IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Peugeot става електрическа марка в Европа от 2030 г.

Французите ще продължат да предлагат модели с ДВГ на другите пазари

До 2030 г. Peugeot ще се превърне в изцяло електрическа марка за Европа, но ще си запази възможността да предлага модели с двигатели с вътрешно горене за други пазари. Това обяви главният изпълнителен директор на френския производител Линда Джаксън.


Peugeot


Това означава, че компанията, която е част от концерна Stellantis, ще бъде готова с пълната електрификация на гамата си за Стария континент 5 години преди да влезе в сила евентуалната забрана на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене.

По-рано и други марки от Stellantisп посочиха конкретни дати, от които трябва да започнат да произвеждат само автомобили с нулеви вредни емисии. За DS това ще стане през 2026 г., за Alfa Romeo – през 2027 г., а за Opel/Vauxhall – от 2028 г. Според главния изпълнителен директор на концерна Карлос Таварес, през 2030 г. повече 70% от продажбите в Европа и над 40% в САЩ трябва да бъдат на електрифицирани превозни средства.

В средата на десетилетието Stellantis ще премести всички модели на четири платформи, предназначени за електромобили - STLA Small, Medium, Large и Frame (камиони). Тези платформи са проектирани около изцяло електрически задвижвания, но могат да се използват и за двигатели с вътрешно горене за пазари или сегменти, в които преходът е по-бавен.

Настоящата гама на Peugeot е 70% електрифицирана, което означава наличието в нея на изцяло електрически или хибридни (plug-in) модели. Следващият автомобил в нея е новото 3008, което ще се произвежда в изцяло електрически вариант във фабриката на марката в Сошо (Франция).

Снимки: Peugeot

0 от 500