IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda ще разработва всички достъпни модели на VW Group

Чешкият производител получи правата върху платформа за базовите сегменти

Концернът Volkswagen предаде своята модулна платформа MQB-A0 на компанията Skoda Auto, която ще има пълните права да се разпорежда с нея, както намери за правилно. Така чехите ще отговарят за разработката на моделите от базовите сегменти от основните марки на групата, предназначени за пазарите в Индия, Русия, Африка, държавите от АСЕАН и Латинска Америка.


Skoda Kushaq


Архитектурата MQB-A0 стана глобална през 2017 година, като на нея са построени вече 12 модела под марките Volkswagen, Skoda, Seat и Audi. Основно това са малки хечбекове и кросоувъри. Наскоро тази платформа получи нов вариант - MQB-A0-IN, който е адаптиран за индийския пазар. Този проект също беше ръководен от Skoda.

В рамките на така наречената инициатива India 2.0 на платформата MQB-A0-IN ще бъдат изградени 4 модела. Вече са представени кросоувърите Skoda Kushaq (на снимката горе) и Volkswagen Taigun (на снимката долу), а предстои излизането и на 2 седана. Чехите кръстиха своя Slavia в чест на велосипедите, с които стартират бизнеса си основателите на компанията Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент. Slavia ще излезе до края на годината, за да замени индийския Rapid, като се очаква тя да се превърне в аналог на бразилския Volkswagen Virtus.


VW Taigun


Сега инженерите на Skoda ще трябва да адаптират MQB-A0 и за останалия свят или поне за онази част от него, която във VW Group смята да продава евтини модели с двигатели с вътрешно горене. Един от тях е вече споменатия Kushaq, за който има планове съвсем скоро да започне да се продава и извън пределите на Индия.

Снимки: Skoda

0 от 500