IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda Civic или Toyota Corolla - какво казват собствениците?

Двата японски модела отдавна са еталон за надеждност и това ги прави мното търсени

Прости, качествени и много надеждни - така могат да бъдат определени два от най-популярните автомобили в историята. Това са японските Honda Civic или Toyota Corolla, които се радват на огромна популярност на пазара на употребявани коли. Какво обаче мислят техните собственици, които са натрупали достатъчно опит с поддръжката и ремонтите им през години.

Honda Civic

В случая става дума за осмото поколение на модела, което се произвежда от 2005 до 2012 година, като претърпя и фейслифт през 2008 година. Благодарение на дизайна си, който навремето беше определен от критиците като "смел и дори революционен", машините все още изглеждат свежо, а и се намират на достъпни цени.


Honda Civic


Изборът от силови агрегати и оборудване не е особено голям. Версиите преди фейслифта са с двигатели с обем 1,3 и 1,8 литра, развиващи съответно 83 и 140 к.с. Те се съчетават с 6-степенна механична или с роботизирана скоростна кутия. По-късно в гамата е включен и 2,0-литров агрегат със 155 к.с., а мощността на по-малкият мотор е увеличена до 95 к.с., като той става основа за хибридна система с вариатор CVT.

За какво хвалят Honda Civic?

Надеждност, управляемост, салон, динамика и дизайн - това са основните достойнства на модели.

Carson Justice: "Идеалният автомобил за хора със среден ръст - до 180 см. Това е най-удобният автомобил за пътуване от всички, които съм имали преди това. С хубави гуми през зимата се държи идеално на пътя. Трета предавка е доста дълга. Разходът на гориво е около 7 л/100 км. Колата ми е на 10 години и ако ще я сменя с по-нова, тя пак ще бъде Civic."

Honda Civic

Andrey Ivanov: "Прост и непретенциозен автомобил, с който до момента съм изминал близо 160 000 км и няма нито една повреда. Естествено, много е важно да бъде обслужван внимателно и навреме. В такъв случай всичко при него е наред."

Igor Galiba: "Отлична машина, която носи и удоволствие от шофиране. Нямам никакви претенции, като съм я карал във всякакво време на годината, дори и при най-тежки условия навън. Досега не съм имал никакви проблеми, така че мога само да бъда много доволен от нея".

За какво критикуват Honda Civic?

Проходимост, шумоизолация, окачване, качество на боята и и проблемни светлини - това са недостатъците

OdisseyAl: "Два пъти ме подвежда сериозно. Първият път беше при пробег от 105 000 км, когато се скъса ремък и двата клапана се срещнаха с цилиндрите. Проблемът е, че веригата е много тънка, на моето колело е по-дебела. Вторият път беше на 120 000 км, когато замина съединителят. Странно, защото я карам внимателно."


Honda Civic


BoyKov: "Притежавах Civic, произведен през 2009 година, като го купих чисто нов и го продадох след близо 4 години и пробег от 80 000 км. Грижил съм се много внимателно и съм го обслужвал. Крайният резултат беше, че боята, особено по покрива и около вратата на багажника, се покри с петна. В сервиза ми казаха, че това е проблем с боята, който е типичен за Honda. Според мен, това не е сериозно, тъй като колите на тази марка не са евтини. Мислех да премина на CR-V, но се отказах."

Kvaizer: "Много нисък пътен просвет, който е комбиниран с твърдо окачване. В завоите се усеща накланяне, което не е приятно. Големият проблем обаче е роботизираната скоростна кутия. Тя рита при потегляне, а след това започва да мисли и едва след тръгва. На няколко пъти заради този проблем едва не станах причина за катастрофа на пътя."

Toyota Corolla

Прекият конкурент на Civic е 10-ото поколение на Corolla, което се произвежда от 2006 до 2013 година. Тя може да се намери за същата сума, като има едно основно предимство - предлага се с по-голям избор от двигатели и трансмисии. Моделът е достъпен с бензинови мотори с обем от 1,3 до 2,4 литра, както и с дизели - 1,4 и 2,0 литра.


Toyota Corolla


Повечето предложения на пазара са с механични скоростни кутии, но често се срещат и версиите с роботизирана трансмисия и с класически автомат. След фейслифта се появява и вариатор, който измества роботизираната кутия. Има и версия със задвижване на четирите колела, но тя е доста рядка.

За какво хвалят Toyota Corolla?

Надеждност, управляемост, салон, багажник и окачване - това са главните плюсове на автомобила.

AlinaAfasenkov: "Купих колата като нова през 2009 година и до момента съм изминала 100 000 км. За цялото това време автомобилът се оказа много надежден, като единственият проблем, които имах беше с шофьорската седалка. Трябва обаче са уточня, че моята Corolla е произведена в Япония. Не знам как е при другите. През 2020 година промих и дроселовата клапа, тъй като оборотите падаха под 400. След това се стабилизираха."


