IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla ще спасява Jaguar Land Rover от глоби в Европа

Британският производител ще се купи квоти за вредни емисии

Групата Jaguar Land Rover ще се присъедини към „екологичния пул“, създаден от компанията Tesla в Европа, за да избегне глобата за превишаване на вредните емисии СО2 за 2021 година. По-рано същият трик помогна на FCA и Honda, както и на Ford, който се съюзи с Volvo.


Jaguar F-Pace


По данни на Schmidt Automotive Research, в момента Tesla помага на JLR и Honda, които плащат милиони долари на компанията на Мъск, за да не бъдат санкционирани, тъй като средните вредни емисии на гамата им превишават нивата в ЕС. Трите компании са обединени и в още един „пул“, който е само за пазара във Великобритания.

Любопитното е JLR има в гамата си хибриди и електромобили, а освен това компанията се води и „нишов производител“. Тя получи разрешение от властите в ЕС за по-високи вредни емисии от средните – 131,8 г/км (при масовите марки той е 95 г/км), но не успя да се вмести в него. Затова и ръководството на групата прецени, че е по-изгодно да плати на Tesla за така наречените „екологични кредити“, отколкото да плаща глоби.

Schmidt Automotive Research отбелязва, че само за първите 9 месеца на 2021 година Tesla е получила 1,15 млрд долара от продажбата на тези кредити.

0 от 500