IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz показа електрически ван с 1000 км пробег

Моделът Sustaineer е оборудван е със слънчева батерия и с филтри, почистващи пространството около машината

Mercedes-Benz представи своето виждане относно комерсиалния транспорт на бъдещето. Германският автомобилен производител показа прототип на електрически лекотоварен модел на базата на Sprinter, който разполага с огромен соларен панел на покрива си и е оборудван с филтри, които пречистват и пространството около самата товарна машина.


Mercedes Sprinter Sustaineer


Концепцията се нарича Sustaineer (от SustainABILITY PIONeer), като има пробег с едно зареждане от цели 1000 километра. Доставката на енергия се подпомага и от масивния слънчев панел на покрива с площ от 4,8 квадратни метра. Но главната особеност на буса е, че с помощта на нова технология за филтриране той буквално може да прави градовете по-чисти.

Почистването на околната среда става благодарение на система от мощни филтри MANN+HUMMEL, които са разположени в долната част на каросерията. Системата изсмуква мръсотии улиците пътя, включително малки парченца прах от гуми и спирачни накладки. От Mercedes-Benz уточняват, че филтрите трябва да се сменят веднъж годишно.


Mercedes Sprinter Sustaineer


Самият лекотоварен ван е направен от преработени материали. Панелите на дъното, например, са от рециклиран полипропилен, използвана е боя на водна основа с ниски съдържания на органични разтворители, а преградата между кабината и товарния отсек е направена от растителни материали.

В концепцията са използвани и различни "умни" технологии, сред които система за разпознаване на лицето на водача, автоматично отваряне на багажната врата при товарене и др. По сметка на производителя, с използването на функциите, при 150 доставки се спестяват общо 25 минути. Sustaineer  също така е оборудван с камери и датчици, които следят за състоянието на пътното платно. При засичане на опасност на пътя, миниванът може да обмени такава информация с други автомобили.


Mercedes Sprinter Sustaineer


В товарната гама на Mercedes-Benz в момента се предлагат електрическите eVito, eVito Tourer, eSprinter и EQV, а на скоро към тях ще се присъединят eCitan и EQT. Що се отнася до Sustaineer, той в момента е единствено технологичен демонстратор, чието предназначение да покаже визията за бъдещето на доставките.

Възможно е някои технологии от прототипа в близко или по-далечно бъдеще да намерят приложение в серийните модели на марката.

Повече снимки на Mercedes Sprinter Sustaineer вижте в галерията:

0 от 500