Toyota Corolla


Oless Azzady: "Много здрав и надежден автомобил, карам го от 2012 година. Мнозина казват, че от огромно значение е къде е произведен. Моят е сглобяван в Европа, а не в Япония, но няма никакви проблеми. Някои се оплакват от ръжда, при мен такава няма. Пробегът вече е 200 000 км, като към сменял единствено консуматива и колата си върви отлично, както беше и в самото начало."

Evgeny Efremov: "Харесва ми най-вече качеството, защото дори след огромен пробег не ти се налага да влагаш сериозни пари в този автомобил. Моят е на 260 000 км, като екстериорът и интериорът му са отлично запазени и не изглеждат остаряло. Факт е, че са сменяни неща по окачването, а също така и кормилната рейка, която се повреди, още докато колата беше в гаранция. Сменял съм също предни втулки, бендикс и четки на стартера, ролки и ремъци, но за толкова години това е напълно нормално, поне според мен. Двигателят с 97 к.с. може да не е достатъчно мощен, но пък е много икономичен и това ми харесва."

За какво критикуват Toyota Corolla?

Шумоизолация, качество на сглобката, проблеми с боята и светлините - това са най-честите оплаквания

IlyaFondukov: "Автомобилът не си струва парите. По-добре да се купи модел от по-висок клас или, ако е от същият, да бъде корейски. При краткия тест-драйв вероятно няма да разберете нищо, но проблемите ги има и те скоро след това ще се появят. Обикновено това става след третата година."


Toyota Corolla


Pegy: "Кошмарна роботизирана скоростна кутия - два пъти сменях съединител и всичко друго, което трябваше. Всички детайли вече са нови, сигурно 20 пъти съм правила диагностика и след изминати 3000 км положението е същото. За последната година колата е повече в сервиза, отколкото при мен. Сега ме карат да сменя още два датчика на скоростната кутия, което ще струва още пари. Вероятно в сервиза, който е на дилъра, си правят експерименти. Наскоро научих, че това е заводски дефект, но това не ми помага особено, тъй като гаранцията е изтекла. Механиците дори ме съветват да продам колата, но аз не искам, тъй капо тя ми харесва, а и хвърлих толкова пари и нерви по нея."

TIKHONOV: "Като цяло колата е е лоша, но дотам. Шумоизолация е много лоша, освен това не съм впечатлен особено от поведението на пътя. Трябва да караш много внимателно, за да постигнеш приемлив разход на гориво, но в същото време мощността определено не доста. Със сигурност следващата ми кола няма да бъде Toyota."


0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Баче Кико ( преди 5 месеца )
    Посредствени автомобили за хора, които не могат да си позволят Volkswagen Golf!
  • #16
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До #15. Къде да те стигнат, в хейтането ли? Та ти си последната дупка на кавала в Европа а те са първата.
  • #15
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Текс ( преди 2 години )
    Same shit.
  • #14
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Докторът ( преди 2 години )
    Ужас.
  • #13
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Соичиро и Киичиро ( преди 2 години )
    Мордехай, мордехай, на немските ти легени Хансовците що бежанец има да изхранят докато ни настигнат идея си нямаш
  • #12
    13 rate up comment 38 rate down comment
    Мордехай ( преди 2 години )
    Поради спецификата на работата ми съм карал всякакви марки.Френските и от ниския клас са с добър интериор,но до там,японските са с приемливи мотори,останалото е много нежно(разбирай слабо),Италианските са коли за да си доставиш удоволствие от шофиране,но много капризни от към ремонт.Просто немските премиум са си най.Аз лично от 2002г насам карам само от марката БМВ и всички близки съм зарибил и нямаме оплаквания.
  • #11
    15 rate up comment 58 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    За същите пари можеш да си вземеш запазено BMW e46 което е сто пъти по добра кола. Комфорта, управлението и удоволствието от шофирането е на светлинни години спрямо Corolla и Civic. Като надеждност е същото. Дизайна е много по як. Единствения му "недостатък" за който се сещам е че е малко по тясно на задната седалка. Но вече зависи дали ще возиш някой там или не.
  • #10
    14 rate up comment 6 rate down comment
    до 11 ( преди 2 години )
    То пък собствениците на 2.0 тди/220 цди/20д все едно друго говорят. Може да се чупят ама са лукс и икономия в едно
  • #9
    8 rate up comment 35 rate down comment
    Dim4oll ( преди 2 години )
    Общо взето щом питаш фен на японка и ти каже Арчи малко :D ясна е работата !! Нито визия ни возия а за прословутата им евтина поддръжка не ми се коментира !
  • #8
    21 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Карам такъв Сивик от 5г. Минусите са твърдото и ниско окачване. И Сивика и Королата са надеждни.