IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Понякога удоволствието няма цена - тестваме Audi RS Q8

Големият SUV предлага динамика на суперкола, но може да се използва и за семеен автомобил

Интересно е, какво точно са си мислили ръководителите на Audi, когато са решили, че трябва да пуснат на пазара огромен и много мощен SUV, който предлага динамика като на суперкола. Ясно е, че компанията от Инголщад иска да извлече максимума от търсенето на RS-модели, след като комбито RS 6 Avant е един от най-популярните модели в сегмента си, а второто поколение на RS 7 се представя отлично на пазара.

Audi RS Q8


Към това добавете и популярността на SUV-моделите и ще получите правилната рецепта, на която Audi залага със своя нов флагман - RS Q8, който имахме възможност да тестваме. Това е най-големият и най-свиреп RS-продукт на германската марка. Съответно, цената му е доста висока, но пък има и хора, които са готови да я платят.

Ако стандартното Q8 ви е харесало, то тази "напомпана" версия също няма да ви разочарова. Разликите във външния вид са малко, но се виждат веднага. Важното в случая е кой екстериорен пакет сте избрали. Има с алуминиеви елементи, въглеродни нишки и черен цвят на боята, комбинирани с красиви акценти, които не изглеждат прекалено.

По-впечатляващ е страничния профил, където RS се различава от стандартния кросоувър. Със своята ниска настройка на адаптивното окачване и масивните 23-цолови джанти (те са опция) RS Q8 подсказва, че не е обикновен кросоувър, а страшно бърза и мощна кола. Това се подчертава и от задната част със специфичните за RS-модел овални изпускателни тръби и емблема, която не може да остане незабелязана. Като цяло RS Q8 е поразителен, но не е толкова крещящ колкото своя "брат" Lamborghini Urus, например.

Audi RS Q8


Трябва обаче да припомним още нещо - към момента Audi RS Q8 държи рекорда за най-бърза обиколка на "Нюрбургринг" за SUV. Това, само по себе си, означава много, защото в последно време този сегмент се напълно с доста автомобили. Връзката със "Зеления ад", както наричат още легендарното трасе не свършва дотук. Настройките на автомобил са правени на тази писта, а това означава две неща - стабилност и скорост, която при това е доста висока

Под разкошния екстериор на RS Q8 има невероятна мрежа от технологии, работещи така, че да прикрият размерите на автомобила. Тяхната основна съставка е 4,0-литров V8 с двойно турбо, който се съчетава с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Мощността му е 600 к.с. и 800 Нм въртящ момент, като от Audi твърдят, че ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,8 секунди.

Същият двигател се поставя на още няколко модела на VW Group от този клас - споменатото вече Lamborghini Urus, а също така Bentley Bentayga и Porsche Cayennе, които са на същата платформа MLB Evo. При Audi той работи с 48-волтова мека хибридна система, която допълнително захранва задвижващия агрегат. За разлика от някои други членове на семейството RS, това Q8 се предлага със стандартно въздушно окачване. Има, разбира се, и система за задвижване на четирите колела, която е същата като на RS 6 и осигурява допълнителна странична стабилност.

Audi RS Q8


Инженерите от Инголщад са добавили и система против преобръщане, която работи с въздушното окачване, за да се бори с преобръщането на каросерията при завои. По-важното обаче е дали всички тези технологии работят така, както изглежда на хартия. Отговорът е категорично "Да".

Когато управлявате RS Q8 по нормален път с повече завои, той си е напълно нормален кросоувър. Поставяте режим "Комфорт", при който амортисьорите са в спокойно състояние, а височината на окачване е по-висока. Колата е послушна и макар да се усеща като по-стегната от стандартното Q8, комфортът е на очакваното високо ниво и пътуването се превръща в удоволствие. Единствената претенция е към автоматичната скоростна кутия, която понякога се забавя с преминаване на по-ниска предавка и това се отразява на работата на двигателя.

В такива моменти може да се обърне повече внимание на интериора, който не различава кой знае колко от този на Q8, като предлага същата информационно-развлекателна система MMI с двоен сензорен екран. Ако се поразровите в настройките на менюто, може да откриете няколко разлики - като G-Forse метър, който показва натоварванията.

Audi RS Q8


Силата на този автомобил обаче е на пътя и затова при първа възможност преминаване на по-агресивен режим. И веднага се уверяваме, че RS Q8 е наистина бърз, като едновременно с това забравяме всичко, което сме учили по физика. Просто големи автомобили като този не би трябвало да бъдат толкова бързи, но са. Натискаш педала на газта докрай и получаваш ритник в гърба, придружен с впечатлящ звук от V8 двигателя. И виждаш как завоят пред теб се приближава още по-бързо, като за миг през главата ти преминава мисълта, дали това чудовище ще спре.

В нашия случай то е оборудвано с въглеродно-керамични спирачки, които връщат автомобила към скорост, подходяща за взимане на завой. А това, което прави впечатление, е лекотата на управление. Audi RS Q8 има пъргавината на хечбек, която си проличава още при първата поредица от завои. Заслугата за това е същата тази система против преобръщане, която държи кросоувъра като на релси. И на моменти просто те кара да правиш глупости, които с оглед на големите размери на автомобила не са за препоръчване, особено ако се движиш по по-тесен път.

