IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли, че съществуват полупрозрачни и ярки гуми?

Върхът на тунинга излиза през 60-те години на миналия век

Автомобилните гуми имат дълга история, преди да придобият сегашния си вид. Те се предлага се в различни размери и форми, но знаете ли, че са съществували ярки и цветни гуми? За да ги откриете, трябва да се върнете във времето към 60-те години.


цветни гуми


Тази прекрасна идея е на компанията Goodyear, като целта е водачът да може да сменя цвета на гумите си според своето настроение. Гумите може да бъдат произвеждани във всякакви цветова и така да бъде в хармония с автомобила.

„Един прекрасен ден някоя жена може да каже на съпруга си: „Чарли, отиди да смениш гумите, тъй като тази вечер ще бъда със синя рокля, обяснява идеята Джон. Дж. Хартц, който през 1962 година е директор по развитието на Goodyear.


цветни гуми


За да бъде осъществена направа на подобни колела, инженерите на компанията разработват нов тип гуми, които са полупрозрачни. Според Goodyear, в компанията освен естетически вид са разглеждали и „възможността за създаване на гуми, които биха могли да помогнат за подобряване на видимостта при лошо време“.

Проектът обаче приключва десетилетие по-късно, като причината са две - финансова (разработката и производството са прекалено скъпи) и сигурност (шофьорите са толкова запленени от светлината в гумите, че забравят да гледат пътя).


цветни гуми


Освен това, цветните гуми не се представят добре на дъжд, както и при рязко спиране, когато буквално се разцепват заради по-високата топлина. Също така мръсотията напълно покрива колелата, като по този начин намалява блясъка им и следователно интереса към тях.

Все пак цветните гуми не са напълно забравени и може да ги видите на концептуалния модел Golden Sahara II, представен на автосалона в Женева през 2019 година.


Снимка и видео: Facebook, YouTube

0 от 500