IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Край на превишенията на скоростта? Круиз-контролът става задължителен!

От следващото лято всички нови автомобили ще бъдат оборудвани с такава система

Европейската комисия току-що прие проект за постановление, установяващо задължителното наличие на интелигентно устройство за контролиране и адаптиране на скоростта за всички нови автомобили, леки и камиони, съобщава френското издание L'argus.


круиз-контрол


Постановлението ще влезе в сила на 6 юли 2022 г., като на производителите ще бъдат препоръчани за внедряване няколко вида круиз-контрол, който ще може да определя ограничения на скоростта на определени участъци от пътя. Това ще става по два начина - чрез навигационната система на превозното средство и/или чрез системата за разпознаване на пътни знаци.

Автомобилите, които са произведени преди юли 2022 г. и не разполагат круиз-контрол, ще определят скоростта с помощта на системата за спешни повиквания eCall, която в Европа трябва да бъде инсталирана от 1 април 2018 г. На свой ред, производителите ще трябва да гарантират точността на устройствата в продължение на 14 години, включително актуализиране на карти и информация за текущите ограничения по пътищата.

Системата за круиз-контролът ще трябва да информира водача за ограниченията на скоростта. В случай на превишена скорост, автомобилните производители могат да използват няколко вида сигнали за водача, включително звукови аларми и дори вибрации на волана, както и възможност за принудително намаляване на скоростта

Как обаче ще работи системата при ситуации, на пътя, когато скоростта няма как да бъде намалена, за да се избегне инцидент. В тези случаи круиз-контролът ще трябва да бъде деактивиран чрез по-силно натискане на педала на газта.

„Не се изисква технология за автономно шофиране, тъй като системата трябва да помага само на шофьорите“, заяви Европейската комисия. Освен това, има възможност за пълно или частично деактивиране на системата, която автоматично ще се включва при всяко стартиране на двигателя.

„Основният принцип трябва да бъде отговорността за спазването на действащите правила за движение винаги да се носи само от водача“, се подчертава в постановлението.

0 от 500
  • #35
    19 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тотална полицейщина. Какво очаквате? Само за последните 20 години виждате света колко се промени (към лошо). Представете си след още 20, когато колата сама ще ви тества пил ли сте и евентуално ако не сте ще изплюе волана от таблото. И когато полицейските дрони ни държат постоянно на прицел..
  • #34
    11 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пълна глупост е кроиз контрола
  • #33
    31 rate up comment 7 rate down comment
    Пътник ( преди 2 години )
    70% от бг.населението нямат финансовите средства да си закупят нови коли с такава екстра така че с 15 годишни кошници ще си караме с колкото си пожелаем.Бог да ни пази амин.
  • #32
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Нанекомудедова ( преди 2 години )
    #27Във вашият случай, няма значение!Кажи на прЕателя си, да си намери по-умен прЕател. Мой Преательу
  • #31
    26 rate up comment 6 rate down comment
    Х3 ( преди 2 години )
    Истинска полза ще има ако производителите заводски правят колите с макс 160 км/ч така и така ограничението е 140 км/ч....
  • #30
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Ина ( преди 2 години )
    Системата за круиз-контролът ще трябва... Научете се да членувате бе, "журналисти"!
  • #29
    52 rate up comment 5 rate down comment
    Бай Ху ( преди 2 години )
    А пък от 2025 в колите ще има чип, който щщ пали двигателя само ако шофьорът и пътниците са ваксинирани с пъните шест дози.
  • #28
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Говедо ( преди 2 години )
    Може от завода да ги изпращат у бг за да ги оправим и после няма да имате проблем с ограниченията
  • #27
    26 rate up comment 4 rate down comment
    Абе ( преди 2 години )
    Тия съвсем на овци искат да ни направят.
  • #26
    51 rate up comment 5 rate down comment
    Петров ( преди 2 години )
    Всички мерки като скорост, круиз контрол идруги ограничения са безполезни без фактора отговорен и качествен водач. Преди много години за категороя " В" глокса беше 3 месеца, за" С " 6 месеца и обучение 85 часа +15 резервни. Обучение и изпит на полигон, шосе и градско. Изпитващите бяха безкомпромисни.30 години съм обучавал водачи и ни водиха статистика ако някой катастрофира. Никога не съм допущал до изпит, ако се съмнявах в качествата на някой кандидат водач. Сега е печалбарство и безодговорн ...