IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

8 причини, поради които моторът на колата "тресе" и как да го поправите

Проблемът най-често се изразява в неизправност на един от цилиндрите

Собствениците на автомобили, които разбират как работи двигателят на автомобила, знаят какво означава изразът "моторът тресе". Това най-често показва неизправност на един от цилиндрите. Сега ви обясняваме основните причини за това явление и как да премахнем повредата.


проблеми с двигателя


Как да диагностицираме проблема?

Значителни вибрации на празен ход;

Намаляване на мощността на двигателя;

Проблеми при студен старт;

Повишен разход на гориво;

Появата на пушек от изпускателната тръба;

Промяна в цвета на свещите (те стават тъмни или се покриват с въглеродни отлагания и сажди).


Ако забележите един от изброените симптоми, най-вероятно е възникнала повреда в блока на цилиндъра и трябва да бъде отстранена. Може би това е общ проблем, но все пак засяга един от цилиндрите.

Как да процедираме при тези обстоятелства? 

Като начало трябва да се има предвид, че двигателят често се стартира на студено, в неутрална предавка, а цилиндърът спира да работи поради следните причини:

Липса на смес гориво-въздух;

Слаба искра (за двигатели с вътрешно горене на бензин);

Липса на оксидант (намалена компресия).


Следователно причините за неизправностите трябва да се търсят или в подаването на гориво, или в компресията, или в създаването на искра. Ако захранващият агрегат тресе, важно е да намерите корена на повредата възможно най-скоро и да започнете да го ремонтирате. Пренебрегването на важността на процедурата може да причини сериозна повреда и да се стигне до скъп ремонт.

Неправилно работещият цилиндър често все още получава порция гориво, което измива маслената смес, провокирайки повишено износване и механични повреди.

Особености на диагностиката


проблеми с двигателя


Първата стъпка е да се определи кой цилиндър е спрял да работи. Има доста прост, но ефективен диагностичен метод, който е подходящ за автомобили с бензинови агрегати. За да направите това, трябва да стартирате двигателя и на празен ход да започнете последователно да изключвате кабелите, които са отговорни за подаване на разряд към свещта. Ако се прекъсне изправен цилиндър, двигателят започва да тресе още по-интензивно. Ако проблемният цилиндър бъде деактивиран, няма да се появят промени.

Когато извършвате диагностика в "домашни" условия, трябва да запомните и мерките за безопасност, тъй като съществува риск от токов удар.

Защо цилиндрите отказват?

Неизправности в цилиндъра възникват поради следните причини:

Неправилна настройка на цикъла на запалване;

Въглеродни отлагания и повреда на запалителните свещи;

Проблеми с целостта на високоволтовото окабеляване, отговорно за захранването на свещите;

Разрушаване на целостта на всмукателния колектор;

Износване на клапана на буталната система;

Износване на буталото;

Проблеми с настройката на клапаните в газоразпределителния механизъм;

Износване на уплътненията на стеблото на клапана;

Запушен въздушен филтър.


проблеми с двигателя


Могат да възникнат фатални повреди и ако свещите не са оразмерени за конкретния модел задвижване. Когато двигателят тресе, неговата производителност рязко намалява и правилната работа на важни възли и системи е застрашена.

Ако сте успели да разберете кой цилиндър е довел до проблема с двигателя, трябва да започнете да възстановявате нормалната работа. Също важно е да проверите свещта, като я развиете и проверите за следи от гориво. Ако контактните точки са мокри или няма искра, това показва прекомерно обогатяване на горивната смес.

Проблеми със свещите


проблеми с двигателя


Монтирайте напълно изправна и работеща свещ на мястото на старата и оценете качеството на работа на цилиндъра. Ако работи нормално, тогава говорим за проблеми със свещите. Ако не, ще трябва да потърсите други причини за проблема.

Дефектно окабеляване или разпределител на запалването

По време на диагностиката на превозното средство високоволтовото окабеляване не може да бъде пренебрегнато. Важно е да проверите контактите и изолацията. Уверете се, че клемите са наред, без корозия или пукнатини. Ако има повреда, окабеляването трябва да се смени и свещите да се диагностицират отново.

Има бърз метод за проверка на високоволтовите кабели. За да направите това, трябва да стартирате двигателя в тъмен гараж без прозорци или през нощта. При липса на допълнително осветление по време на диагностика ще бъде възможно да се открият следи от повреди под формата на искри. 


