IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Путин също се обяви срещу преминаването на електромобили

Президентът на Русия посочи големия проблем на прехода към коли на ток

Руският президент Владимир Путин открито се обяви срещу всеобщото преминаване на автомобилния транспорт към електрическо задвижване. Това става ясно от изявлението му по време на Руската екологична седмица".


Владимир Путин


„Производителите на автомобили са принудени да преминават към електрически превозни средства, което е логично. Все пак именно автомобилният транспорт е една от дейностите, които най-силно замърсяват околната среда. Това е добре известно на всички, но по-важното е какъв е първоизточникът? Неведнъж съм казвал, че електричеството не идва от розетката“, посочва Путин.

Като пример руският президент дава Германия, където около 1/3 от електрическата енергия се добива от въглища, а това вреди много повече на атмосферата. „Може да направите колкото искате зарядни станции, но това няма да намали, дори ще увеличи вредните емисии от електроцентралите“, категоричен е Путин.

Любопитното е, че неговото изявление идва на фона на утвърдената от правителството на Русия нова концепция за развитие на автомобилната индустрия. В нея се предвиждат сериозни бонуси за шофьорите, които се откажат от автомобилите си с двигател с вътрешно горене и преминат на електрически превозни средства. Не е ясно обаче, дали изявлението на президента няма да промени тази стратегия.

Впрочем, експерти са категорични, че в Русия електромобилите са напълно безполезни. Там разстоянията са огромни и няма нито инфраструктура, нито публика зя тях. Съответно, на този етап перспективите пред колите на ток в страната са нулеви.


0 от 500