IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

11 причини защо идва краят на личния автомобил

Новите коли поскъпнаха драстично и тепърва ще растат. Но скоро ще е трудно да караме и употребявани

"Кола за всеки джоб и за всяка цел": под този девиз Алфред П. Слоун навремето превърна General Motors в най-големия производител на автомобили в света, а самия автомобил - в нещо общодостъпно. Притежаването на лично превозно средство даде на хората невиждана дотогава свобода, промени из основи трудовия пазар, увеличи конкуренцията между работодателите, разви изцяло нови индустрии, начело с масовия туризъм. Но днес все повече изглежда, че песента на личния автомобил е изпята. Просто защото девизът на Слоун вече не е в сила.
  
  
трафик, Париж
Дори и в заможните западноевропейски страни мнозинството хора не могат да си позволят нови автомобили. Какво ги очаква, когато днешните достъпни бензинови и дизелови коли втора ръка изчезнат от пазара?


Автомобилите поскъпнаха драстично в последните десетина години. Ако през 2010 една малка градска кола в сегмент В (Ford Fiesta, Opel Corsa) струваше около 20 000 лева, днес е над 30 000 лева. В С-сегмента, наричан още "класа на Golf", доскоро можехте да имате прилично оборудван автомобил за 30 000 лева. Сега границата е около 40 000 лева. Най-достъпните седани в D сегмента започваха от 40 000 лева, сега са над 50 000. И така нататък.
Поскъпването на колите надминава в пъти обичайния ход на инфлацията. А, според единодушното мнение на експертите, това е само началото. Ето десетте основни фактора, които ще оформят бъдещето на личния автомобил.
   
    
11 причини да се сбогуваме с евтините коли (ГАЛЕРИЯ):


 
     
* Статията на Константин Томов първоначално е публикувана в списание Bloomberg BusinessWeek Bg

 

0 от 500
  • #12
    38 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    За да се оправят работите просто трябва още малко време търпеливите овце да се събудят - после ще последва едно здравословно чупене на ментално увредени кофи и нещата ще си дойдат пак на място!
  • #11
    46 rate up comment 3 rate down comment
    Муахахха ( преди 2 години )
    От 5 години обяснявам на разни селчовци, фенчета на Мъск, че няма как да си одят на село за 1лв на 100км, ама *** народ - мечтае си! Няма държава която да се лиши от доходите които има сега от акцизи! Учете се да яздите магарета момчета, така ще ви е най изгодно!!! Па и другар по акъл ще си имате!!!
  • #10
    16 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ами има причина и това да не се случи и то не само една. Примерно туризъм. Тогава и този бранш е заминал а с него и още колко. Справка - 1г локдаън в Европа. За едно семейство с деца, колата е най-евтиния транспорт. Едва ли ще тръгнат със самолет или влак до Френската ривиера, Испания, таман научиха немски и английки, или Италия. Гърция, дори не ги мисля, които разчитат предимно на балкански туристи. Австрия, където основен поминък е туризъм?
  • #9
    19 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ще си спомним соц-времето, когато беше късмет да те пуснат на ексглокзия до братския СССР и да си примъкнеш домашни потреби- а сего ще ходим за евтини автомобили.
  • #8
    8 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    притежаването на личен автомобил е скъпо удоволствие, а той обикновено стои паркиран и дори американците статистически минават по 100 км. на ден, тези 11 причини са смях, а единствената сериозна причина - Изкуствен интелект като този на тесла ( роботаксита) няма да изгонят тези от нас, който карат кола за кеф, НО ако имат ИИ и вие причините ПТП, защото карате за кеф, но от фрустрация горко ви( виждаме ви всеки ден по улиците, *** м а ви)
  • #7
    19 rate up comment 3 rate down comment
    глас от тъдява ( преди 2 години )
    Не знам как е в Бг , но тук пред все повече фирми виждам коловръз с няколко велосипеда и ел.тротинетки. ако работиш в радиус 5-6км -тротинетка, ако си по-далеч едно асистирано колело и си готов
  • #6
    13 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Да бе да, колите ще поевтиняват, в Китай електрическите коли в масовите класове са с цени от 15000 лв до 25000 лв, щом там може, значи и тук може. Напротив колите ще стават все по масови и по-достъпни. Да ще има скъпи с много екстри, но ще има и бюджетни.
  • #5
    90 rate up comment 2 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 2 години )
    Извод: политиците всячески ограничават правото на свободно придвижване. Каква изненада, каква поредна футболна драма, драги зрители... И странно защо се касае само за Европа. В Азия си карат ДВГ със стотици милиони, в Америка карат шлепове ве осмаци, в Африка средната възраст на колите сигурно е 40 години, ама Евро 7 ще спаси света. И дьо ти.
  • #4
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    хаха, залагаш ли всичко, което имаш, разбирачев?
  • #3
    13 rate up comment 9 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Ми не е странно 1. Логично е. двг колата позволява всеки човек на света да има кола - е да де ама света не може да го понесе.