проблеми с двигателя


Ако окабеляването е в ред, проверете капачката на разпределителя. Поради повреди на тази част възникват повреди и в различните цилиндри. Пукнатини по капачката показват, че контактът е повреден в разпределителното устройство и заради това двигателят тресе.

Излишък или недостиг на гориво в системата

В случай на недостиг или излишък на горивно-въздушната смес в цилиндъра е необходимо да се действа по следния алгоритъм:

Извършете цялостна проверка на индикаторите за налягане в блока за подаване на гориво. Ако те са твърде ниски, диагностицирайте горивната помпа или клапаните за налягане. Липсата на гориво води до факта, че двигателят започва да тресе;


проблеми с двигателя


Ако няма проблеми с налягането, проверете инжекторите. По време на работа те се износват или силно се замърсяват. По-добре е да проверите тези компоненти в сертифициран автосервиз, който разполага с професионално оборудване за диагностика и поддръжка на инжектори. Ако имате опит, можете да ги проверите в гаражни условия, но пак няма да е възможно да извършите висококачествено почистване;

В краен случай се препоръчва да се диагностицира ECU-то на двигателя или по-просто казано - компютъра. Може би има проблеми в настройките, които могат да бъдат решени само със софтуерна намеса.

Течове на въздух

Ако сте сигурни, че свещта е в добро работно състояние и няма проблеми с високоволтовите проводници, трябва да проверите качеството на сместа въздух-гориво. В някои случаи течовете на въздух променят пропорциите на бензина, предотвратявайки запалването му.


проблеми с двигателя


Въздухът навлиза в цилиндъра по различни причини - от деформация на тръбите на колектора до разхерметизиране на уплътненията на главата на цилиндъра. Проблемите са придружени от треперещ двигател на празен ход и пълен отказ на работа при увеличаване на натоварването.

За да премахнете неизправността, достатъчно е да смените уплътнителните части или въздуховода. Понякога засмукването става от страната на уплътнението на главата на цилиндъра. Смяната на тази гарнитура са извършва в сервиз, като шлайфането на главата е задължително.

Проблеми с компресията

Ако горивната смес няма правилното съотношение на компресия, бензиновите пари не могат да се запалят. Понякога износването на буталните пръстени води до това.


проблеми с двигателя


Поради натрупването на отлагания, елементите "прилепват" плътно към каналите на буталата и губят херметичността си. В резултат на това сместа въздух-гориво започва да се просмуква през пролуките, компресията намалява и бензинът не се запалва.

Ако в цилиндрите попада недостатъчно количество гориво, тогава частите на горивната помпа трябва да бъдат сменени. Всичко написано звучи лесно, но на практика е доста е трудно да премахнете повечето от изброените повреди със собственоръчно, освен ако не сте квалифициран кадър, така че е по-добре да потърсите помощ от професионални автосервизи, но все пак първо можете да опитате сами.

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 4 rate down comment
    пл ( преди 2 години )
    запо4нете с най-евтиното! примерно налягане на горивото в инжекциона,горивна помпа ,клапани налягане -20лв !!! също и те4ове въздух- по4ти без пари!!
  • #5
    15 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Сайта , защо не откриете един автосервиз? Но ако сте толкова компететни в ремонтите , колкото сте грамотни- ще умрете от глад!
  • #4
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Подкрепям #2. В 95% от случаите проблемът е в тампона, особено в съвременните двигатели със сложни тампони, които гасят вибрациите на дизела или трицилиндровия мотор. Дори най-обикновени тампони на стандартен 4 цилиндров бензинов двигател далеч не могат да достигнат дори и половината от ресурса на двигателя. Тази статия отново ми прилича на преписана от някой руски сайт
  • #3
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До #2 - точно така. А има толкова млади момчета ентусиасти, които завършват автомобилни специалности и биха били чудесни сътрудници на такива сайтове. Тъжно
  • #2
    21 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пропусналите най-важното от което зависи и най-често се среща при тресене на двигателя а именно заминал тампон на двигателя. За пореден път се убеждавам в ниското ниво на сайта и ниското ниво и некомпетентност на тези които пишат или по-точно приписват статиите. Уж сте авто медия, а от автомобили нищо не разбирате, но поне от български език да разбирахте и да пишете грамотно и правилно, а вие и това не можете. В цензурата обаче сте най-добри.
  • #1
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Miro ( преди 2 години )
    Подробен и хубав материал, написан от разбирач. Поздравления и повече такива да има.