IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Историческият срив за дизела в Европа

За първи път в историята са продадени повече електрички и plug-in хибриди

Продажбите на автомобили в Европа все още намаляват и това едва ли е изненада. Заради кризата с чиповете и коронавируса през август регистрациите на нови автомобили в 27 от държавите в ЕС са едва само 713 714. Това е с -18% в сравнение с резултата от преди 12 месеца и с -33% в сравнение с август 2019 година. Всъщност, резултатът е най-лошият от 2014 година насам.


дизел


Въпреки общия спад, продажбите на електрическите и plug-in хибридните автомобили продължават да растат, като през миналия месец те представляват 21% от общия брой (151 737). Така те надвишават дизеловите автомобили с 1% или с 10 100 единици. За сравнение съотношението през 2019 година е била 30% на 3% в полза на дизелите, а през 2020 година - 29% на 11%.

За популяризирането на електрифицираните превозни средства помага и кампаниите, водени от властите в отделни страни, които стимулират покупката на автомобили с ниски или нулеви вредни емисии. Експертите обаче отбелязват, че човечеството е изправено пред промяна в навиците за покупка на автомобил и това ясно се вижда от резултатите.

Най-продаваните електрически автомобили в Европа през август 2021 година са Volkswagen ID.3 - 7 904 бройки, следван от Tesla Model 3 (7824) и Volkswagen ID .4 (4 624). В класацията на плъгин хибридните автомобили начело е Ford Kuga - 3512 единици, следват Mercedes-Benz GLC (2670), BMW 3-Series (2343), Mercedes A-Class (2296) и Audi A3 (1692).

0 от 500
  • #39
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Anonymous ( преди 2 години )
    Паралелепипед , потърси малко документални видеа за индистриалните замърсители като Индия ,Китай ,Сащ. Китай бълва 3/4 от световното производство на автомобили и мерките за вредни емисии са "съмнителни" или няма такива. Индия трови атмосферата с черният дим от въглищата ,защото само с това правят електричесто за 1,4млрд. души. , САЩ е върл фен на всякакви отрови за природата. Като почнеш от дизелови пикапи с изкарани кюнци през предният капак до липсата на пречиствателни филтри за заводите.
  • #38
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Anonymous ( преди 2 години )
    GLC на ток
  • #37
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Кккккк ( преди 2 години )
    Ел. Автомобилите могат само да поевтиняват! В тях няма нищо което да не може да се направи в средно оборудвана работилница. Освен батерията разбира се. Затова и взе да ги прави куцо и сакато!
  • #36
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    от много време се говори за истински технически прегледи, но ще има бунтове, ако се посегне на най-ценното им - дъртите коли
  • #35
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Parallelepiped ( преди 2 години )
    Коментарите под статията са доста показателни за образователното и интелектуалното ниво на нацията. Явно невежеството и оскотяването е стигнало до там, че дори първичния инстикт за самосъхранение вече не работи, след като на "пичовете" не им пука, че и техните деца дишат по улиците черните канцерогенни облаци бълвани от сдуханите дизеляци. В онкологиите все ще се намерят допълнителни местта...
  • #34
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Вин Дизел ( преди 2 години )
    Пропагандна статия. Целта е да стават автомобилите толкова скъпи, че да не могат хората да си ги позволят и да се возят само на масов претъпкан обществен транспорт. Всичко се прави от култа на глобалното затопляне, искат да спасят "майката" земя, като за целта ограничат правата и намалят хората. Преди измисления ковид дизелите си пърпореха и нямаха конглокенция.
  • #33
    2 rate up comment 0 rate down comment
    erd ( преди 2 години )
    Канцерогенен се казва умнико !
  • #32
    14 rate up comment 7 rate down comment
    А ( преди 2 години )
    No smoyk no tdi само чипосан дизел карайте си прахосмукачката и ни оставете да замърсяваме на воля и на газ е добре а тези който с чиста съвест си купуват ел и мислят че са еко просто са същите като нас но така им каза рекламата и блажени са вярващите.
  • #31
    9 rate up comment 6 rate down comment
    А ( преди 2 години )
    No smoyk no tdi само чипосан дизел карайте си прахосмукачката и ни оставете да замърсяваме на воля и на газ е добре а тези който с чиста съвест си купуват ел и мислят че са еко просто са същите като нас но така им каза рекламата и блажени са вярващите.
  • #30
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    хаха, знаех си, че не можете да четете