IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Поредната Tesla се запали и изгоря напълно

Батерията на Model S P100D пламна в сервиз

Поредният електромобил на Tesla - този път Model S във версията P100D, беше напълно унищожен, след като се е запалил в сервиз в градчето Мариета, щата Джорджия. За инцидента беше съобщено във Facebook-страницата на града, но причини не се посочват.


Tesla пожар


Публикуваните изображения показват, че батерията на електрическия седан се е запалила, докато той е бил паркиран в сервиза. По-голяма част от щетите по колата са концентрирани около кабината - най-вече от страната на водача, което подсилва предположенията, че огънят е възникнал там.

Каквато и да е причината, изглежда, че пожарни екипи са пристигнали на мястото доста бързо, тъй като са успели да потушат огъня, преди той да погълне цялата каросерия или да се разпространи до паркираната наблизо Tesla Model 3. Изгорелият автомобил е бил повдигнат, за да може пожарникарите да имат по-добър достъп до батерията и да насочат силен поток вода в нея.


Tesla пожар


Това не е изолиран инцидент с електромобил, нито е ограничен само с коли на Tesla. Производители харча милиони са сервизни акции на модели, при които има опасност от самозапалване. Това вече засегна модели като Chevrolet Bolt, Porsche Taycan, Ford Mustang Mach-E, Ford Kuga PHEV и Hyundai Kona EV. На свой ред, Tesla също трябваше да плати 163 млн долара за отказа да замени батерии по гаранция, след като те загубиха повече от половината от обхвата си само за 6 години употреба.

Снимки: Facebook

0 от 500
  • #10
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Паленето на електромобил на Тесла е като самолетна катастрофа - голямо зрелище, но реално толкова рядка, че прави самолетния транспорт в пъти по-безопасен от всеки друг.
  • #9
    5 rate up comment 2 rate down comment
    abc ( преди 2 години )
    Аз пък си мисля колко "забавно" ще стане, ако станат масови електричките. Представете си подземен паркинг на някой мол пълен с електрички една до друга и една се запали. И като се запалят и съседните.... То една е трудно да се изгаси от пожарникарите, не знам как ще изглежда пожара ако се запалят 5-6.
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Те че се палят ми е все тая, ама колко е екологично гасенето им? Изсипват е цистерни в вода , която след досега с батерията е "бистра -кладенчова" ша знаиш
  • #7
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Тесла за балъци.... ( преди 2 години )
    Те затуй направиха теслата за да има работа за пожарникарите...Елементарно ве шебеци.....Дано фалират тия мизерници.
  • #6
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    До #3: да палят се и ДВГ, може би и по-често. Въпросът е друг. ДВГ за да се запали трябва както е писал колегата немарливо отношение или яко настъпване. И тя се пали в движение, или тъкмо си спрял. Имаш време за реакция да излезеш, дори може да я загасиш. ЕЛ. се пали докато спокойно си престоява някъде или се зарежда - например в гаража, до който децата ти си спят кротко и нищо неподозиращи се задушават от отровите или изгарят - сори, кофти тръпка. Палят се стари ДВГ и нови Ел - това не е ОК
  • #5
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 3,за автомобил с двг за да се запали,освен умишлено,друга причина е мърлявото отношение на собственика на возилото.
  • #4
    19 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Електромобили се палят 11 пъти по-рядко, защото са с 35 пъти по-малко. Процентно са доста повече изгорелите
  • #3
    13 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И Теслата,като танковете Шърман през ВСВ,палят като запалка Ронсън,безотказно.
  • #2
    11 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Много горят тия електрически бракми ей! И гадното е че като се запали не може да се изгаси лесно дори и с голям пожарникарски маркуч. Толкова години така и не можаха да ги оправят. Значи щом толкова много коли изгоряха сигурно има нещо генерално сбъркано в дизайна им което не може да бъде поправено. Трябва всичко да се направи от нулата.
  • #1
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Както беше писал един потребител - просто парното на ко4ака е с добавена реалност :D