IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият ултраавтомобил в света най-после е готов... и идва от Гърция

Чудовищният Chaos ще има 3000 коня и 12 милиона евро цена. Премиерата е през ноември

Чували сте за суперавтомобили и за хиперавтомобили. Но само след месец ще се появи и първият "ултраавтомобил" в света - чудовищна спортна машина с над 3000 конски сили мощност и с умопомрачителна цена. А най-куриозното е, че тя ще дойде не от Италия, Германия или Япония, традиционните суперсили в автомобилостроенето, а от... съседна Гърция.
 
  
Chaos
  
  
Спирос Панопулос, създателят на въпросния ултраавтомобил, най-после обяви официално, че проектът му е напълно готов и официалната премиера ще се състои още през ноември. Колата ще се нарича Chaos и ще има две версии - "базова", с 2000 конски сили мощност и с цена около 5.5 милиона евро, и върхова, с над 3000 коня, при която цената може да достигне 12.4 милиона евро. Компанията вече е получила първата си поръчка и ще достави първата бройка от Chaos още в началото на 2022 година. Панопулос признава, че планирал това да стане на автосалона в Женева, но след поредното му отлагане решил сам да организира премиерата.
 
 
Спирос Панопулос, Chaos
  
  
Най-изумителното е, че чудовищната мощност на бъдещия автомобил не е постигната с електромотори и батерии - Chaos е бензинов, макар и да използва по думите на създателя му множество технологии, невиждани до момента в индустрията.

Всичко това, добавено към гръцкия произход на автомобила, би ни навело на сериозни съмнения, стига името на Панопулос да не бе достатъчно познато. Роденият през 1978 инженер от двайсетина години е доставчик на специализирани компоненти за суперколи на марки като Lamborghini и McLaren, както и за военния сектор. Панопулос има патенти за над 30 иновативни решения, като нови алуминиеви сплави за двигателни блокове, берилиеви сплави за високопроизводители турбокомпресори и прочие.
 
  
Chaos
   
    
До момента той е разработил Chaos само със собствени инвестиции, но признава, че е договорил банков кредит, за да построи фабриката за серийното производство. "Това не е състезателен автомобил, а кола за всеки ден, напълно легална по улиците", подчертава той. И обещава това производство да си остане изцяло в Гърция.
  
  
Още снимки на ултравтомобила вижте в ГАЛЕРИЯТА:

0 от 500
  • #15
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Владислав ( преди 2 години )
    Този грък явно има достатъчно пари за да може да си позволи разединение от тях и също така да не могат да го подкупят за да не показва технологиите си!Сравнително малко съм запознат с работата му,но от това което знам,ще бъде нещо наистина уникално в технологичен аспект.Можеби дори ще се окаже,че ДВГ има още какво да покаже на света.Кой знае?!Едно е сигорно ,ще бъде фурор в автомобилния свят!
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Владислав ( преди 2 години )
    Много интересно,нямам търпение да видя ревю на колата,не толкова заради мощността.Супер интересно ми е друго,какви иновации и подобрения са сложени в нея.Определено ми писна от задкулисните игри на големите марки.Давам пример:поредната глоба наложена на VAG и BMW защото заедно с DAIMLER са се договорили да не пускат на пазара конглокента технология за отработване на вредните емисии от ДВГ.А колко още такива сделки е имало и за които не знаем!
  • #13
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Мизерабъл ( преди 2 години )
    Аман вече от милионери, милиардери и техните малоумщини. Ултра, хипер, супер коли за милиони долари - защо? Защото наемните овце не разбират че милионер и милиардер се става само, ако можеш да прилапаш чужд труд - труда на наемните роби. Аман и от овци!
  • #12
    27 rate up comment 1 rate down comment
    Бакшиш ( преди 2 години )
    Ще го взема и ще му монтирам газова уредба.
  • #11
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    щ
  • #10
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Е, то и ние си имаме един Алиено от Туховица :)
  • #9
    15 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Гръцки схемаджия. След няколко години инвеститорите ще го търсят с Интерпол.
  • #8
    13 rate up comment 1 rate down comment
    до 1 ( преди 2 години )
    ти изчакай тате да се върне с каруцата и да те хване, че па си влизал у интернета
  • #7
    15 rate up comment 4 rate down comment
    до 3 ( преди 2 години )
    Това може да го каже единствено агросубект, който няма и най-смътна представа кой е Спирос Панопулос, и какво е направил за WRC, Moto GP и пр. Само ще ти подметна, че световният рекорд за най-добро съотношение мощност-обем и досега е негов
  • #6
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А откъде са тръгнали всички? Нали от чертежите бре?? Освен крадените.А това дали ще успее е друг въпросТ.