IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тиха революция – посрещнете новия Range Rover

Петото поколение на модела получи ново шаси, мотор от BMW и 7 места

Трудно е да се повярва, но четвъртото поколение Range Rover се задържа повече от девет години на конвейера – дебютът на флагманския SUV се състоя на автомобилното изложение в Париж през 2012 година. Въпреки това, автомобилът не изглежда остарял и си остава едно от най-впечатляващите предложения в премиум-сегмента.


Range Rover


Тази ситуация принуди британския производител да търси деликатен баланс между „крачка напред“ и „да не се разваля нищо“. Компанията от Солихъл представи петата генерация на модела, който е напълно различен и едновременно познат на външен вид. Всъдеходът преминава на нова платформа, получава V8 двигател с турбо, завиваща задна ос и 7-местен салон. Ще има и изцяло електрическа версия.

Автомобилът е базиран на най-новата модулна платформа MLA-Flex, върху която ще бъдат изградени почти всички бъдещи модели на концерна Jaguar Land Rover. Твърдостта на каросерията е увеличена с впечатляващите 50%, коефициентът на аеродинамично съпротивление Cx е намален до 0,30 срещу 0,34 при предшественика си. Едновременно с това размерите са увеличени – дължината е 5052 мм (при удължения вариант тя с 200 мм повече), широчината – 2209 мм (с огледалата), а височината е 1870 мм.


Range Rover


Външният дизайн не изглежда революционен, като визуалната разлика между петото и четвъртото поколение на SUV-модела е по-малка, отколкото между четвъртото и третото. Все пак има и някои новости, като прибиращите се дръжки на вратите и характерните лъскави странични прагове в областта на задните арки. В същото време разстоянието между капака и калниците е намалено наполовина.

Основата особеност на новата платформа е многозвенното (5-точково) задно окачване, което позволява завиване на задните колела. Той се използва за първи път при модел на Land Rover, като е комбинирано с активни стабилизатори с електрическо управление (досега те бяха хидравлични. При скорост до 50 км/ч задните колела завиват в обратна на предните посока, а при по-висока – в същата, като така се подобрява стабилността на автомобила. Завиващата задна ос позволява постигането на радиус на завъртане от 11 метра, което е най-добрият показател в историята на модела.


Range Rover


Пневматичното окачване разполага с най-много камери, предлагани в автомобилната индустрия, което трябва да повиши комфорта. Те работят с адаптивни амортисьори, които могат да се регулират с помощта на системата Adaptive Dynamics. Тя е свързана с навигацията, като отчита всички особености на пътя, както и скоростта на движение.

Както и досега, Range Rover се предлага в два варианта на междуосие – стандартна и удължена, но за първи път в историята на модела ще има и вариант със 7 места в салона (само за дългата база).При нея междуосието е увеличено със 75 мм, което позволява допълнителни 20 мм между седалките, а височината на покрива е снижена с 10 мм.


Range Rover


Напълно преразгледана е и гамата двигатели, като топ-версията получава бензиновия V8 с турбо и обем 4,4 литра. Моторът е на BMW, като развива 530 к.с. и 750 Нм. С него флагманът на британския производител ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,6 секунди.

Другите предложения са редови дизели с 6 цилиндъра от семейството Ingenium, като по-слабият развива 249 к.с. и 600 Нм, а по-мощният – 350 к.с. и 700 Нм. При тях ускорението от 0 до 100 км/ч отнема съответно 8,3 и 6,1 секунди. Ще се предлага и зареждащ се хибрид, а през 2024 година ще излезе и изцяло електрическа модификация, като тя ще използва същата платформа.


Range Rover


Всички мотори работят с 8-степенна автоматична скоростна кутия ZF. Трансмисията запазва отличните си всъдеходни способности, като е снабдена с двустепенна раздатъчна кутия с понижаващи предавки. Вместо постоянно задвижване на четирите колела с блокировка на междуосевия диференциал се използва система iAWD със заключване на предна ос с помощта на електронна муфа. Има и активен диференциал за задните колела.

Системата за задвижване на четирите колела се активира сама при движение по тежък терен и при потегляне н студено време. В нормални условия и при скорост от 35 до 160 км/ч задвижването на предните колела е изключено, като така съпротивлението намалява с 30%, а това помага за намаляване на разхода на гориво.


Range Rover


Системата Terrain Response позволява избор на 6 различни комбинации на настройките на електрониката, управляваща двигателя, на трансмисията и на системата за задвижване на четирите колела. Има и индивидуален режим, при който водачът сам избира настройките на автомобила.

Благодарение на пневматичното окачване пътният просвет може да бъде увеличен до 295 мм за преминаване през тежък терен, но в нормални условия той е със 135 мм по-малко. При високи скорости автомобилът „кляка“ с още 16 мм. В същото време обае той може да преодолее ров с дълбочина до 900 мм – точно като новия Defender.


Още снимки на новия Range Rover - вижте в галерията:


Новата платформа позволява и използването на нови електронни системи. Сред тях е платформата EVA 2.0 с технология SOTA, която позволява обновяване на софтуера без посещение при дилъра. За модела това е особено важно, тъй като през интернет могат са бъдат обновени 70 електронни блока в автомобила.

Пасажерите на предния ред имат достъп до мултимедийна система Pivi Pro, която работи с 13,1-инчов монитор. Той е същият като при обновените през миналата година Land Rover Discovery и Jaguar F-Pace. Клиентите ще могат да избират между три нива на оборудване SE, HSE и Autobiography, но първа на пазара ще се появи лимитирана серия First Edition.

Снимки: Land Rover

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нищо не пишат за масата. Успели ли са да я намалят?
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Телевизорът си е гаден от всякъде, ама сега на такова кълват. Даже трябва да е по-голям, че да си вдигнат продажбите.
  • #3
    1 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    проподнал аристократ в сравнение с бентайга дори американския ескалейд е над нивото на рикшата
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Незнам нещо куца.Отпред велар,което е що годе ок,вътре Ф пайс,което вече не е ок.Профила е типичен Рейндж Ровър.Отзад е направо велико.Притеснява ме също че окачването е с цели 13 см по ниско в нормални условия и ако е вярно може би няма да има тази кралска позиция на каране,която те кара да се чувстваш над всички
  • #1
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Елегантни екстериор и интериор, но този телевизор по средата ме дразни! В дизайна няма и една права линия и в един момент, това недоразумение. Толкова ли не могат да го направят и него по-елегантен?!