IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За новото Audi R8 ще се изчака още 2 години

Спортното купе ще получи хибридна система със 700 к.с.

Купето Audi R8 се появи на пазара преди 14 години и смени само веднъж поколенията си. Това стана през 2015 година, като популярността на модела в Европа непрекъснато намалява. Затова и компания-производител готви нова генерация на R8, но тя ще се появи най-рано през 2023 година, съобщават Autobild.


Audi R8


Според информациите, това ще бъде напълно нов автомобил. Той ще получи хибридна система на базата на 4,0-литровия V8 битурбо двигател от Lamborghini Urus, чиято мощност ще достигне 700 к.с. Твърди се също, че в Audi обмислят и електрически вариант, което звучи логично на фона на все по-строгите екологични стандарти в Европа.

Всъщност, компанията има опит с такава версия на модела. През 2015 година на пазара беше пуснато R8 e-Tron, но то се оказа провал. Причината бе в скъпия акумулатор, заради който цената на суперколата достигна милион долара. От модела бяха продадени едва стотина бройки, които не можаха да оправдаят разходите по неговата разработка.

Що се касае до актуалното R8, то през миналата година на европейските пазари от него са продадени 747 бройки, което е с 21,3% по-малко от предходната. Този резултат се обяснява до голяма степен с ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус. Най-успешната година за модела е 2016, когато са продадени 1428 единици.

Спортното купе се задвижва от 5,2-литров V10 двигател, който се предлага в два варианта на мощност – 570 или 620 к.с. Скоростната кутия е 8-степенна роботизирана, а задвижването е или към задната ос, или към четирите колела.

Снимки: Audi

0 от 500