IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са 20-те най-продавани нови коли в България тази година?

Кризата с чиповете удари с пълна сила и нашия пазар през септември

Очакванията за възстановяване на автомобилния пазар през втората половина на годината очевидно ще ударят на камък. Основната причина е в кризата с микрочиповете, която блокира доставките на повечето производители. През септември недостигът на автомобили вече се усеща отчетливо и в България, ако се съди по данните на МВР за новите регистрации.
 
  
Peugeot, табло, чипове, микрочип
Недостигът на интегрални схеми принуди производители като Peugeot да се върнат към аналоговите прибори за някои от моделите си. Проблемът с доставките на нови автомобили вече се усеща болезнено и в България
  
  
За месеца новорегистрираните автомобили в категории М1 и N1 са едва 1962 - с над 500 бройки по-малко, отколкото през традиционно слабия август. От началото на годината продадените нови автомобили са 24 339 - вторият най-слаб резултат за последните години след този от 2020.


 

ТОП 12 МАРКИ
1. Dacia - 3481
2. Toyota - 2392
3. Renault - 2345
4. Skoda - 1968
5. Peugeot - 1848
6. Volkswagen - 1713
7. Nissan - 1314
8. Kia - 1288
9. Citroen - 959
10. Mercedes - 936
11. BMW - 868
12. Ford - 821


Най-продаваната марка нови коли у нас си остава Dacia, като през септември румънският бранд увеличава аванса си пред Toyota до почти 1100 бройки. Само някакви извънредни събития в последните три месеца от годината биха позволили разместване на върха. Renault също изпреварва японците като регистрации през септември и вече е на едва петдесетина автомобила от второто място. Челната шестица се допълва от Skoda, Peugeot и Volkswagen.

В галерията по-долу можете да видите кои са най-популярните модели на българския пазар тази година. Само няколко уточнения: първо, отчитаме единствено регистраниите на леки автомобили в категории M1 и N1. Второ, изключили сме от подреждането вановете като Renault Master или Ford Transit. И трето, нови регистрации не е стопроцентово равно на продажби - някои отделни бройки се регистрират и от дилърите като демонстрационни или тестови автомобили.


20-те най-продавани нови коли до септември 2021 (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Тъпанчев ( преди 2 години )
    Защо изобщо публикувате тая срамна статистика, като знаете че поне една трета от тия коли са реекспорт т.е. регистрират се у нас заради по ефтината цена от тая в запъдна Европа и най-вече заради почти безплатната засраховка.Пример : млад шофьор в Австрия си купува Кашкай. Плаща 24000Е за колата и 1200Е на година гражданска отговорност.Но ако си купи билит на на Райан ер до София за 40Е тук ще плати 21000Е за същата кола и 120Е застраховка.Газ на магистралата и да 10-12ч е във Виена.Усетете р ...
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Ддд ( преди 2 години )
    Пет годишно Бмв е endless money pit, заплашващо да фалира всеки средно статистически българин от раз, сравнявайки го с една 15 годишна Корола на бензин чийто общи разходи ще са колкото първият сериозен ремонт след края на гаранцията.
  • #9
    1 rate up comment 8 rate down comment
    BMW driver ( преди 2 години )
    Само бокуци сред първите 20, всяко 5 годишно БМВ е по-добро от тези ***!
  • #8
    18 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Само баровци и престиШ са ви в главите. Нека не забравяме, че повечето от хората не четат автомобилни сайтове, не се интересуват от автомобили и автомобилът не е нищо повече от една (вярно скъпа) придобивка за семейството. Марката не ги интересува повече от марката на пералнята, хладилника или телевизора, например. Така че нищо чудно, хората с пари, неинтересуващи се от автомобили и не изпитващи нужда от показност и престиШ да си купят нова и изгодна кола с дълга гаранция и да я УПОТРЕБЯТ
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Как се оправят дилърите като няма продажби?
  • #6
    18 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    6 годишна 5-та серия в първия момент звучи впечатляващо, но като отвориш mobile-то и се оказва, че започват от 25к и за под 35к имаш вече читави (като за внос). И това пак е по-евтино от голяма част от споменатите тук коли. Т.е. повечето от хората купили нови коли са по-баровци реално, просто не държат на показността или нямат време за висене по майстори.
  • #5
    20 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 3 коментирал,твоя престиЖ и тъпота никой не може я стигна и да иска.За пореден път се доказва неграмотниците които управляват тази марка. Не са научени на четмо и писмо,ама за престиШ говорят.Смешен си,а и сигурно 6 гжодишното ти БМВ е поне умножено по 2.
  • #4
    3 rate up comment 16 rate down comment
    НеуДачници ( преди 2 години )
    Много увредвни в тва бг бе
  • #3
    3 rate up comment 33 rate down comment
    5 Series! ( преди 2 години )
    Преглесах списъка палячовщина по поразия моето BMW 5 Series може да е на 6 години да не е от магазина ама тези дето ги купуват тея циркове печелят ли моя престиш?НЕ!
  • #2
    17 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Достатъчно добри коли, на добри цени. Като сложим и гаранцията и това, че са два пъти по-икономични от 15-20 годишните коли, аритметиката се вързва. Да си ги карат със здраве!