек. Така както едно време биеше всички в световния рали шампионат и DTM серийте.
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    смех ( преди 2 години )
    Който не се е качвал на самолет може и така да му изглежда а и на какъв самолет едномоторна Чесна ф22 Б2 Ц130 Ту-154 Статия тъ па като немска пропаганда
  • #1
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Цялата кола Е РАЗРАБОТКА на Ауди. Разработена и произведена от техни инженери и механици. Тя не е направена с използването на части и системи от конвенционалните им автомобили. Но системи и части от такива автомобили, често намират бъдещо приложение в конвенционални автомобили, каквито човек може да си закупи за лично ползване.