IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти посочиха най-икономичната скорост на движение

Много важни са начинът на ускорение, както и оборотите на двигателя

Една от важните характеристики на автомобила, от която много зависи и неговия успех на пазара, е разходът на гориво. При представянето на нов модел производителят му посочва определени стойности, но експертите съветват да не им се вярва на 100%, тъй като те се разминават с действителността.


разход на гориво


По-точна представа за разхода може да се добие с добавянето на около 1-2 литра, като това важи най-вече в случаите, в които автомобилът се кара по лоши пътища и съответно на по-ниска предавка, както и в задръствания в градовете. Разликата се дължи на факта, че производителите провеждат своите измервания за разхода в условия, близки до идеалните. И постигането на тези показатели на пътя е много трудно.

И все пак - коя е най-подходящата скорост за пестене на гориво? Според експертите на изданието Car, тя е 75 км/ч, което е реално постижимо дори в някои градски райони, стига да няма задръствания. В случая ускорението трябва да бъде плавно и равномерно - примерно за 20 секунди да се достига скорост от 50 км/ч, като се следят показанията на оборотомера. Те не трябва да прехвърлят 1500 об/мин.


разход на гориво


Трябва да се знае, че разходът на гориво (в случая бензин) е свързан и с избора на определена предавка. Затова и експертите съветват да се включи най-високата възможна предавка, а при автоматична скоростна кутия да се премине на ръчен режим. Не трябва да се поддържат високи обороти, а също така е добре да се изключи и климатика. Светлините (предната оптика) покачва разхода с 0,5 л/100 км, така че през деня е добре да се активират само фаровете срещу мъгла.

При движение извън града оптималната скорост е около 80 км/ч. Тогава разходът на бензин е най-нисък, като той може да бъде свален допълнително при движение зад камион или автобус. Тогава челното съпротивление намалява.


0 от 500
  • #88
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Е.Боянов ( преди 2 години )
    Най-икономичната скорост на движение е 0 км/ч
  • #87
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Яшко ( преди 2 години )
    "При представянето на нов модел производителят му посочва определени стойности, но експертите съветват да не им се вярва на 100%" мда, форумните експерти, инженери, са слезналу от каруцата и са се качили на "кола" ("реални" 250 000 от първи собственик) или гаражни монтьори дето от 20 години "си знаят" всичко. Вярвайте на "експертите" , за да имат пари майсторите
  • #86
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Алекс ( преди 2 години )
    При 1500 об.двигателя не се смазва добре.Оборотите трябва да са поне 2000/за бензинов двигател/.
  • #85
    14 rate up comment 2 rate down comment
    ee21 ( преди 2 години )
    По-икономично е да го буташ
  • #84
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Зеленоок ( преди 2 години )
    Трябва максимално бързо да се стигне до оптимална скорост, а не бавно.
  • #83
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Бай.... ( преди 2 години )
    Това за ниските обороти е вярно само за неправилното изгаряне на горивото. А маслените помпи са изчислени да осигуряват достатъчно налягане за смазване на всички компоненти дори и на празен ход!
  • #82
    16 rate up comment 3 rate down comment
    За бакшиши ( преди 2 години )
    Тоя "стил" на шофиране ще го оставим за алчни таксиджисти,които цепят стотинката !:)
  • #81
    37 rate up comment 3 rate down comment
    Икономията е майка н ( преди 2 години )
    Това "икономично" шофиране в малките обороти води до механично претоварване на ангренажна верига/ремък, на съединителя, влошава мазането и охлаждането на двигателя!А да не говорим за влошеното изгаряне, нисък надув (при турбо-моторите), по-висока вероятост от детонации (чукане),особено с някое *** гориво.Това всичко води до повишено износване на всички компоненти,на двигателя,които са "без пари"!. Така че карайте си нормално, с добри ускорения,да се усеща радостта от шофирането! :).
  • #80
    24 rate up comment 2 rate down comment
    Баварец ( преди 2 години )
    И вдигаме платно, направено от якетата и гащите на пътниците и се возим по вятъра. Тогава, колата даже ще връща енергия и ако имаме генератор и акумулатор, можем и да продаваме енергия!
  • #79
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Направих експеримент ( преди 2 години )
    колко най-малко може да харчи моето А3 с 2.0TDI мотор и quattro. С 50литра дизел успях да мина точно 1000км, 5л/100км. Повечето беше на магистрала и извънградско с 90-100км/ч при 1800-1900 оборота, около 100км беше градско. Колата е 140 коня и тежи 1500кг. Всичко опира до начин по който караш. Колкото по агресивно толкова повече харчи.