IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault: Европейците искат повече електрифицирани коли

Все още обаче има сериозни проблеми пред разпространението им, сочи проучване на компанията

Проучване по поръчка на Renault осветлява нарастващото внимание към намаляването на вредните емисии при транспорта, но отбелязва, че има още проблеми за решаване. Според изследването, потребителите са наясно колко важни са електромобилите в битката с климатичните проблеми и имат съзнателната отговорност да се борят за по-чиста околна среда.


Dacia Spring


Транспортът като цяло е отговорен за около 25% от емисиите на парниковите газове, а голям дял на тях се пада на автомобилите. И това вече не го заявяват само експертите и статистиката, но също и голяма част от населението на Европа. Поне така излиза от резултатите на проучването на Renault, според което над 1/3 от жителите на Стария континент са сериозно загрижени за здравето на планетата ни.

Докато 62% от участниците в проучването са потвърдили, че вече са променили навиците си в помощ на околната среда, то 8 от всеки 10 човека биха искали електрифицираните коли да станат все по-масови през следващото десетилетие. На свой ред 69% от последните считат, че електромобилите и плъг-ин хибридите са от основно значение за подобряване на ситуацията.

Защо да се премине към батерии? Според 76% от интервюираните, така ще се постигне по-релаксиращо шофиране, докато 44% посочват също и редуцирането на замърсяването, а 43% добавят и спестяването от разходи за гориво. Но само малко над половината, или 54%, смятат, че преходът към електрическа мобилност се движи твърде бавно.


Dacia Spring


Има и три сериозни проблема пред електрификацията, и то в краткосрочен план, които се посочват в изследването и които са ни доста познати. Това са затрудненията за извършване на по-дълги пътувания заради по-ниския пробег на електромобилите, в сравнение с колите с ДВГ (38%), притесненията от използването на зарядни станции и слабата инфраструктура (35%), както и прекалено високите първоначални разходи за покупка на екологична кола (30%).

Над половината интервюирани очакват повече от автомобилните производители по отношение на масовото навлизане на електромобили, но огромна част (над 90%) не са много добре запознати с този тип превозни средства и тяхната правилна експлоатация, а 70% не знаят дали близо до дома им има зарядна станция. Около 42% пък игнорират възможността за зареждане на батериите чрез домашната електрическа мрежа.

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    От предишната статия разбрах, че до сега 14 души са си купили най-евтината ел. кола Дачия Спринг. Твърде малко, като можеше аз да съм 15, но нещо прецених, че 33к са много пара за това което предлагат. Та така сми повечето хоро, ако дадат поне 8клв. бонус субсидия е вече друго нещо.
  • #9
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Бай Г*ньо веднага да си каже, че иска да диша отровните ауспуси на 20 годишни дизеляци и да си виси по сервизите. Добре, че никой не пита неудачници по важни теми.
  • #8
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Ганьо ( преди 2 години )
    Ама те са питали европейци, а не андрешковци.
  • #7
    3 rate up comment 10 rate down comment
    Класика ( преди 2 години )
    Евала ,че си писал за . Грета Тунберг. Взеха извратеняците едно болно с мозъка дете за параван и искат насила и нас да ни направят извратеняци! Разбира се ако както казах вече ,по натам ако се налага по възможност и с бой и полиция ще ни внушат че земята се скапва ...!?!?!? А то тя си отива в нормални времеви цикличности,нали е жива? Не може все да стои както на нас ни е кеф! Но щом си получил минуси явно гените са се заразили и тук е пълно с грети и грето тумбаловци и обратеняци и обратенячки!
  • #6
    1 rate up comment 12 rate down comment
    Класика ( преди 2 години )
    Глупости!!!! Яко ни завързахте за матрицата!!!! Както ни лъжат за ковида и искат да ни мумифицират и препарират с инжекционна течност с нещо планирано....,така и ни налагат насила и принудително....,ако потрябва пак с бой и полиция да ни принудят да купуваме избушени кафеварки и дали на късо прахосмукачки, а то не се ли усещате че това са подвижни изолатори за тотално следене !?!?!?..., А ? Яко ни набиват жиците в атрофирали те ни тела и мозъци! .....амин....
  • #5
    8 rate up comment 8 rate down comment
    бе щом е ел. рено... ( преди 2 години )
    освен при Пешо монтьора ще трябва да се виси и при Ванчо електриката!
  • #4
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    още не сте разбрали, че сте в африка...
  • #3
    7 rate up comment 14 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    абсолютни дивотии - вече не ми се и псува. Къде беше правено допитването в евро-комисията или на "концерт" на Грета Тунберг?
  • #2
    8 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Глупости. На болшинството не им дреме за електрокари. Хора искат коли, които да им вършат работа и то не само за градско каране. Семейните пътуват повече с кола и на над 250-300км (колкото може да измине една ел. коласега по магистрала). Съсем отделна тема е зареждането - не всеки (може да) има станция у дома, или някъде наблизо.
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ай стига бе