IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колите на Tesla се научиха да познават машините на аварийните служби

Системата за автопилот на електромобилите получава нов софтуер

Компанията Tesla разработи обновена система за автономно движение, която ще позволява на електромобилите, движещи се в автоматичен режим, да намаляват скоростта, ако се окажат в близост до превозни средства на аварийно-спасителните служби.


аварийна кола


Автопилотът ще се ориентира по проблясването на лампите на покрива на колите, като на първо време новата му версия ще работи само в тъмната част на денонощието. Ако в полезрението на системата попаднат проблясващи светлини, автономната функция автоматично ще намалява скоростта на електромобила, а също така ще предупреждава водача за евентуална опасност с активиране на сигнал на приборния панел.

След като електромобилът подмине колата на аварийно-спасителните служби, автопилотът ще възстановява предишната скорост на движение. Водачът ще може да деактивира системата с натискане на педала на газта. От Tesla обаче предупреждават, че автопилотът може и да не реагира на екстремна ситуация на пътя, така че шофьорът трябва да бъде готов да реагира и да не маха ръцете си от волан

Първите модели на компанията, които ще получат обновения автопилот, ще бъдат Model 3 и Model Y, а след това ще се поставя и на останалите коли на марката. Промените в софтуера се наложиха, след като в САЩ бяха регистрирани редица случаи, при коли на Tesla се удрят в спрели край пътя автомобили на полицията, на пожарната и на "Бърза помощ".


0 от 500