IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo се отказва от естествената кожа в електромобилите си

Шведите ще залагат само на рециклирани материали в колите на ток

Шведският производител Volvo реши напълно да се откаже от използването на естествена кожа, но засега само в интериора на електрическите си превозни средства. Желанието на компанията за бързо преминаване към рециклирани материали се дължи както на морални и етични принципи, така и на желанието за намаляване на въглеродния отпечатък.


кожа


В крайна сметка добитъкът днес представлява 14% от емисиите на парникови газове, а разширяването на пасищата представлява заплаха за горите и води до загуба на биологично разнообразие.

Според плана до 2025 годината, 25% от материалите новите коли на Volvo ще бъдат от рециклирани и биологични суровини. Процесът на преход към кръгова икономика ще приключи до 2040 година. А 10 години по-рано всички автомобили на марката ще преминат към електрическо задвижване и, разбира се, няма да имат естествена кожа.


кожа


Като алтернатива Volvo ще предлага тапицерия, изработена от смеси от вълна с етичен произход и органични материали. Един от тях се нарича Nordico и е разработен от самата компания. Това е смес от синтетичен текстил, получен чрез рециклиране на пластмасови бутилки, биоматериали от гори в Швеция и Финландия, както и от корк. Nordico ще се появи в автомобилите на Volvo през следващите години.

Всичко това е за електрически превозни средства, докато интериорът на автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще продължи да бъде облицован с кожа. Тя е направена от шотландската фабрика Bridge of Weir и може да се намери в интериора на модели като McLaren GT, Callum Vanquish 25, кросоувъра Lister Stealth и Bentley Blower Continuation.

Снимка: Volvo

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    По принцип идеята не е лоша. Друг е въпросът, че колите се тапицират с телешка и агнешка кожи (свинската е по-смотана, щото седи на дупки от козината). Тъй или иначе животните се колят за месо и няма нищо лошо в оползотворяване и на кожата им. Ако е от животни, които се отглеждат само заради кожа/козина като норки и аз съм против, но при нормалните тапицерии не виждам драма. Тъй, че това е по-скоро маркетингов ход. Иначе кожените тапицерии са най-доброто ако имате деца и повръщат в колата.
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    dark6rain ( преди 2 години )
    Глупости говорите всички и никой по темата.
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    м дааа ( преди 2 години )
    То ще кажеш , че само бройки с кожен салон продават. За мен е по важно да докажат , че преработените пластмаси са достатъчно безопасни, скоро имаше статия за новите дивани и как трябвало да не ги ползваш веднага след покупката им , че отделят нам си кви изпарения, подобни статии имаше и за автомобили,.
  • #1
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Предлагам на Волво в тоалетните във всичките си офиси и фабрики да сложи кошчета където да се събира използваната тоалетна хартия . След това да я рециклира и да я превърне в салфетки които да се ползват в служебните ресторанти . Само така ще докаже че наистина се грижи за природата .