IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова китайска хиперкола обещава 100 км/ч от място за 1,9 секунди

Компанията Farnova Automotive представи своя първи модел Othello

Китайската фирма Farnova Automotive представи своя първи модел - електрическата хиперкола Othello. Според производителя, двувратката може да ускори от 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди, да измине 600 км с едно зареждане и да развие максималната скорост от 420 км/ч.


Farnova Automotive Othello


Новата хиперкола от Китай е дело на компанията Farnova Yacht, която се занимава с разработката и производството на яхти с един корпус и катамарани. През 2019 година нейният собственик Го Гелин създаде автомобилно подразделение, като сключи договор за партньорство с компанията Qiantu Motors.

Последната е известна като производител на електромобили, като нейният дебютен модел K50 излезе на пазара през 2018 година и дори се продаваше успешно. Сега обаче компанията има проблеми и се опитва да оцелее. Именно шасито на K50 е в основата на хиперколата Farnova Othello, но технически прилики между двата модела няма.


Farnova Automotive Othello


При K50 задвижването става с два електромотора със съвкупна мощност 380 к.с. и 580 Нм, но Othello е много по-мощна. Тя разчита на 1935 к.с. и 12 000 Нм въртящ момент (това е стойността на момента на колелата с отчитане на предавателното число на редукторите). Батерията с капацитет 75 кВт/ч е производство на шведската компания Northvolt.

Без дозареждане Othello изминава 600 км, като вдига 100 км/ч от място за 1,9 секунди. Ускорението до 300 км/ч отнема 8,5 секунди, като машината получава подвижно антикрило, въздушни спирачки и масивен дифузьор. Производството на колата ще стартира през 2023 година, като предвиденият тираж е 200 бройки. Цената на всяка от тях ще стартира от 250 000 евро.

Още снимки на хиперколата - вижте в галерията:


Снимки: CarNewsChina

0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Явно трябват 1000 коня отгоре, за да се стигне времето на семейния кораб Plaid при същото тегло. С 2162 кг и старт с 60 км/ч, Plaid развива 260 за 400 м и 8 сек. Собствени контролери и ротори с карбонова обвивка, които се развъртат до 20 хил. оборота. Все още никой няма такава технология. Plaid къса шортите на Hayabusa и Ninja ZX-14R от място и летящ старт. 2.2 тона семеен шлеп.
  • #5
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Прототипа от пластелин ни хареса, пратете колата!
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    IM-A-мен_DrtУАЙТBoY ( преди 2 години )
    БЕЗусловно, китайчето го бива и има страхотна грабваща и много естетическа и яко пипната визия, както и доста добри тех.хар-ки и пробег, НО... цената е два пъти и нещо по-скъпа и дръпната по-нагоре над прекия й съперник - ТЕСЛАта на ИТС-ъ-МЪСТ, тъй че американският ЛИДЕР нема за кво да се притеснява в този случай. А и това тук си е определено спортна кола, а не лимо или нормална за обичайните пътища машинка като ТЕСЛИтеь така че всичко е нормално и в приемливи граници, нема праблема изобщо. . .
  • #3
    6 rate up comment 5 rate down comment
    RD ( преди 2 години )
    Това само показва колко трудно е да се направи супербърз електрокар. Скоро очаквам Иран да извади нещо подобно за прах в очите на народа.
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не бой се, колега! Само на ужким е умрела! Като чул за Отелото, Мъскът първо се поболел от яд, после свикал всичкото директор и поставил задача Спадерът да отчете 1,898, само в най-краен случай 1,899. При това, още преди излизане на Отелото на пазара.
  • #1
    6 rate up comment 8 rate down comment
    АМин ( преди 2 години )
    Тесла спайдер умре