IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колата се заключи, а ключът е вътре! Какво да направя?

Няколко съвета за изход от неприятната ситуация

Една от най-неприятните ситуации по време на пътуване с автомобил е вратите да се заключат, а ключът да остане в салона. Това може да се случи по различни причини, но винаги става неочаквано и по правило в неподходящ момент. Понякога шофьорът случайно натиска бутона за централно заключване, докато вади четката за почистване на сняг. И едва, когато затвори врата зад себе си, разбира какво е направил.


заключен автомобил


„Виновници“ за подобна случка може да бъдат деца или домашни любимци, които са в салона. Освен това, някои охранителни системи заключват вратите след известно време, ако запалването не е включено. Въпреки това, не се паникьосвайте, тъй като има много отговори на въпроса „Какво да правя, ако колата се заключи с ключовете вътре?“

Потърсете аварийни служби

Ако навън е горещо, а в затворената кола има малки деца, не губете време - обадете се на спешни служби и потърсете незабавна помощ.

Използвайте резервен ключ

Всички коли би трябвало да имат такъв, но по различни причини при много от тях той липсва. Ако все пак разполагате с него, възползвайте се. Понякога е по-лесно да се приберете вкъщи за дубликат или да помолите някой ви го донесе отколкото да опитате други начини за отваряне на колата.

Влезте през багажника

За всеки случай проверете дали капакът (или вратата) на багажника е затворен. Ако не сте го затръшнали заедно с другите врати, след това, сгъвайки задната седалка отстрани на товарното отделение, ще бъде лесно да влезете в салона на автомобила и да го отворите отвътре.

Обадете се на ключар

Ако телефонът ви не е останал в автомобила заедно с ключовете и се страхувате да счупите или да развалите нещо, докато се опитвате да решите проблема сами, потърсете помощ. В интернет е пълно с обяви за ключари, които са готови бързо да пристигнат и да разрешат проблема ми. Това ще ви струва известна сума пари, но ще се разминете с по-сериозни неприятности.


заключен автомобил


Опитайте се за свалите прозореца

При автомобили, чиито прозорци се свалят с ръчка този механизъм отслабва с времето. Можете са се опитате да натиснете с длани и да дърпате надолу. Когато отворите прозореца, се пресегнете към дръжката на вратата и отворете ключалката.

Използвайте тел или летва

Ако стъклата на колата са електрически и има поне малък процеп на един от прозорците, можете да проврете тънка тел или летва, за да натиснете бутона за спускане на стъклото на вратата или бутона за отключване на ключалката. За да направите това, можете леко да притиснете горния ъгъл на вратата, като поставите метален или дървен клин, увит в парцал (за да не повредите боята на автомобила) в пролуката между нея и тялото.


заключен автомобил


Счупете прозореца

Когато ситуацията не позволява забавяне или не са налични други начини за отваряне на колата с ключовете вътре, остава последният варварски начин - отваряне през счупеното стъкло. Решението е бързо и ефективно, но води до ремонт на машината. Не забравяйте, че всички описани методи за влизане в затворена кола могат да се извършват само по отношение на вашия собствен автомобил. В противен случай това е престъпно деяние.

Тук обаче излиза друг въпрос - „Кой прозорец е най-евтин за счупване?“. Първо, не използвайте юмруци за тази цел, тъй като може да се нараните. Затова потърсете нещо подходящо, като камък или парче желязо са най-подходящи. И второ, подходете разумно към избора на прозорец, който ще счупите. Логичният избор е този с най-малки размери, но то не невинаги е най-евтино. Затова е най-добре да ударите от дясната предна страна, най-малкото защото след това ще трябва да придвижите кола до сервиза и в случай на лошо време през него ще влизат най-малко вода и мръсотия в салона.

Как да избегнем заключването на колата с ключове?

Ако ще излизате от колата за кратко, винаги оставяйте вратата леко открехната или по-добре отворете стъклото на една от вратите. Дори ако ключалките са заключени, можете лесно да прокарате ръката си през пролуката на прозореца, за да отворите машината.

Ако сте закупили употребявана кола само с един ключ, направете дубликат без забавяне. Това ще помогне за решаването на много проблеми в бъдеще, от заключването на колата до загубата на ключа. Поставете резервен ключ за кола в джоба си преди дълги пътувания.

0 от 500