IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Еколози съдят BMW и Daimler заради климатичните промени

Volkswagen съвсем скоро го очаква същия проблем в Германия

Ръководството на германска екологична неправителствена организация DUH заведе дела срещу BMW и Daimler, като ги обвини, че не изпълняват зададените цели за намаляване на вредните емисии и съответно не се справят адекватно с изменението на климата.


BMW


Това е първият случай, в който германски граждани съдят частни компании заради изменението на климата, съобщава Reuters, като съвсем скоро се очаква същото да се случи и с още един автомобилен производител - Volkswagen. Делото срещу него ще бъде заведено от организация Greenpeace.

Трите големи автомобилни производителя в Германия се ангажираха да електрифицират своите модели, но в DUH смята, че компании не правят достатъчно за ограничаване на вредните емисии. Неправителстваната организация се позовава на правен прецедент от май 2020 година, когато Върховния съд на страната постанови, че климатичният закон на страната не прави достатъчно за защита на бъдещите поколения.


Mercedes


Затова и беше наложена нова екологична цел - намаляване на вредните емисии с 65% спрямо нивата от 1990 година, като това трябва да бъде постигнато до 2030 година. Съдът постанови, че неизпълнението на тези цели ще принуди бъдещите поколения да направят значително по-сериозни жертви, за да оцелеят.

От Daimler коментираха, че не виждат основание за случващото се. Представител на концерна беше категоричен, че производителят „отдавна е дал ясно изявление за пътя към климатична неутралност, който поема и целта му е да бъде напълно електрически до края на десетилетието - там, където пазарните условия позволяват“.


екология


Ако обаче неправителствената организация спечели делата си, това може да създаде прецедент за автомобилната индустрия. Което съответно ще доведе и до още редица подобни случаи не само в Германия, но и в други държави.


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Кристиан Борисов ( преди 2 години )
    Абе какво са им виновни автомобилите бе? Това е пълна пунта мара! Защо първо не спрете дизеловите локомотиви и военните машини дето чадят като мазутни барутници или реактивните самолети които действително разкъсват озоновия слой пък после ми взимайте мерки за автомобилната индустрия която почти няма дял в измисленото замърсяване! Нещо гнило се случва и то исторически голямо в глобален мащаб с този COVID-19 и електрифицирането на автомобилите ...
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Муахаха ( преди 2 години )
    Доказано автомобилния трафик е виновен за 15% от замърсяването на въздуха! "еколозите" доста трябва да се постараят за да докажат, че 2-3 немски марки са виновни за изменение на климата! Но пък автомобилните производители генерират много пари. Демек - всичко е за пари! Никой не му дреме за екология!Дори натиска за електричките не е заради екология!!!
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Шефчетата на ГТП пунктовете сега търсят пъцкатори да оправят проблема след нова година, а именно връзката в реално време с ДАИ, при която как някой параметър излезе от норма - газове или спирачки - прегледът спира автоматично. Л.на ще се дишат, няма начин. Държавата е безсилна. Слагай маска и си метай сажди на воля!
  • #3
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    го ве дата си останахте го ве да
  • #2
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Въпросните ДУХ-ове, допреди години бяха на хранилка при същите тия автопрозиводители и преди години се бяхя заели да съдят общини пак по подобни (ЕКО) критерии, но не им мина номера. Явно са им спрели притока и са изгладнели, та пак се почва. Тези са абсолютни "зелени" радикали, на които в главите са им или само забрани или е такива дела да вземат някоя пара..
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    За съд са, с тия цени и ние ще ги осъдим набързо и мще минем на друго.