IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сензация в САЩ - Toyota задмина GM по продажби

За първи път от 90 години пазарът има нов лидер сред производителите

Сензацията на пазара на нови автомобили в САЩ е факт - за първите 9 месеца на година Toyota е начело по продажби сред производителите, като изпреварва концерна General Motors, който досега беше безусловен лидер.


Toyota Hilux


Засега превесът на японската компанията не е голям. За 9 месеца Toyota е продала в САЩ 1.858 нови автомобила, докато резултатът на General Motors за същия период е 1.777 млн. Разликата в динамиката обаче е доста показателна, като японците са успели да увеличат продажбите си с 27,9% в сравнение със същия период на 2020 година, докато ръстът на GM е едва 0,1%.

Основната причина е в кризата с полупроводници, която парализира световната автомобилна индустрия и за която Toyota се оказа най-подготвеният производител. Още през 2011 година след земетресението в Япония компанията взе решение да увеличи стратегическите си запази от резервни части, в това число и микрочипове. И ако резултатите се запазят и през последното тримесечие, 2021 година ще стане преломна за пазара в САЩ, тъй като концернът GM е лидер по продажби от 90 години!

Трябва да се отбележи, че при GM най-популярни си остават пикапите, докато в Toyota залагат на по-леки автомобили. Най-продаваните модели на японската компания за първите 9 месеца в Щатите са кросоувърът Toyota RAV4 (313 000 единици) и седанът Toyota Camry (257 000 бройки).

Снимка: Toyota

0 от 500
  • #15
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Тойотаджия от скоро. ( преди 2 години )
    Отскоро стъпих на *** на тойота бранд(Лексус) и вече никога няма да похарча и цент за немска каляска,създадени с единствената цел все да плащаш за нещо,все да си без кола и все да си зависим от репстраците ,особено ако си на дълъг път.Дадох шанс на доста немски таралясници...имат някакъв вид,и никаква рентабилност!!А на мене ми трябва кола да минава 40/50 000 на година,ама на пътя,в движение,не на репатрака!Ако можете да си го позволите,забравете немските таралясници за собственото си добро
  • #14
    3 rate up comment 7 rate down comment
    до 13 ( преди 2 години )
    не е така, единствено доказаната мозъчна увреденост е да си фен на неудачия или пичка , а да плюеш тойота или фв.
  • #13
    2 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Е да де и аз тва викам да си траят феновете на фв
  • #12
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    хаха, ако си траете, ще е по-добре, иначе няма съмнение защо сте комплексари
  • #11
    8 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Всеки фен на фау ве е мозъчно увреден и това е отдавна доказано.
  • #10
    3 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Доста са късогледи тия тойотаджийчета. Ако човек не му харесва доказано изостаналата им с 20 г. марка, значи е привърженик на VW. Интересна логика. Или е по-скоро комплекс?
  • #9
    5 rate up comment 9 rate down comment
    смех ( преди 2 години )
    А бе къде са верно ке не фите фау ве по продажби Добре че са финансовите инцекци на бундесбанк
  • #8
    5 rate up comment 1 rate down comment
    до 7 ( преди 2 години )
    както от опит знаеш, още по-кофти е да си озлобен комплексар с малка чурка и дребни пари, тогава няма значение какво ще си купиш.
  • #7
    15 rate up comment 8 rate down comment
    Смех ( преди 2 години )
    Много кефят феновете на фв ако не си фен на фолкваген все едно не си човек според тях.б хти и глу паците
  • #6
    16 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Да им направят бензина по 1.2-1.5 евро за литър, като в Европа! Тогава да видим GM какви продажби ще има?! Отиват на 100 км. на работа с 8 цилиндрови двигатели, дето харчат по 15-20 л./100км., а ние тук въртим *** с някакви 65 магарешки копита мощност! П.С. Тойота си е супер марка!