А ако емоциите все още са ти малко, на волана има един бутон RS. Щом го натиснеш два пъти, отиваш в режим RS2, който е най-спортният. Тогава електронният контрол на стабилността (ESC), окачването и задвижващите агрегати минават в най-агресивния си режим и нещата стават сериозни. Двигателят започна да ръмжи, макар и не колкото ни се иска, но и това си има обяснение. Звукът му умишлено е намален, за да може да отговаря на ограниченията за вредни емисии в Европа.


Audi RS Q8


Това, което най-много ни харесва, е лекотата и стабилността на Audi RS Q8. През цялото време имате чувството, че колкото и газ да давате, този автомобил може повече. Въпреки, че е с големи размери, този SUV никога не се чувства твърде висок, нестабилен или нервен. Теглото му е 2315 кг, които обаче не се усещат, а това прави кросоувъра много забавен за шофиране.

А най-хубавото в случая е, че Audi RS Q8 макар и да не е толкова удобен като стандартния Q8 или дори колкото SQ8, също като тях може да се използва и за семейна кола. С нея можете да карате децата на училище, както и да дълъг път. Стига, разбира се, да примирите, че този V8 двигател е не само мощен, но и харчи доста. От Audi посочват комбиниран разход от 12,1 л/100 км, като извън града той би трябвало да падне под 10 л/100 км. Най-доброто, което постигнахме през трите дни с RS Q8, беше 15,7 л/100 км.

Другото, което пречи на това чудовище да бъде прието за семеен автомобил е цената. В България тя стартира от 268 150 лв. Ако искате обаче индивидуален цвят за вашето RS Q8 ще трябва да доплатите 8848 лв, а акустичното предно стъкло е оценено на 1250 лв. Карбоновият допълнителен пакет струва 10 778 лв, а RS изпускателната система - 3177 лв.


Audi RS Q8


Предлаганите като опция 23-цолови джанти излизат между 4200 и 4832 лв., а коженият салон - още 8200 лв. Има и аудио-система за 11 134, а пакетите Dynamic Plus и Advanced са съответно 11 574 и 10 190. Като цяло, списъкът с опции е огромен и ако бъдат поръчани всички, цената ще скочи с още стотина хиляди.

Както се казва обаче - "удоволствие няма цена", така че в Audi са си направили добре сметката. Със сигурност има много хора, които не харесват подобни автомобили, но популярността на SUV-моделите продължава да расте. И за модели като този винаги ще намерят купувачи с дебели портфейли, които по една или друга причина не искат Lamborghini Urus, например, но много държат да притежават нещо от неговия ранг.

Още снимки на Audi RS Q8 - вижте в галерията:


Снимки: Automedia.bg

0 от 500
  • #14
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Алито от София ( преди 2 години )
    Вярно че кеф цена няма, но много висока тази цена на това ауди, найстина много е шик, но колко хора може да си го позволят, особенно в тази ковид криза, я по добре да си возим панамерата
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До #5 ( преди 2 години )
    Искаше ли нещо да напишеш
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до "край" ( преди 2 години )
    точно Джобс се возеше на SL55 дето сменяше на половин година, та що не се скриеш, ***?
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 11 ( преди 2 години )
    Туарега го извади от списъка, Тука има други настройки, двигател, окачване, трансмисия, съвсем друга система 4Х4 единственото общо е че са на 4 колела. RSQ8 е близнак с Lamborghini Urus, Bentley Bentayga и Porsche Cayennе, моля като не разбирате нищо, не пишете глупости, защото само будите смях у хората.
  • #10
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Touareg, Urus, cayenne, или това - все едно и също е. Единствено Сеат не се възползват от тази платформа и правят различни suv-чета
  • #9
    0 rate up comment 2 rate down comment
    кггжх ( преди 2 години )
    Представете си, че всички караме такъв премиум клас автомобил. Какво ли ще карат мултимилионерите и милиардерите тогава? Чудя се.Иначе с удоволствие бих карал "такова нещо", но семейния съвет напоследък не ми отпуска бюджет. :)
  • #8
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Renault Megan 1.4i ( преди 2 години )
    Да, удоволствието понякога наистина няма цена, но този случай не е такъв.
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Ето ви резултата от "спорт" по улиците https://***.dnes.bg/notifikacii/2021/11/28/zverska-katastrofa-sys-170-km-ch-ubi-16-godishno-momiche.512165.
  • #6
    13 rate up comment 9 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    До 4 можете ли да си представите истински богат човек да се блещи с нездрав интерес по тия лачени танекии. Бил Гейтс, или Безос или Зукърбърг или Дитер Шварц /лидъл/ или покойните Ингвар Кампрад /Икея/ и Стив Джобс не биха се возили на нищо подобно.Преклонението пред кожените седалки и 600 к.с. е първично и присъщо на арабски шейх или руско и българско парвеню. След 10тина години ще е мечтата на примата с ланците и златния зъб
  • #5
    11 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ауди и удоволствие в едно изречение ми звучи като Пасат и сексапил...